Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΤΑΤΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

Σερβίρεται και ως κυρίως πιάτο εκτός από συνοδευτικό με την ανάλογη γευστική σως.

Υλικά για την γέμιση:
Πολλά από αυτά που υπάρχουν στο ψυγείο μας μπορούν να συνθέσουν μία νόστιμη γέμιση όπως:
Διάφορα τυριά ψιλοκομμένα
Βραστό ή καπνιστό ζαμπόν και άλλα αλλαντικά
Πιπεριά ψιλοκομμένη
Ρίγανη ή θυμάρι
Βούτυρο ή λάδι


Προσοχή: Η προετοιμασία της πατάτας θέλει έντεχνες και προσεκτικές κινήσεις κατά το κόψιμο και το γέμισμα ώστε να μη την χωρίσουμε σε ανεξάρτητες φέτες.
Μία καλή λύση είναι να τοποθετήσουμε την άκοπη πατάτα ανάμεσα σε 2 παράλληλα καλαμάκια από σουβλάκι που θα εμποδίζουν τον τεμαχισμό της σε ανεξάρτητες φέτες.


Εκτέλεση:
Πλένουμε 1, 2 ή περισσότερες μεγάλες χονδρές πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα τους για 15 λεπτά
Όταν κρυώσουν τις κόβουμε εγκάρσια σε ροδέλες πάχους 3 - 4 εκατοστών μέχρι τη βάση της πατάτας ώστε να μείνουν ενωμένες.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ρίγανη ή θυμάρι τριμμένο.
Εφόσον ψιλοκόψουμε και τα υλικά της γέμισης τα τοποθετούμε ανάμεσα στις κομμένες φέτες της πατάτας προσεκτικά.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι και το περιχύνουμε στις φέτες της πατάτας.
Αλατοπιπερώνουμε στην επιφάνεια της πατάτας. και την τοποθετούμε σε ταψάκι με στρωμένη λαδόκολλα.
Τις Ψήνουμε σε θερμοκρασία 190 ℃ μέχρι να αποκτήσουν σκούρο ξανθό χρώμα.

Για τη σως:
1 Κουταλιά μουστάρδα
1 Κουταλιά μαγιονέζα
1/2 χυμό από λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξιδο
Μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι
Λίγο αλάτι και πιπέρι
Διπλασιάζουμε τις δόσεις για περισσότερη σως

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ αναδεύουμε καλά με το πιρούνι μας όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν

Vasileios

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΕΣΚΑΝΔΡΙΤΣΑ


Χειμωνιάτικο φαγητό νόστιμο, θρεπτικό και ελαφρύ.
Η πεσκανδρίτσα είναι ψάρι που ξεχωρίζει για το μεγάλο του κεφάλι και τον λεπτό του κορμό.
Συναντάται στα ελληνικά πελάγη και ζει στο βυθό της θάλασσας.
Μπορούμε να επιλέξουμε και διαφορετικό ψάρι στη συνταγή μας.

Υλικά:
1 Πεσκανρίτσα μεγάλη ή 2 μικρές καθαρισμένες
1 Πατάτα μέτρια κομμένη σε κύβους
1 Κολοκυθάκι μεγάλο κομμένο σε κύβους
1/2 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
Αν σας βρίσκεσαι προσθέστε και μερικά φύλλα από μυρώνι
1 Κρεμμύδι μέτριο κομμένο στα τέσσερα
1 Κρότο μεγάλο κομμένο σε κύβους
1 Λεμόνι
1/3 ποτήρι λάδι
Αλάτι & πιπέρι


Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το ψάρι για 10 - 15 λεπτά ξαφρίζοντάς το.
Ακολούθως βγάζουμε το ψάρι από την κατσαρόλα και σουρώνουμε τ  βρασμένο  ζουμί.
Σε μία κατσαρόλα αδειάζουμε το σουρωμένο ζουμί και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά προσθέτοντας και το χυμό του λεμονιού το λάδι και το αλατοπίπερο.
Αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν έως ότου μαλακώσουν αρκετά.
Σε μία πιατέλα καθαρίζουμε το ψαχνό του ψαριού από τα αγκάθια του και όταν μαγειρευτούν τα λαχανικά το ρίχνουμε στην κατσαρόλα τους.
Αφήνουμε το τη σούπα να βράσει 10 λεπτά.

 
 
Όταν η σούπα κρυώσει την ομογενοποιούμε αναδεύοντας της με ένα ραβδομπλέντερ ή με μπλέντερ κάδου.
Την τοποθετούμε σε γυάλινη ή κεραμική σουπιέρα και σερβίρουμε.

Tips:
Τα αγκάθια του ψαριού δεν τα πετάμε μετά το καθάρισμα αλλά τα περιχύνουμε με λαδολέμονο και τα σερβίρουμε σε ένα μερακλή του είδους με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Αυτός γνωρίζει πως θα τα διαχειριστεί.
 Επίσης και το συκώτι της πεσκανδρίτσας το σοτάρουμε σε ένα τηγανάκι με ελάχιστο λάδι και το τρώμε συνοδεύοντάς το με ταραμοσαλάτα, ελιές, λευκό κρασί ή ότι άλλο έχουμε
Φυλάξετε την ψαρόσουπα που περίσσεψε στο ψυγείο και ζεστάνετε μέρος της σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι. Απολαύστε την σαν βραδινό ρόφημα μέσα σε μία μεγάλη κούπα
Προσοχή:
Επειδή ο Σαρωνικός τις προηγούμενες ημέρες έχει μολυνθεί από μαζούτ να επιλέγουμε αλιεύματα από άλλη περιοχή της πατρίδας μας ή έστω εισαγωγής προς αποφυγήν χημικών μολύνσεων του οργανισμού μας,έως ότου δημοσιοποιηθούν επίσημες μετρήσεις από την αρμόδια κρατική Υπηρεσία ως προς  την καταλληλόλητα βρώσης αλιευμάτων του Σαρωνικού.
Πεσκανδρίτσα καθαρισμένη χωρίς το δέρμα της


bill cooking

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

ΣΑΛΑΤΑ ΕΠΟΧΗΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Μία σαλάτα χειμωνιάτικη με υλικά της εποχής και πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές πρωτεΐνες.
Πολλή απλή να την παρασκευάσετε  και οικονομική στο κόστος των υλικών

Υλικά για τη σαλάτα:
1 Πορτοκάλι μεγάλο και γλυκό κομμένο σε κομμάτια
1 Κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
3-4 Ελιές
1/2 Κούπα ψίχα καρυδιών
Λίγα πράσινα φύλλα λαχανικών ψιλοκομμένα (Στο πιάτο μου πρόσθεσα φύλλα γλιστρίδας πλούσια σε Ω3).

Υλικά για τη σως:
Χυμό από μισό στημένο πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλιά μέλι
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
1.Σε ένα πιάτο βάζουμε τα υλικά της σαλάτας
2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υλικά για τη σως και τα ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθούν
Περιχύνουμε τη σως πάνω στη σαλάτα και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο αλάτι.

Πρόταση:
Αυτή η σαλάτα καλύτερα να τρώγεται αμέσως μετά την παρασκευή της γιατί αν τη φυλάξουμε στο ψυγείο οξειδώνονται οι θρεπτικές  ουσίες της.

bill cooking

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΡΕΣΚΙΑΣ ΜΥΖΗΘΡΑΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

Εύκολη συνταγή με δύο μόνον υλικά και 10 λεπτά από το χρόνο σας.
  • Βαθμός δυσκολίας: 0
  • Κόστος περίπου 1,5 ευρώ
 
          Υλικά:
  • 1 Λίτρο γάλα πλήρες
  • 1 Ρακοπότηρο ξύδι, ή λεμόνι στημένο.
  • Επιλέγω το ξύδι και συγκεκριμένα το μηλόξυδο επειδή  ο χυμός λεμονιού ίσως περιέχει στερεά υλικά από το στύψιμο. Αν θέλετε δοκιμάστε και άρτυμα λεμονιού από το μάρκετ, αυτό στα κίτρινα πλαστικά μπουκαλάκια.
          Εκτέλεση:
  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίζει να βράζει.
  • Προσοχή, θέλει ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση αλιώς θα γεμίσει η κουζίνα σας γάλα.
  • Εφόσον αρχίζει ο βρασμός το κατεβάζουμε αμέσως από την εστία και αμέσως ρίχνουμε μέσα το μηλόξυδο ανακατεύοντάς το μίγμα. Εντός ολίγων δευτερολέπτων η καζεΐνη θα διαχωριστεί από τον ορό του γάλακτος με αποτέλεσμα να επιπλέει το τυρί μέσα στο υγρό κατακερματισμένο σε μικρά κομμάτια.

          Προσοχή:
  • Αν το ξύδι κατ' αναλογία με το γάλα είναι έστω και λίγο περισσότερο θα αφήσει τη μυρωδιά του στο τυρί μας. Η ποσότητα ξυδιού εντός μικρού ρακοπότηρου (20 ml) θα μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • -----------------------------------------------------
  • Παίρνουμε ένα μεγάλο σουρωτήρι, το στερεώνουμε σε μία άλλη μεγαλύτερης ή ίσης χωρητικότητας κατσαρόλα και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σουρώνοντάς το.
  • Στο σουρωτήρι μας θα μείνει το τυρί σε μικρά κομματάκια.
  • Το αλατίζουμε αν θέλουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά να στραγγίξει και να κρυώσει.
  • Χτυπώντας ελαφρά 2-3 φορές το σουρωτήρι με το τυρί κάθετα βοηθάμε στην αποστράγγιση του από τα υγρά.
  • Αποθηκεύουμε το τυρί μας σε γυάλινο τάπερ μέσα στο ψυγείο.
  • Με αναλογίες 70% πρόβιο γάλα και 30% γίδας θα παραγάγουμε τυρί φέτα.
          Tips:
  • Αν θέλουμε περισσότερη μυζήθρα διπλασιάζουμε τις ποσότητες των υλικών (2 λίτρα γάλα + 2 ρακοπότηρα ξύδι).
  • Για τυρί με λιγότερα λιπαρά επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ρίχνοντας στον καυτό ορό γάλακτος που έχουμε στην κατσαρόλα 1/3 ρακοπότηρο με ξύδι ανακατεύοντας το μείγμα ώστε να διαχωριστεί και πάλι το τυρί.
  • Με γάλα χαμηλών λιπαρών στη συνταγή μας θα παραγάγουμε λιγότερη ποσότητα τυριού και θα χρειαστούμε σχεδόν τη μισή ποσότητα ξυδιού, όχι περισσότερο
  • Για πιο έντονη  γεύση και άρωμα προσθέτουμε στο τυρί μαζί με το αλάτι διάφορα μυρωδικά ή και πιπέρι κάνοντας ένα πικάντικο έδεσμα. .
  • Λαδωτήρι: Τοποθετείστε μέρος της μυζήθρας σε να βαζάκι με λάδι το οποίο να περιέχει διάφορα αρωματικά βότανα και πειραματιστείτε με τις γεύσεις.
  • Καλή επιτυχία.
              Vasileios cooking

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ & ΤΥΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Βαθμός δυσκολίας: 0
Για τη σάλτσα:
3 Ντομάτες τριμμένες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Ρακοπότηρο λάδι
1 Κουταλιά λάδι για το σοτάρισμα
Λάδι για το άλειμμα στις μελιτζάνες
1 Ρακοπότηρο λευκό κρασί προαιρετικά
Αλάτι & πιπέρι
 
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 1 κουταλιά λάδι και σοτάρουμε ελαφρώς το σκόρδο με το μαϊντανό, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Βράζουμε τη σάλτσα έως ότου εξατμιστεί το ζουμί της ντομάτας
 
Ετοιμάζουμε κομματάκια φέτας και CHEDDAR ή ότι άλλο τυρί θέλουμε
 
Για τις μελιτζάνες
Τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες πάχους 3 εκατοστών, τις λαδώνουμε με ένα πινέλο κουζίνας, αλατοπιπερώνουμε  και τις ψήνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα μέχρι να πάρουν χρώμα σκούρο ξανθό. (190 - 200 βαθμούς κελσίου).
Όταν ψηθούν από την μία πλευρά τις γυρίζουμε ώστε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά τους..
 
Το πάντρεμα:
Βγάζουμε τις ψημένες μελιτζάνες από το φούρνο τις καλύπτουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε το τυρί στην επιφάνεια τους..
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να καραμελώσει το φαγητό.
 
Ορισμένοι τηγανίζουν τις μελιτζάνες αλλά δεν θα το συνιστούσα γιατί το φαγητό γίνεται υπερβολικά δύσπεπτο.
Οι ψημένες μελιτζάνες είναι εξίσου νόστιμες και δεν βαρύνουν το στομάχι.
 

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ

ⓒ ΑΛΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
Τις βρίσκουμε στην Ψαραγορά, και πιο εύκολα την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας όπου συνήθως η αγορά παραμένει ανοιχτή από το βράδυ της προηγούμενης μέχρι όλη την Κ. Δευτέρα.
Ρωτήστε, ενημερωθείτε από το αρμόδιο όργανο για τις ώρες λειτουργίας της για να ήσαστε πιο σίγουροι.
Υλικά:
7-10 καραβίδες, 1 πατάτα μέτρια,1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, μαϊντανό ξερό ή φρέσκο, 1 μέτρια ντομάτα, αλάτι και πιπέρι, μισό κρασί ροζέ.
Για το τέλος του μαγειρέματος:
Κρεμμυδάκι φρέσκο, 1 μικρό κομμάτι πιπερόριζα.
 
Οι καραβίδες πρέπει να είναι ζωντανές, αν κάποια δεν κινείται δεν την μαγειρεύουμε
 
Προετοιμασία:
Ξεπλένουμε τις καραβίδες με άφθονο νερό και τις τοποθετούμε σε ένα σκεύος με αλατισμένο νερό τόσο, όσο να τις καλύπτει.
Σε μία πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε μισό ποτηράκι λάδι και το αφήνουμε στην εστία της κουζίνας να ζεσταθεί καλά, κατόπιν ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και την πατάτα σε μικρούς κύβους και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας τα μέχρι να γυαλίσουν προσέχοντας να μη μαυρίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί.
Όταν είναι  έτοιμα προσθέτουμε την ντομάτα σε πολύ μικρά κομματάκια, το μαϊντανό και 1 από τις καραβίδες.
Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν 20 λεπτά.
Στην συνέχεια βγάζουμε τις υπόλοιπες καραβίδες από το αλατισμένο νερό και τις  τοποθετούμε στην κατσαρόλα.
 Αφήνουμε το φαγητό να βράσει 10 λεπτά της επιπλέον
 
..
Οι καραβίδες όταν τοποθετηθούν σε καυτό νερό παίρνουν ένα χρώμα έντονο κόκκινο.

Σερβίρισμα:
Σε ένα πιάτο τοποθετούμε 1 ή 2 καραβίδες, ζυμαρικά ρύζι ή πουρέ  περιχύνοντάς τα με τη  σάλτσα που ετοιμάσαμε .
Ψιλοκόβουμε κρεμμυδάκι φρέσκο και μαϊντανό (εάν θέλουμε) και τα πασπαλίζουμε στο φαγητό.
bill cooking
 

ΛΑΒΡΑΚΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

Το ψάρι είναι αλιευμένο από κλωβό ιχθυοκαλλιέργειας
Χωρίς ιδιαίτερη συνταγή
 
Υλικά:
1,2 ή όσα ψάρια θέλετε καθαρισμένα και απολεπισμένα.
1 ποτήρι λαδολέμονο με 1 κουταλάκι ντιζόν, αλάτι & πιπέρι, καλά ανακατεμένα.
3-4 σκόρδα
 
Εκτέλεση:
Στρώνουμε μία λαδόκολλα στο ταψί και τοποθετούμε το ψάρι περιχύνοντας το με το λαδολέμονο.
Προσθέτουμε τα σκόρδα τοποθετώντας μερικά κομματάκια και μέσα στο ψάρι.
Ψήνουμε το λαβράκι στο στους 190-200 βαθμούς.
Μετά από 30 λεπτά το γυρίζουμε αφήνοντας το να ψηθεί μέχρι να πάρει χρώμα
Το συνοδεύουμε με πατατοσαλάτα, πατάτες τηγανιτές, ή ότι άλλα θέλουμε.
bill cooking
strike>

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας