Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ

Μία σούπα χειμωνιάτικη και νόστιμη είναι η κρεατόσουπα.

Υλικά:
  • 300 - 350 γραμμάρια μόσχου. (Η δική μου επιλογή για τρυφερό και νόστιμο κρέας είναι η σπαλομίτα).
  • 1/2 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο ή σελινόριζα
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 του φλιτζανιού ρύζι πλυμένο, (Ότι σας αρέσει, εγώ προτιμώ την Καρολίνα)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο, (αν θέλετε κομμένο στη μέση για να διαλυθεί στη σούπα μας)
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 1 κρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • Αλάτι και πιπέρι της αρεσκείας μας.
Εκτέλεση:
  • Κόβουμε το μοσχάρι σε 3 ή 4 κομμάτια και το βάζουμε την κατσαρόλα με νερό για να βράσει.
  • Όταν αρχίσει ο βρασμός αφαιρούμε το αφρό του κρέατος από την επιφάνεια του νερού με ένα κουτάλι και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής μας εκτός από το ρύζι και το λάδι
  • Το αφήνουμε να βράσει 40 - 45 λεπτά και κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι και το λάδι ανακατεύοντας τη σούπα με την κουτάλα. Το αφήνουμε να βράσει έως ότου το ρύζι μας να βράσει καλά.
Tips:
Προς το τέλος του βρασμού και 5 λεπτά πριν κλείσουμε την εστία στείβοντας μισό λεμόνι στη σούπα μας θα δώσει περισσότερη γεύση.
Προσθέτοντας και πιπερόριζα ενισχύουμε περισσότερο τη γεύση.
Η σούπα μας εκτός από λεμονάτη γίνεται και κοκκινιστή προσθέτοντας μέσα στα υλικά μας τριμμένη ντομάτα ή  λίγο πελτέ, 2-3 κόκκους μπαχάρι, ή κόκκους πιπεριού.
Το ζυμαρικό που θα βάλουμε στο φαγητό μας, εκτός από ρύζι είναι δική μας επιλογή όπως π.χ. αστεράκι, κοχύλι, κριθαράκι, τραχανά καθώς και άλλα τόσα είδη ζυμαρικών που αγαπάμε.
Ορισμένοι μαγειρεύουν αυτό το φαγητό με πατάτες κυδωνάτες.
Ωραία σούπα μπορούμε να μαγειρέψουμε και με κόκαλα μοσχαρίσια των οποίων το μεδούλι θα απογειώσει τη γεύση της.
Έχουμε τη δυνατότητα να φυλάξουμε σουρωμένο ζωμό κρέατος στην κατάψυξη για την γευστική ενίσχυση άλλων φαγητών. Θα αφαιρέσουμε ζωμό πριν ρίξουμε το ρύζι στη σούπα.
Την διαδικασία βρασμού με νερό και κρέας (πριν το μαγείρεμα) την κάνω ξεχωριστά αφήνοντας το κρέας μου να βράσει 3-5 λεπτά. Μαζί με τον αφρό διαλύονται στο νερό ορμονούχες ουσίες, λίπη και εμβόλια του κρέατος, αλλά ο σίδηρος, η πρωτεΐνη και η γεύση δεν χάνονται.
Κατόπιν βγάζω το κρέας και το τοποθετώ σε καθαρή κατσαρόλα με νερό από την βρύση.
Μην ξεχνάμε ότι ο σίδηρος  που περιέχουν ορισμένα τρόφιμα  όπως είναι το κρέας και οι φακές απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν στο τέλος του γεύματος καταναλώνουμε φρούτα που περιέχουν βιταμίνη C (π.χ. εσπεριδοειδή). Αυτή η βιταμίνη είναι ο καταλύτης για την καλή απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο.
Μην αδειάζετε καυτό νερό από μαγειρεμένα φαγητά  στο νεροχύτη γιατί αλλοιώνει τα σιφώνια και τα λίπη του νερού κολλούν στις σωληνώσεις. Ρίξτε 3-4 σταγόνες υγρού πιάτων στο καυτό νερό και προσθέστε από τη βρύση κρύο νερό με λίγη πίεση ώστε να δημιουργηθεί ο αφρός του σαπουνιού και να διαλυθούν τα λίπη, ακολούθως αδειάστε το χλιαρό νερό της κατσαρόλας στο νεροχύτη.
bill cooking

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ -COMMENTS

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας