Ο τρόπος μαγειρέματος σε αυτό το φαγητό έχει την ίδια λογική με τα γιουβαρλάκια αλλά δεν προσθέτουμε στον κιμά.
Υλικά για 4 μερίδες:
- 300 - 350 γραμμάρια κιμά
- Φρυγανιά έτοιμη τριμμένη (μισό ποτήρι)
- 2 κουταλάκια μουστάρδα
- 2 κρεμμύδια ξερά μέτρια
- 1 καρότο (ή και 2 άμα θέλουμε)
- 3 - 4 σκελίδες σκόρδου
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ή μηλόξυδο
- Ενάμισι κουταλάκι μαϊντανό ξερό
- Μισό κουταλάκι δυόσμο ξερό
- Μισό κουταλάκι κύμινο
- Μισό ποτήρι λάδι
- Αλάτι και πιπέρι
- Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το κιμά, το τρίμα της φρυγανιάς (χωρίς να το βρέξουμε), 1 κουταλάκι μουστάρδα, το ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες, το ξύδι (θα κάνει τα κεφτεδάκια μας αφράτα), το ασπράδι από το αυγό, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το κύμινο και 1 κουταλία της σούπας λάδι.
- Σηκώνουμε τα μανίκια μας και ζυμώνουμε καλά το μίγμα του κιμά ώστε τα υλικά να ομογενοποιηθούν πλήρως.
- Θα μας δώσει ένα σφιχτό μίγμα το οποίο βάζουμε στο ψυγείο για 10 - 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Όσο ο κιμάς ξεκουράζεται, βάζουμε σε μία κατσαρόλα ψιλοκομμένο το 2ο κρεμμύδι, τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου, 1 κουταλάκι μουστάρδας, το καρότο σε λωρίδες, μισό ποτήρι λάδι, αλάτι, πιπέρι, ελάχιστο κύμινο, λίγο μαϊντανό (άμα θέλουμε).
- Πλάθουμε τα κεφτέδάκια και ακολούθως τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό της βρύσης τόσο όσο να τα σκεπάσει και προσέχοντας να μη διαλυθούν.
- Ανάβουμε την εστία μας και μετά από λίγο (όταν το νερό θα βράζει) τα κεφτεδάκια θα ανέβουν στην επιφάνεια του νερού.
- Μετά από 1 ώρα περίπου το νερό θα έχει εξατμισθεί αφήνοντας την τελική σάλτσα του φαγητού μας.
- Αν το μίγμα του κιμά δεν το θέλουμε πολύ σφιχτό προσθέτουμε 1 - 2 κουταλιές νεράκι. Αλλά να μη γίνει πολύ μαλακός γιατί θα διαλύσει στο μαγείρεμα. Δεν είναι απαραίτητο.
- Προαιρετικά, αν θέλουμε προσθέτουμε 5 λεπτά πρίν το τέλος του μαγειρέματος 1 - 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού.
- Το φαγητό μας αν το αφήσουμε εκτός εστίας όταν πια μαγειρευτεί για 10 -15 λεπτά θα σιτέψει καλύτερα και θα δώσει όλη τη νοστιμιά του στη σωστή για το πιάτο μας θερμοκρασία.
- Δεν χρειάζονται τσιγαρίσματα, το φαγητό μαγειρεύεται όπως γράψαμε και γίνεται ελαφρύ και νόστιμο.
- Μέχρι να γίνει το φαγητό ετοιμάζουμε κάποιο ζυμαρικό για συνοδευτικό ή πουρέ.
- Όταν το σερβίρουμε πασπαλίζουμε στο ζυμαρικό μας (ή τον πουρέ) με ξηρό μαϊντανό για την καλαισθησία.
- Σάλτσα μπορείτε να αφήσετε όση εσείς θέλετε (αναλογικά με τον χρόνο μαγειρέματος)
- Καλή επιτυχία.
Πολύ ωραίο φαγάκι. Δεν το γνώριζα.... μέχρι σήμερα. Έγινε πολύ νόστιμο και κάτι έξω από τα καθιερωμένα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης μου κάνει εντύπωση η ακρίβεια των δοσομετρικών! Μπράβο!!
Ευχαριστώ για τα καλά σου σχόλια Κατερίνα.
ΔιαγραφήΕίναι πολλά τα υλικά που έχουμε στο χώρο της κουζίνας μας αλλά και αυτά που βρίσκουμε στην αγορά.
Ο κατάλληλος συνδυασμός τους πάντα μας δίνει ένα καλό γευστικό αποτέλεσμα