Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

 Ο τρόπος μαγειρέματος σε αυτό το φαγητό έχει την ίδια λογική με τα γιουβαρλάκια αλλά δεν προσθέτουμε στον κιμά.

Υλικά για 4 μερίδες:
  • 300 - 350 γραμμάρια κιμά
  • Φρυγανιά έτοιμη τριμμένη (μισό ποτήρι)
  • 2 κουταλάκια μουστάρδα
  • 2 κρεμμύδια ξερά μέτρια
  • 1 καρότο (ή και 2 άμα θέλουμε)
  • 3 - 4 σκελίδες σκόρδου
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ή μηλόξυδο
  • Ενάμισι κουταλάκι μαϊντανό ξερό
  • Μισό κουταλάκι δυόσμο ξερό
  • Μισό κουταλάκι κύμινο
  • Μισό ποτήρι λάδι
  • Αλάτι και πιπέρι
 
Εκτέλεση:
  • Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το κιμά, το τρίμα της φρυγανιάς (χωρίς να το βρέξουμε), 1 κουταλάκι μουστάρδα, το ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες, το ξύδι (θα κάνει τα κεφτεδάκια μας αφράτα), το ασπράδι από το αυγό, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το κύμινο και 1 κουταλία της σούπας λάδι.
  • Σηκώνουμε τα μανίκια μας και ζυμώνουμε καλά το μίγμα του κιμά ώστε τα υλικά να ομογενοποιηθούν πλήρως.
  • Θα μας δώσει ένα σφιχτό μίγμα το οποίο βάζουμε στο ψυγείο για 10 - 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Όσο ο κιμάς ξεκουράζεται, βάζουμε σε μία κατσαρόλα ψιλοκομμένο το 2ο κρεμμύδι, τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου, 1 κουταλάκι μουστάρδας, το καρότο σε λωρίδες, μισό ποτήρι λάδι, αλάτι, πιπέρι, ελάχιστο κύμινο, λίγο μαϊντανό (άμα θέλουμε).
  • Πλάθουμε τα κεφτέδάκια και ακολούθως τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό της βρύσης τόσο όσο να τα σκεπάσει και προσέχοντας να μη διαλυθούν.
  • Ανάβουμε την εστία μας και μετά από λίγο (όταν το νερό θα βράζει) τα κεφτεδάκια θα ανέβουν στην επιφάνεια του νερού.
  • Μετά από 1 ώρα περίπου το νερό θα έχει εξατμισθεί αφήνοντας την τελική σάλτσα του φαγητού μας.
Tips:
  • Αν το μίγμα του κιμά δεν το θέλουμε πολύ σφιχτό προσθέτουμε 1 - 2 κουταλιές νεράκι. Αλλά να μη γίνει πολύ μαλακός γιατί θα διαλύσει στο μαγείρεμα. Δεν είναι απαραίτητο.
  • Προαιρετικά, αν θέλουμε προσθέτουμε 5 λεπτά πρίν το τέλος του μαγειρέματος 1 - 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού.
  • Το φαγητό μας αν το αφήσουμε εκτός εστίας όταν πια μαγειρευτεί για 10 -15 λεπτά θα σιτέψει καλύτερα και θα δώσει όλη τη νοστιμιά του στη σωστή για το πιάτο μας θερμοκρασία.
  • Δεν χρειάζονται τσιγαρίσματα, το φαγητό μαγειρεύεται όπως γράψαμε και γίνεται ελαφρύ και νόστιμο.
  • Μέχρι να γίνει το φαγητό ετοιμάζουμε κάποιο ζυμαρικό για συνοδευτικό ή πουρέ.
  • Όταν το σερβίρουμε πασπαλίζουμε στο ζυμαρικό μας (ή τον πουρέ) με ξηρό μαϊντανό για την καλαισθησία.
  • Σάλτσα μπορείτε να αφήσετε όση εσείς θέλετε (αναλογικά με τον χρόνο μαγειρέματος)
  • Καλή επιτυχία.
bill cooking

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο φαγάκι. Δεν το γνώριζα.... μέχρι σήμερα. Έγινε πολύ νόστιμο και κάτι έξω από τα καθιερωμένα μας.
    Επίσης μου κάνει εντύπωση η ακρίβεια των δοσομετρικών! Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου σχόλια Κατερίνα.

      Είναι πολλά τα υλικά που έχουμε στο χώρο της κουζίνας μας αλλά και αυτά που βρίσκουμε στην αγορά.

      Ο κατάλληλος συνδυασμός τους πάντα μας δίνει ένα καλό γευστικό αποτέλεσμα

      Διαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ -COMMENTS

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας