Εύκολη συνταγή με δύο μόνον υλικά και 10 λεπτά από το χρόνο σας.
- Βαθμός δυσκολίας: 0
- Κόστος περίπου 1,5 ευρώ
Υλικά:
- 1 Λίτρο γάλα πλήρες
- 1 Ρακοπότηρο ξύδι, ή λεμόνι στημένο.
- Επιλέγω το ξύδι και συγκεκριμένα το μηλόξυδο επειδή ο χυμός λεμονιού ίσως περιέχει στερεά υλικά από το στύψιμο. Αν θέλετε δοκιμάστε και άρτυμα λεμονιού από το μάρκετ, αυτό στα κίτρινα πλαστικά μπουκαλάκια.
Εκτέλεση:
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίζει να βράζει.
- Προσοχή, θέλει ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση αλιώς θα γεμίσει η κουζίνα σας γάλα.
- Εφόσον αρχίζει ο βρασμός το κατεβάζουμε αμέσως από την εστία και αμέσως ρίχνουμε μέσα το μηλόξυδο ανακατεύοντάς το μίγμα. Εντός ολίγων δευτερολέπτων η καζεΐνη θα διαχωριστεί από τον ορό του γάλακτος με αποτέλεσμα να επιπλέει το τυρί μέσα στο υγρό κατακερματισμένο σε μικρά κομμάτια.
Προσοχή:
- Αν το ξύδι κατ' αναλογία με το γάλα είναι έστω και λίγο περισσότερο θα αφήσει τη μυρωδιά του στο τυρί μας. Η ποσότητα ξυδιού εντός μικρού ρακοπότηρου (20 ml) θα μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Παίρνουμε ένα μεγάλο σουρωτήρι, το στερεώνουμε σε μία άλλη μεγαλύτερης ή ίσης χωρητικότητας κατσαρόλα και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σουρώνοντάς το.
- Στο σουρωτήρι μας θα μείνει το τυρί σε μικρά κομματάκια.
-----------------------------------------------------
- Το αλατίζουμε αν θέλουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά να στραγγίξει και να κρυώσει.
- Χτυπώντας ελαφρά 2-3 φορές το σουρωτήρι με το τυρί κάθετα βοηθάμε στην αποστράγγιση του από τα υγρά.
- Αποθηκεύουμε το τυρί μας σε γυάλινο τάπερ μέσα στο ψυγείο.
- Με αναλογίες 70% πρόβιο γάλα και 30% γίδας θα παραγάγουμε τυρί φέτα.
Tips:
- Αν θέλουμε περισσότερη μυζήθρα διπλασιάζουμε τις ποσότητες των υλικών (2 λίτρα γάλα + 2 ρακοπότηρα ξύδι).
- Για τυρί με λιγότερα λιπαρά επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ρίχνοντας στον καυτό ορό γάλακτος που έχουμε στην κατσαρόλα 1/3 ρακοπότηρο με ξύδι ανακατεύοντας το μείγμα ώστε να διαχωριστεί και πάλι το τυρί.
- Με γάλα χαμηλών λιπαρών στη συνταγή μας θα παραγάγουμε λιγότερη ποσότητα τυριού και θα χρειαστούμε σχεδόν τη μισή ποσότητα ξυδιού, όχι περισσότερο
- Για πιο έντονη γεύση και άρωμα προσθέτουμε στο τυρί μαζί με το αλάτι διάφορα μυρωδικά ή και πιπέρι κάνοντας ένα πικάντικο έδεσμα. .
- Λαδωτήρι: Τοποθετείστε μέρος της μυζήθρας σε να βαζάκι με λάδι το οποίο να περιέχει διάφορα αρωματικά βότανα και πειραματιστείτε με τις γεύσεις.
- Καλή επιτυχία.
Vasileios cooking
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ -COMMENTS