Ένα είδος λεπτής τυρόπιτας με φύλλο από την Ιωνία προψημένο σε λαμαρίνα
- 3 Κούπες αλεύρι
- 1φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
- 2 Κουταλιές της σούπας λάδι
- 1 ½ κούπες νερό
- 60 Γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
- Μέλι και σουσάμι προαιρετικά
- Σε μία λεκανίτσα προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και την ζάχαρη ανακατεύοντας τα καλά
- Ακολούθως προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά συν το νερό και ζυμώνουμε
- Χωρίζουμε την ζύμη σε 8 μέρη και τοποθετούμε το καθένα σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Δίνουμε χρόνο μισής ώρας στη ζύμη για να φουσκώσει
- Ανοίγουμε σε κάθε κομμάτι από τη ζύμη με τη βέργα φύλλο μακρόστενο με πάχος όσο δέκα Α4 χαρτιά ενωμένα
- 200 Γραμμάρια τυρί φέτα ή 100 γραμμάρια φέτα και 100 γραμμάρια ανθότυρο
- 2 Αυγά χτυπημένα
- 1 Κουταλάκι σπαστό δυόσμο ξερό και περασμένο από τη σίτα στο σουρωτήρι
- 2 Κουταλιές βούτυρο λιωμένο και 1/3 Κούπα λάδι αναμεμιγμένα
- Πινελάκι κουζίνας για το άλειμμα
- Σε μία λεκανίτσα ρίχνουμε τα αυγά και το τυρί. Πατάμε το τυρί να διαλύσει και το ανακατεύουμε με τα αυγά προσθέτοντας και τον δυόσμο. Θα γίνουν όλα μαζί μια γέμιση για την πίτα.
- Προσθέτουμε στο μισό του κάθε φύλλου με το κουτάλι μία ποσότητα από το μίγμα του τυριού και το απλώνουμε μέχρι να γίνει ένα λεπτό στρώμα.
- Καλύπτουμε με το άλλο μισό το φύλλου την πίτα μας και το γυρίζουμε στις άκρες προς τα μέσα ώστε να κλίσει καλά.
- Αλείφουμε τις δύο πλευρές της κάθε πίτας με αυγό
- Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε 3 κουταλιές λάδι και 1 κουταλιά λειωμένο βούτυρο
- Το τοποθετούμε στην εστία και όταν ζεσταθούν αρκετά ρίχνουμε ένα, ένα τα πιτάκια και τα τηγανίζουμε από τη μία μεριά και την άλλη μέχρι να πάρουν χρώμα βαθύ χρυσό
- Όταν τηγανιστούν τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα καλυμμένη με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα περίσσια λίπη και έλαια.
Tips:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ -COMMENTS