Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ ΜΕ ΠΟΥΡΕ

 
Υλικά:
1/2 Κιλό σπαλομίτα κομμένη σε κομμάτια (μικρά η μεγαλύτερα)
1 Ντομάτα τριμμένη
1 Κουταλάκι πελτέ
1 Κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 Καρότο ψιλοκομμένο καρέ
1 Σκελίδα σκόρδο
1 Φύλλο δάφνης
3 Κόκους μπαχάρι
1/2 Ποτήρι κρασί κόκκινο ημίγλυκο
1/2 Ποτήρι λάδι
Αλάτι & πιπέρι
1 Κουταλιά Κόρν Φλάουερ (για το δέσιμο της σάλτσας)
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα του πιάτου.
Για περισσότερο φαγητό διπλασιάζουμε τα υλικά μας (εκτός οίνου και ελαίου)
 
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια αναμμένη εστία και ρίχνουμε (στην κατσαρόλα)  3 κουταλιές λάδι.
Όταν τα λαδί ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κρέας. Τα ανακατεύουμε μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους και να θωρακιστεί το κρέας (προσέχουμε να μην καούν).
Ακολούθως σβήνουμε με το κρασί περιμένοντας 1 λεπτό για να εξατμιστεί το οινόπνευμα.
Μετά ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής κατά σειράν: Καρότο, μπαχάρι, δάφνη, ντομάτα, πελτέ, δάφνη, αλάτι, πιπέρι, λάδι και καλύπτουμε το φαγητό με νερό για να βράσει 1 ώρα.
Όταν μαγειρευτεί το φαγητό ρίχνουμε το Κορν Φλάουερ και ανακατεύουμε το φαγητό για να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε με πουρέ ή ρύζι.
Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ

 
          Υλικά:
  • 5 Πράσα μεγάλα. Τα ψιλοκόβουμε μόνο τον λευκό κορμό τους (Τα φύλλα τα αφαιρούμε γιατί είναι σκληρά)
  • 2 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1/2 Φλυτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο  
  • 3 Αυγά
  • 1 Φλυτζάνι φέτα τριμμένη
  • Λάδι
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1/2 φλυτζάνι μυρώνια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • Πιπέρι
 
          Εκτέλεση:
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα 2 κουταλιές λάδι την τοποθετούμε στη εστία (σε μέτρια θερμοκρασία),  ρίχνουμε μέσα τα πράσα, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τα μυρώνια.
  • Τα ζεματίζουμε μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά τους
  • Ακολούθως κατεβάζουμε το σκεύος μας από την εστία και προσθέτουμε την φέτα, λίγο πιπέρι και τα αυγά.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Με ένα πινελάκι κουζίνας αλείφουμε τον πάτο ενός ταψιού με λάδι και καλύπτουμε το ταψί με το ένα φύλλο της σφολιάτας. Αλείφουμε την επιφάνεια  της σφολιάτας ελαφρά με λάδι.
  • Βρέχουμε τις άκρες της γύρω - γύρω για να κολλήσει καλά με το 2ο φύλλο.
  • Μετά αδειάζουμε το μείγμα του πράσου επάνω στο φύλλο της σφολιάτας και το απλώνουμε ομοιόμορφα ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  • Καλύπτουμε το μίγμα του πράσου με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε τα δύο φύλλα στις άκρες.
  • Κόβουμε την επιφάνεια της πίτας όπως τον μπακλαβά ώστε να ψηθεί καλά κα να εξατμισθεί η υγρασία κατά το ψήσιμο που ίσως να λάσπωνε την πίτα μας.
  • Με το πινελάκι της κουζίνας λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας για να ξεροψηθεί και να γίνει τραγανή.
  • Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στη χαμηλή σκάλα ούτως ώστε να ψηθεί καλά και το κάτω φύλλο της σφολιάτας. Τοποθετούμε το ταψί με την πίτα μας.
  • Ψήνουμε στους 190 βαθμούς μέχρι να γίνει σκούρο ξανθό το φύλλο μας.
  • Όταν ψηθεί βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας νερό με τα δάκτυλά μας και την σκεπάζουμε μέχρι να ξεκουραστεί και να κρυώσει.
          Tips:
  • Τις ρίζες από τα πράσα αν έχουμε κήπο δεν τις πετάμε αλλά τις φυτεύουμε στο χώμα για να έχουμε πράσα όλο τον χέιμώνα

         bill cooking

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ

 
         Υλικά:
  • ½ Στήθος κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια
  • 1 Πατάτα (γαλλική κατά προτίμηση) κομμένη σε κύβους
  • 1 Καρότο κομμένο σε κομμάτια
  • 1 Κλωναράκι σέλινο
  • 1 Κουταλάκι μαϊντανό ξερό
  • 1 Κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  •  Αλατάκι, πιπεράκι
  •  Λαδάκι (έως 1/3 του ποτηριού)
  • Λεμόνι για το σερβιρισμά
 
         Εκτέλεση:
  • Τοποθετούμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα με νερό ώσπου να καλύψει το φαγητό και ανάβουμε την εστία της κουζίνας για να βράσουν.
  • Βράζουμε για περίπου 1 ώρα +
  • 5 λεπτά πριν από το πέρας του βρασμού ρίχνουμε στη σούπα τον χυμό από 1/2 λεμόνι (παραλείπουμε αυτό το βήμα σε περίπτωση που θα αυγοκόψουμε τη σούπα).

 
        Tips:
  • Κατ΄ επιλογήν μας,  στο τέλος του μαγειρέματος και εφόσον η σούπα είναι καυτή αυγοκόβουμε το φαγητό μας με αυγολέμονο, (1 – 2 αυγά καλά χτυπημένα και κατόπιν προσθέτουμε τον χυμό ενός λεμονιού αναδεύοντας για την ομογενοποίηση).
  •  Περιχύνουμε στην καυτή σούπα το αυγολέμονο ανακατεύοντας με την κουτάλα για να απλωθεί σε όλο το φαγητό και να πήξει.
  • Αν και χωρίς αβγολέμονο στέκει γευστικά μια χαρά.
          Vasileios cooking

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ


Υλικά:
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φακελάκι μαγιά, 1 κουταλιά λάδι, ½ κουταλάκι αλάτι και νερό όσο πάρει.
Σουσάμι προαιρετικά.

Εκτέλεση:
  • Σε ένα ποτήρι νερό χλιαρό ρίχνουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά.
  • Σε μία λεκανίτσα ρίχνουμε τα υλικά μας και τα αναμιγνύουμε στεγνά.
  • Μετά ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά ανακατεύοντας να βραχεί όλο το αλεύρι και συμπληρώνουμε με νερό ανακατεύοντας έως ότου γίνει μία πλαστή ζύμη που να κολλάει λίγο στα δάκτυλά μας
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνουμε 1 ώρα.
  • Μετά αλευρώνοντας τα χέρια μας πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες και τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα κολλημένες μεταξύ τους.
  • Αν θέλουμε ακουμπάμε την επιφάνεια των ψωμιών (προτού τα ενώσουμε στο ταψί), σε ένα πιατάκι που έχουμε τοποθετήσει σουσάμι.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια της κόρας.
  •  Όταν βγάλουμε το ψωμί από τον φούρνο, το νοτίζουμε με βρεγμένα δάκτυλα ελαφρά στην επιφάνεια του με νεράκι και το σκεπάζουμε με μία πετσέτα μέχρι να κρυώσει.
  • Την φυλάμε για τα πρωινά μας σάντουιτς.
Tips:
  • Για μαργαρίτες σε μορφή λαδόψωμου προσθέτουμε στη ζύμη 4-6 κουταλιές λάδι, και μία τσιμπιά ρίγανη ξερή. Κατ' αυτό τον τρόπο θα έχουμε ψωμάκια με μεσογιακή γεύση.
  • Αν θέλουμε Προσθέτουμε και μισό κουταλάκι πολτό ελιάς αλλά προσέχουμε το αλάτι που θα βάλουμε στη ζύμη.



 

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Γαύρος φιλεταρισμένος στο φούρνο

 
Βαθμός δυσκολίας: 0
 
Υλικά:
  • 300 γραμμάρια φιλερταρισμένο γαύρο
 
 Για το μίγμα του λαδολέμονου:
  • ½ Ποτήρι λάδι
  • Χυμό από 1 στυμμένο λεμόνι
  • 1 κουταλάκι ρίγανη ξερή ή μερικά φυλλαράκια φρέσκια
  • 2 σκόρδα περασμένα στον τρίφτη
  • ½ κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
  • Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τα υλικά για το μίγμα του λαδολέμονου.
  • Τα αναδεύουμε καλά έως ότου ομογενοποιηθούν.
  • Σε ένα ταψάκι στρώνουμε λαδόκολλα και απλώνουμε λίγο από το μείγμα του λαδιού.
  • Τοποθετούμε τα φιλέτα του γαύρου με το δέρμα τους προς τα επάνω.
  • Όταν τελειώσουμε το άπλωμα των ψαριών περιχύνουμε το υπόλοιπο μείγμα του λαδιού. επάνω στα φιλέτα ομοιόμορφα.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για 20 – 30 λεπτά το φαγητό μας στους 200.
  • Σερβίρουμε με λευκό κρασί,  ουζάκι ή μπύρα.
 

 Tips:
Αν το έδεσμα προορίζεται για το μεζέ της παρέας προτείνω να συνοδεύστε το πιάτο σας με 1 χούφτα ψημένη αραχίδα, μαζί με το ψαράκι και το ποτό σας θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο νοστιμιά.
bill cooking

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΤΑΤΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

Σερβίρεται και ως κυρίως πιάτο εκτός από συνοδευτικό με την ανάλογη γευστική σως.

Υλικά για την γέμιση:
Πολλά από αυτά που υπάρχουν στο ψυγείο μας μπορούν να συνθέσουν μία νόστιμη γέμιση όπως:
Διάφορα τυριά ψιλοκομμένα
Βραστό ή καπνιστό ζαμπόν και άλλα αλλαντικά
Πιπεριά ψιλοκομμένη
Ρίγανη ή θυμάρι
Βούτυρο ή λάδι


Προσοχή: Η προετοιμασία της πατάτας θέλει έντεχνες και προσεκτικές κινήσεις κατά το κόψιμο και το γέμισμα ώστε να μη την χωρίσουμε σε ανεξάρτητες φέτες.
Μία καλή λύση είναι να τοποθετήσουμε την άκοπη πατάτα ανάμεσα σε 2 παράλληλα καλαμάκια από σουβλάκι που θα εμποδίζουν τον τεμαχισμό της σε ανεξάρτητες φέτες.


Εκτέλεση:
Πλένουμε 1, 2 ή περισσότερες μεγάλες χονδρές πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα τους για 15 λεπτά
Όταν κρυώσουν τις κόβουμε εγκάρσια σε ροδέλες πάχους 3 - 4 εκατοστών μέχρι τη βάση της πατάτας ώστε να μείνουν ενωμένες.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ρίγανη ή θυμάρι τριμμένο.
Εφόσον ψιλοκόψουμε και τα υλικά της γέμισης τα τοποθετούμε ανάμεσα στις κομμένες φέτες της πατάτας προσεκτικά.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι και το περιχύνουμε στις φέτες της πατάτας.
Αλατοπιπερώνουμε στην επιφάνεια της πατάτας. και την τοποθετούμε σε ταψάκι με στρωμένη λαδόκολλα.
Τις Ψήνουμε σε θερμοκρασία 190 ℃ μέχρι να αποκτήσουν σκούρο ξανθό χρώμα.

Για τη σως:
1 Κουταλιά μουστάρδα
1 Κουταλιά μαγιονέζα
1/2 χυμό από λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξιδο
Μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι
Λίγο αλάτι και πιπέρι
Διπλασιάζουμε τις δόσεις για περισσότερη σως

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ αναδεύουμε καλά με το πιρούνι μας όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν

Vasileios

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΕΣΚΑΝΔΡΙΤΣΑ


Χειμωνιάτικο φαγητό νόστιμο, θρεπτικό και ελαφρύ.
Η πεσκανδρίτσα είναι ψάρι που ξεχωρίζει για το μεγάλο του κεφάλι και τον λεπτό του κορμό.
Συναντάται στα ελληνικά πελάγη και ζει στο βυθό της θάλασσας.
Μπορούμε να επιλέξουμε και διαφορετικό ψάρι στη συνταγή μας.

Υλικά:
1 Πεσκανρίτσα μεγάλη ή 2 μικρές καθαρισμένες
1 Πατάτα μέτρια κομμένη σε κύβους
1 Κολοκυθάκι μεγάλο κομμένο σε κύβους
1/2 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
Αν σας βρίσκεσαι προσθέστε και μερικά φύλλα από μυρώνι
1 Κρεμμύδι μέτριο κομμένο στα τέσσερα
1 Κρότο μεγάλο κομμένο σε κύβους
1 Λεμόνι
1/3 ποτήρι λάδι
Αλάτι & πιπέρι


Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το ψάρι για 10 - 15 λεπτά ξαφρίζοντάς το.
Ακολούθως βγάζουμε το ψάρι από την κατσαρόλα και σουρώνουμε τ  βρασμένο  ζουμί.
Σε μία κατσαρόλα αδειάζουμε το σουρωμένο ζουμί και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά προσθέτοντας και το χυμό του λεμονιού το λάδι και το αλατοπίπερο.
Αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν έως ότου μαλακώσουν αρκετά.
Σε μία πιατέλα καθαρίζουμε το ψαχνό του ψαριού από τα αγκάθια του και όταν μαγειρευτούν τα λαχανικά το ρίχνουμε στην κατσαρόλα τους.
Αφήνουμε το τη σούπα να βράσει 10 λεπτά.

 
 
Όταν η σούπα κρυώσει την ομογενοποιούμε αναδεύοντας της με ένα ραβδομπλέντερ ή με μπλέντερ κάδου.
Την τοποθετούμε σε γυάλινη ή κεραμική σουπιέρα και σερβίρουμε.

Tips:
Τα αγκάθια του ψαριού δεν τα πετάμε μετά το καθάρισμα αλλά τα περιχύνουμε με λαδολέμονο και τα σερβίρουμε σε ένα μερακλή του είδους με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Αυτός γνωρίζει πως θα τα διαχειριστεί.
 Επίσης και το συκώτι της πεσκανδρίτσας το σοτάρουμε σε ένα τηγανάκι με ελάχιστο λάδι και το τρώμε συνοδεύοντάς το με ταραμοσαλάτα, ελιές, λευκό κρασί ή ότι άλλο έχουμε
Φυλάξετε την ψαρόσουπα που περίσσεψε στο ψυγείο και ζεστάνετε μέρος της σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι. Απολαύστε την σαν βραδινό ρόφημα μέσα σε μία μεγάλη κούπα
Προσοχή:
Επειδή ο Σαρωνικός τις προηγούμενες ημέρες έχει μολυνθεί από μαζούτ να επιλέγουμε αλιεύματα από άλλη περιοχή της πατρίδας μας ή έστω εισαγωγής προς αποφυγήν χημικών μολύνσεων του οργανισμού μας,έως ότου δημοσιοποιηθούν επίσημες μετρήσεις από την αρμόδια κρατική Υπηρεσία ως προς  την καταλληλόλητα βρώσης αλιευμάτων του Σαρωνικού.
Πεσκανδρίτσα καθαρισμένη χωρίς το δέρμα της


bill cooking

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας