Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ


Οι κόκκινες φακές (ή φακές Αιγύπτου) είναι το πιο εύπεπτο όσπριο και μαγειρεύεται ποικιλοτρόπως
Σας προτείνω κάποιες ιδέες για τον τρόπο μαγειρέματος, αλλά και τον τρόπο προετοιμασίας αυτού του νόστιμου οσπρίου.
Για να μην μας αφρίζουν κατά το μαγείρεμα οι φακές θα πρέπει να τις ξεπλύνουμε μέσα σε ένα σκεύος της κουζίνας δύο ή ακόμα και τρεις φορές. Το νερό θαμπώνει στο πρώτο ίσως και στο δεύτερο ξέπλυμα.
Εάν το νερό στην κατσαρόλα πριν το μαγείρεμα καλύπτει οριακά τις φακές το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε ένα  φαγητό σε μορφή πουρέ. Εάν θέλουμε το φαγητό μας να γίνει σούπα, θα βάλουμε μισό ποτήρι περισσότερο νεράκι για το μαγείρεμα.
Μία προσωπική συνταγή θα διαβάσετε πιο κάτω με απλά υλικά:
  • Μιάμιση με δύο κούπες φακές
  • 1 Μέτριο κρεμμύδι ή τα λευκά μέρη από τρία φρέσκα κρεμμύδια
  • 2 Νυχάκια σκόρδου
  • 1 Κουταλιά πελτέ (ή 1 μικρή ντομάτα τριμμένη)
  • 1 Καρότο
  • 1 Πιπεριά Φλωρίνης
  • Πάπρικα γλυκιά ή καυτερή αν προτιμάτε
  • 1 κούπα ελαιόλαδο (ή αν  θέλουμε παραλείπουμε το λάδι)
  • Αλάτι και πιπέρι
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τρίβουμε το κρεμμύδι μας ή το ψιλοκόβουμε, κόβουμε το σκόρδο σε μικρότερα κομμάτια, ψιλοκόβουμε το καρότο σε μικρούς κύβους. αφαιρούμε από την πιπεριά  τους σπόρους της και την κόβουμε σε φέτες κατά μήκος.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία και ρίχνουμε μέσα το 1/3 από το ελαιόλαδο περιμένοντας να ζεσταθεί καλά αλλά όχι να κάψει. Ακολούθως ρίχνουμε μέσα στο λάδι τα λαχανικά μας, ρίχνουμε την πάπρικα, αλατίζουμε και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν όλα και να πάρουν μία γυαλάδα (προσέχουμε να μην αρπάξουν γιατί μετά το φαγητό θα πικρίζει).
Εάν δεν θέλουμε λάδι μαραίνουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά μας σκέτα)
Όταν τελειώσουμε ρίχνουμε μέσα τις πλυμένες φακές, το υπόλοιπο λάδι και το νερό μέχρι να σκεπαστούν.
Κατά το βράσιμο ανακατεύουμε με μία κουτάλα το φαγητό και αν οι φακές απορροφήσουν νερό προσθέτουμε αναλόγως.
Μετά από 20 - 25 λεπτά μαγειρέματος δοκιμάζουμε τις φακές με ένα κουτάλι για να δούμε αν έβρασαν ή αν θέλουν περισσότερο μαγείρεμα.
Όταν είναι έτοιμες μετακινούμε την κατσαρόλα μας εκτός εστίας και περιμένουμε να κρυώσουν.
Κατόπιν παίρνουμε το μπλέντερ χειρός και πολτοποιούμε το φαγητό μέχρι να γίνει ομοιογενές με βελούδινη υφή. Εναλλακτικά πολτοποιούμε τις φακές σε κανονικό μπλέντερ.
Το φαγητό είναι έτοιμο και όταν τοποθετήσουμε τις φακές μέσα στο πιάτο προσθέτουμε μία κουταλιά γιαούρτι στην μέση ή εναλλακτικά προσθέτουμε στο πιάτο μας ελιές και  ότι άλλο μας αρέσει.
 
Tips:
 Μπορούμε να φυλάξουμε μερικά μαγειρεμένα κομμάτια από καρότο και πιπεριά (πριν την πολτοποίηση του φαγητού) βάζοντάς τα μέσα στο πιάτο μας κατά το σερβίρισμα.
Νόστιμο συνοδευτικό στο πιάτο μας είναι τα κρουτόνια ή και ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού στο κέντρο.
Προσθέστε φρέσκο  στημένο λεμόνι στο πιάτο σας και θα απογειώσετε τη γεύση του φαγητού.
Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε στις φακές μας κύμινο, πιπερίτσα καυτερή, τσίλι ή ότι άλλο μας αρέσει.
Γενικά είναι ένα όσπριο που φιλοξενεί σχεδόν όλους τους συνδυασμούς γεύσεων.
Προτιμώ να αγοράζω τα τρόφιμα συσκευασμένα, και με αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης στην ετικέτα τους για περισσότερη ασφάλεια.
Καλό μαγείρεμα
bill cooking

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ -COMMENTS

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας