Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Η Ιαματική ‘’Λίμνη Βουλιαγμένης’’ στην Αττική.


Εξερχόμενοι από τον Δήμο της Βουλιαγμένης και κατευθυνόμενοι προς Βάρκιζα συναντάμε αριστερά μας τη Λίμνη και δεξιά τον όρμο της Βουλιαγμένης.

Την επισκέπτονταν και την επισκέπτονται οι Αθηναίοι για την αναψυχή τους ή και για την βελτίωση ορισμένων δερματικών και  γενικότερα  παθήσεων του οργανισμού τους.


Γνωστή για τα ιαματικά της νερά τα οποία περιέχουν θειούχες ενώσεις  καθώς επίσης ποικίλα ιχνοστοιχεία και μέταλλα «αποθηκεμένα» στον λασπώδη πυθμένα της.

Ο χώρος της Λίμνης παρέχει στους επισκέπτες της ξαπλώστρες ,  ομπρέλες  για τη χαλάρωση σώματός τε και ψυχής. Ο ναυαγοσώστης είναι πάντα στην διάθεση των κολυμβητών σε περίπτωση ανάγκης καθώς και ο γιατρός. Ο  χώρος στάθμευσης είναι διαθέσιμος για τους επισκέπτες καθώς και ο  παιδότοπος, τα αποδυτήρια, τα ντους με ζεστό νερό, η κατάλληλη πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, WC,  Wi – Fi και Lockers.
Η θερμοκρασία των υδάτων της κυμαίνεται (αναλόγως της εποχής)  από 22,  24  έως και  29 βαθμούς κελσίου.

Περιβάλλεται αμφιθεατρικά από ένα τεράστιο βράχο καθ’ ύψος και πλάτος (αναπόσπαστο κομμάτι του Υμηττού) του οποίου η κοιλότητα του ατενίζει τον θαλάσσιο όρμο της  Βουλιαγμένης.
Στην αρχική της μορφή η λίμνη καλύπτετο από την οροφή μεγάλου σπηλαίου το οποίο με τις διαβρώσεις από τα θερμά ύδατα, τις σεισμικές δονήσεις αλλά και την κίνηση των  τεκτονικών πλακών υποχώρησε (βούλιαξε) προ 20  περίπου αιώνων . Από αυτό το γεωλογικό συμβάν έλαβε και η Λίμνη την προσωνυμία της  «Βουλιαγμένη».

Τα νερά της ανακυκλώνονται επί 24ώρου βάσεως και επικοινωνούν με τον θαλάσσιο όρμο του ομώνυμου Δήμου.
Την υδάτινη τροφοδοσία της Λίμνης ενισχύει μία πηγή γλυκού νερού που ευρίσκεται υπό του πυθμένος  της, έτσι και με την πρόσμιξη των θαλασσίων υδάτων το νερό της είναι υφάλμυρο.

Πολύπλοκες και αχανείς οι υπό της Λίμνης υδάτινες στοές στις οποίες κινδυνεύει  να χαθεί ακόμη και ένας έμπειρος γεωλόγος.
Έως τώρα έχουν ανακαλυφθεί 14 υπόγειες στοές που περιβάλλουν τη Λίμνη καθώς  επίσης και η μεγαλύτερη στον κόσμο με μήκος 800 μέτρων.
Σε γενικές γραμμές ο υπόγειος υδάτινος όγκος που εκτείνεται πέριξ της Λίμνης αλλά κάτωθεν του ομώνυμου Δήμου πιθανόν να καλύπτει τα 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η πανίδα και η χλωρίδα στον πυθμένα της είναι αρκετά πλούσια. Στον αμμώδη βυθό της αναπτύσσεται ένα είδος φίκους , σπόγγοι και μαλάκια.
Η μοναδική στον κόσμο ανεμώνη Paranemonia vouliagmeniensis ευρίσκεται μόνον στα νερά αυτής της Λίμνης.

Υπάρχουν και άλλα είδη ασπόνδυλων στον βυθό της τα οποία φιλτράρουν τα ύδατα από παθογόνους μικροοργανισμούς και μικρόβια.
Όταν ο κολυμβητής εισέρχεται στα ρηχά νερά της οι πρώτοι που τον υποδέχονται είναι τα μικρά ψαράκια της Λίμνης   σκούρου χρώματος. Αν σταθείς ακίνητος σε ένα σημείο προσεγγίζουν επιλεκτικά το δέρμα σου και αρχίζουν ένα καθαρισμό άνευ προηγουμένου με την τεχνική της απολέπισης. Σε γαργαλάνε βέβαια σε κάποια σημεία όπως στις φτέρνες αλλά τουλάχιστον το σέρβις γίνεται με χαμόγελα και διάθεση καλή. Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος εξαφανίζονται και τα ψαράκια αποχωρούν χορτάτα. Το συμπαθές ψαράκι φέρει την επιστημονική ονομασία Garra rufa.

Στις άνετες ξαπλώστρες μπορείς να παραγγείλεις  καφέ, αναψυκτικό ή και ένα ελαφρύ γεύμα. Οι παραγγελίες  και το σερβίρισμα εκτελούνται από  το εξειδικευμένο προσωπικό.
Υπάρχει και το  εισιτήριο εισόδου βεβαίως, βεβαίως το οποίο με τις τόσες παροχές κατά την παραμονή του επισκέπτη στη Λίμνη αξίζει τα ολίγα χρήματά του.

Τις βραδινές ώρες λειτουργεί καφεστιατόριο μετά μουσικής, η δε δρόσος στο περιβάλλον είναι ευχάριστη και οφείλεται στο μικροκλίμα της Λίμνης.
Ένα καλοκαιρινό μπουφανάκι μαζί σας  κατά τις βραδινές ώρες θα ήταν καλή επιλογή κι αχρείαστο ας είναι.

Για τις ακριβείς ώρες λειτουργίας των υπηρεσιών της Λίμνης επικοινωνήστε τηλεφωνικώς ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της.

Πηγή: https://epitou8ematos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ -COMMENTS

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας