Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Μηλόπιτα χωρίς χάσιμο χρόνου



Νόστιμο και υγιεινό γλυκό με τα φρούτα της εποχής.
Σήμερα ότι κατάλληλα υλικά είχα διαθέσιμα στην κουζίνα τα επιστράτευσα για τη μηλόπιτα.

Υλικά:
2 μεγάλα μήλα γλυκά κομμένα σε μικρά κομμάτια
1/2 κρασοπότηρο λάδι
Χυμό από 1 πορτοκάλι
2 αυγά
1 φιαλίδιο βανίλιας
1 κουταλάκι κανέλλα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 ρακοπότηρο κονιάκ
1 ή μισή χούφτα καρύδια σε κομματάκια
1 κούπα ζάχαρη
1/2 πρέζα αλάτι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, (όσο «ζητήσει» το μίγμα μας)


Εκτέλεση:
Ανάβουμε το φούρνο μας στους 180 - 190 βαθμούς και βάζουμε τη σχάρα στη μέση του φούρνου
Σε μία λεκανίτσα αδειάζουμε το χυμό του πορτοκαλιού, προσθέτουμε τα δύο αυγά (χωρίς τα τσόφλια), προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, την κανέλλα, και το κονιάκ.
Χτυπάμε με τον αναδευτήρα τα υλικά μας έως ότου ομογενοποιηθούν και ακολούθως προσθέτουμε το λάδι,  το αλάτι, αλεύρι (τόσο όσο να πετύχουμε έναν πηχτό χυλό) και το μπέικιν πάουντερ συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιόμορφο χυλό.
(Βουτώντας την άκρη του μικρού δακτύλου μας στον χυλό μπορούμε να γευτούμε αν μας ικανοποιεί η γλυκύτητα του).
Ακολούθως προσθέτουμε τα κομμένα μήλα μας και τα καρύδια ανακατεύοντάς τα ώστε να ενσωματωθούν σε όλο το μείγμα.
Στο επόμενο βήμα στρώνουμε  σε κανονικό ταψί μία λαδόκολλα (να καλύψει και τις πλαϊνές πλευρές του ταψιού) και αδειάζουμε το μείγμα μας προσεχτικά. Κουνάμε με τα χέρια μας το ταψί ώστε ο χυλός να απλωθεί ομοιόμορφα στη λαδόκολλα.


Το ψήσιμο της πίτας διαρκεί περίπου 40 λεπτά.
Ο  λεπτός στο πάχος χυλός  θα  βοηθήσει να ψηθούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά μας και να φουσκώσει ικανοποιητικά η ζύμη μας κάνοντάς τη μηλόπιτα αφράτη.

Tips:
Το ανακάτεμα του χυλού (πριν προσθέσουμε τα μήλα και τα καρύδια) μπορούμε να το κάνουμε σε ηλεκτρικό αναδευτήρα της κουζίνας μας (μίξερ, μπλέντερ κ.λ.π.).
Αν σε κάποιο υλικό έχετε αλλεργία μπορείτε να το αφαιρέσετε από την συνταγή (π.χ. τα καρύδια).
Όταν το γλυκό πάρει στην επιφάνειά του ένα σχετικά σκούρο ξανθό χρώμα θα είναι έτοιμο προς βρώση.
Μην επιχειρήσετε να το κόψετε αμέσως μετά το ψήσιμο, αφήστε το 10 - 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
Επιλογή σας είναι αμέσως μετά το ψήσιμο να περιχύσετε με κρύο σιρόπι την μηλόπιτα αλλά...  δεν θα σας το συνιστούσα γιατί θα γίνει δύσπεπτη και οι θερμίδες του γλυκού θα απογειωθούν επικίνδυνα. Εξάλλου το γλυκό σύμφωνα με τη συνταγή είναι νοστιμότατο και ελαφρύ.
Προσθέστε καλύτερα μία κουταλιά παγωτό στο σερβίρισμα, 2-3 κομμάτια από γλυκό κουταλιού αν έχετε στο σπίτι και ότι άλλο σας ευχαριστεί.
bill cooking
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ -COMMENTS

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας