Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Φιλέτα κοκκινόψαρου στο φούρνο

Το κοκκινόψαρο εκτός από ψαρόσουπα μαγειρεύεται και με άλλους τρόπους.
Εδώ προτείνουμε μία συνταγή.

          Υλικά:
  • 3 Φιλέτα κοκκινόψαρου
  • 5 Πατάτες baby με τη φλούδα τους καλά πλυμένες και κομμένες στη μέση
  • 1 Κλωνάρι σέλερι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 5 Ντοματάκια μικρά κομμένα στη μέση
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 Σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση
  • 1/2 Ποτήρι λάδι
  • 1/2 Ποτήρι λευκό κρασί
  • Αλάτι και λεμονοπίπερο
          Εκτέλεση:
  • Σοτάρουμε ελαφρά σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι τα λαχανικά και σβήνουμε με το κρασί.
  • Σε ένα ταψί τοποθετούμε το ψάρι
  • Προσθέτουμε τις πατάτες και τα υπόλοιπα υλικά
  • Ρίχνουμε σε όλο το φαγητό το λάδι και αλατοπιπερόνουμε
  • Ρίχνουμε στο ταψί 1/2 ποτήρι νερό και το ψήνουμε στον φούρνο με θερμοκρασία 180 βαθμούς μέχρι να πάρει βαθύ χρώμα
  • Μετά από μισή ώρα γυρίζουμε τα φιλέτα του ψαριού
          bill cooking

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Σε χασικλήδες και πόρνες είδα περισσότερο Θεό απ’ ότι σε υποτιθέμενους ευσεβείς - Πατήρ Φιλόθεος Φάρος

Μερικοί από εσάς μπορεί να έχετε διαβάσει βιβλία του, αρκετοί μόνο το «Έρωτος Φύσις» εξαιτίας του οποίου πολλοί τον χαρακτήρισαν «επαναστάτη ή αναρχικό παπά», άλλοι, πάλι, τον ακούτε για πρώτη φορά.
 
Άλλοι πιστεύετε στον Θεό και άλλοι όχι. Το βέβαιο είναι πως, όλοι είμαστε φτιαγμένοι απ’ το ίδιο ύφασμα και άνθρωπος χωρίς ανησυχίες δεν υπάρχει. Εδώ μερικές σκέψεις του από μια συνέντευξη.
 
 
«Μεγάλωσα στην Τρούµπα, ο πατέρας µου είχε εκεί κουρείο. Έτσι είχα την ευκαιρία να γνωριστώ µε τους χασικλήδες και τις πορνες της περιοχής. Σας διαβεβαιώνω, πως σ’ αυτούς τους ανθρώπους είδα περισσότερο Θεό απ’ ό,τι σε υποτιθέμενους ευσεβείς. Γιατί είδα ανθρώπους οικτίρμονες. Σπλαχνικούς».

«Η πίστη βιώνεται μέσα από άσκηση, μέσα από τον περιορισμό του Εγώ, μέσα από την άρνηση του κόσμου των υλικών πραγμάτων και ο άνθρωπος δεν μπορεί να τη βρει όσο είναι απορροφημένος από τη ρηχή πραγματικότητα των υλικών ανέσεων, του εγωκεντρισμού και της ιδιοτέλειας».

«Υπάρχει δρόμος για τη σωτηρία της ψυχής;

Όσο περισσότερο μοιραζόμαστε, κοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους, τόσο πιο ξεκάθαρα θα βλέπουμε που μπορούμε να πάμε. Ωστόσο, η αυτογνωσία είναι πάρα πολύ ρηχή. Δεν έχουμε ιδέα τι γίνεται μέσα μας. Ο άνθρωπος όταν περιμένει από αλλού να φτιαχτεί η ζωή του, είναι σε πολύ άσχημη θέση.

«Η ομοφυλοφιλία είναι αμάρτημα; Η οµοφυλοφιλία δεν είναι επιλογή για να είναι αµαρτία. Η αµαρτία προϋποθέτει επιλογή.»

«Όσο μεγαλώνουμε, δύσκολα αλλάζουμε, αλλά ζωή χωρίς αλλαγές δεν είναι ζωή. Ό,τι δεν αλλάζει είναι νεκρό. Αν ο άνθρωπος θέλει να ζει μέσα στην πραγματικότητα, πρέπει ν’ αλλάζει και εκείνος, αλλιώς μένει απέξω…»

«Στην πραγματικότητα έγινα ιερέας για να καλύψω δικές µου ανάγκες, για να σώσω εμένα…Μεγάλωσα σ’ ένα πολύ προβληματικό περιβάλλον, µε δυο γονείς που δεν είχαν καμιά επικοινωνία και τίποτα κοινό µεταξύ τους. Ο πατέρας μου ήταν αλκοολικός.. Ήθελα να πιαστώ από κάπου, έψαχνα ένα καταφύγιο. Και το βρήκα στα λόγια των πατέρων της Εκκλησίας. Είναι πολύ σημαντικό ο άνθρωπος να γνωρίζει τον εαυτό του, αλλά και τα κίνητρά του. Δεν έχει σημασία τι κάνουμε και τι λέμε, αλλά γιατί το κάνουμε και γιατί το λέμε. Κυρίως το πρόβλημα δεν είναι «πόσα έχουμε», αλλά πώς τα διαχειριζόμαστε

«Λίγο πριν χειροτονηθώ είχα πάει ένα ταξίδι στο Άγιο Όρος και εκμυστηρεύτηκα στον ηγούμενο της Μονής Διονυσίου πως δεν είχα αρκετή πίστη. Μα θέλετε να γίνετε παπάς και δεν έχετε αρκετή πίστη; µε ρώτησε. Μαζί µου ήταν τότε ο καθηγητής Θεολογίας Σάββας Αγουρίδης, ο οποίος του είπε, τι νομίζετε γέροντα, πως µόνο σαρκικές έγνοιες ταλαιπωρούν τους ανθρώπους; Είναι και οι υπαρξιακές.

«Η δυσκολία είναι ότι φοβόμαστε πως αν αφεθούμε, δεν θα ερωτευτούμε αυτόν που «πρέπει».
Ο έρωτας δεν είναι κατοχή, αλλά µία διαρκής αναζήτηση. Για να τον ζήσεις όσο γίνεται ουσιαστικότερα, πρέπει να ασχοληθείς µε την ωριμότητά σου. Ο Χριστός λέει «αν θέλεις να κερδίσεις τη ζωή σου, πρέπει να τη χάσεις». Στον έρωτα πρέπει να δοθείς µέχρι θανάτου, αν θέλεις να βιώσεις την πληρότητά του.

«Ο θάνατος είναι η μεγαλύτερη ανθρώπινη αγωνία. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να δεχτεί ότι θα «καταλήξει» στο μηδέν. Γι’ αυτό είναι πολύ επιρρεπής σε οποιονδήποτε του προσφέρει κάποια διέξοδο, κάποια «θεραπεία» γι’ αυτήν την αγωνία του θανάτου. Η πραγματική χριστιανική παράδοση δεν αναζητεί αλλού τη ζωή, αλλά εδώ και τώρα. Υποσχόμαστε τη μετά θάνατον ζωή, όταν δεν έχουμε να προσφέρουμε τίποτα τώρα.

«Αδικίες υπάρχουν επειδή ο άνθρωπος είναι ελεύθερος. Αν δεν είναι ελεύθερος να κάνει κακό, παύει να είναι ελεύθερος.

«Μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των μεταναστών; Αν αγαπάς έναν άνθρωπο, σκέφτεσαι ποιες είναι οι δικές του πραγματικές ανάγκες. Η κοινωνία μας διέπεται από μια στάση, η οποία για μένα είναι παρακμιακή, που λέει πως, αν αγαπάς κάποιον, πρέπει να τον χαϊδεύεις. Αυτό δεν είναι αγάπη. Όταν ένας άνθρωπος έχει λιποθυμήσει, χρειάζεται ένα χαστούκι, όχι ένα χάδι.
 
«Δεν ξέρω τι πάει να πει ευτυχία.
Για µένα καταλληλότερη λέξη είναι η «πληρότητα». Να αισθάνεσαι μέσα σου «γεμάτος». Χαρά, αγαλλίαση, συγκίνηση! Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχω και στιγμές δυσφορίας, απογοητεύσεις, στιγμές πικρίας… Αλλά το κυρίαρχο συναίσθημα μου είναι εσωτερική γαλήνη.
 
Πηγή: anthologion.gr → http://anonymoigr.blogspot.com/2017/04/o_17.html

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

ΓΚΙΟΥΖ ΛΕΜΕ ΑΛΜΥΡΑ ή ΓΛΥΚΑ

 Ένα είδος λεπτής τυρόπιτας με φύλλο από την Ιωνία προψημένο σε λαμαρίνα
 
Υλικά για την ζύμη:
  • 3 Κούπες αλεύρι
  • 1φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
  • 2 Κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1 ½ κούπες νερό
  • 60 Γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
  • Μέλι και σουσάμι προαιρετικά
Εκτέλεση:
  •  Σε μία λεκανίτσα προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και την ζάχαρη ανακατεύοντας τα καλά
  • Ακολούθως προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά συν το νερό και ζυμώνουμε
  • Χωρίζουμε την ζύμη σε 8 μέρη και τοποθετούμε το καθένα σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Δίνουμε χρόνο μισής ώρας στη ζύμη για να φουσκώσει
  • Ανοίγουμε σε κάθε κομμάτι από τη ζύμη με τη βέργα φύλλο μακρόστενο με πάχος όσο δέκα Α4 χαρτιά ενωμένα
Υλικά για τη γέμιση:
  • 200 Γραμμάρια τυρί φέτα ή 100 γραμμάρια φέτα και 100 γραμμάρια ανθότυρο
  • 2 Αυγά χτυπημένα
  • 1 Κουταλάκι σπαστό δυόσμο ξερό και περασμένο από τη σίτα στο σουρωτήρι
  • 2 Κουταλιές βούτυρο λιωμένο και 1/3 Κούπα λάδι αναμεμιγμένα
  • Πινελάκι κουζίνας για το άλειμμα
Εκτέλεση:
  • Σε μία λεκανίτσα ρίχνουμε τα αυγά και το τυρί. Πατάμε το τυρί να διαλύσει και το ανακατεύουμε με τα αυγά προσθέτοντας και τον δυόσμο. Θα γίνουν όλα μαζί μια γέμιση για την πίτα.
  • Προσθέτουμε στο μισό του κάθε φύλλου με το κουτάλι μία ποσότητα από το μίγμα του τυριού και το απλώνουμε μέχρι να γίνει ένα λεπτό στρώμα.
  • Καλύπτουμε με το άλλο μισό το φύλλου την πίτα μας και το γυρίζουμε στις άκρες προς τα μέσα ώστε να κλίσει καλά.
  • Αλείφουμε τις δύο πλευρές της κάθε πίτας με αυγό 
Τηγάνισμα:
  • Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε 3 κουταλιές λάδι και 1 κουταλιά λειωμένο βούτυρο
  • Το τοποθετούμε στην εστία και όταν ζεσταθούν αρκετά ρίχνουμε ένα, ένα τα  πιτάκια και τα τηγανίζουμε από τη μία μεριά και την άλλη μέχρι να πάρουν χρώμα βαθύ χρυσό
  • Όταν τηγανιστούν τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα καλυμμένη με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα περίσσια λίπη και έλαια.
Tips:
Μπορούμε να ακουμπήσουμε τα ωμά πιτάκια που αλείψαμε με αυγό σε σουσάμι και να τα τηγανίσουμε όπως γράψαμε.

Όταν είναι έτοιμα ρίχνουμε στην επιφάνειά τους μέλι και τα σερβίρουμε

Αλλοιώς τα σερβίρονται ως έχουν

 
Vasileios  cooking

ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΚΑΣΣΙΑ - Πως τις διακρίνουμε


Η πραγματική κανέλα είναι αυτή της Κεϋλάνης με κορμό  ανοιχτόχρωμο, και  με γλυκό κανελί χρώμα, λεπτές στρώσεις φύλλων που είναι  εύθραυστες  όταν τις πιέσουμε με τα δάκτυλα και σπάνε εύκολα. Την κανέλα την κόβεις εύκολα με τα χέρα σου και αμέσως θρυμματίζεται.
Αντιθέτως η κάσσια από άλλες χώρες της ανατολής, έχει σκληρό φλοιό με σκούρο καστανοκόκκινο χρώμα και χοντρό κορμό  τραχύ και άκαμπτο. Χρησιμοποιείται και ως υλικό στη ζωγραφική. Για να την κόψεις χρειάζεσαι οδοντωτό μαχαίρι και επιμονή (προσοχή μην τραυματιστείτε στην προσπάθεια), είναι δε φθηνότερη από την γνήσια κανέλα Κεϋλάνης και δεν περιέχει τα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά  στοιχεία της πρώτης.

Στην φωτογραφία διακρίνονται οι διαφορές που αναφέραμε
by bill

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ


Μπορούμε να τα προμηθευτούμε από το Μάρκετ ή να τα μαζέψουμε άγρια την κατάλληλη εποχή
  
          Υλικά:
  • 2 ματσάκια σπαράγγια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λεμόνι
  • μουστάρδα
  • λάδι
  • Πιπεριά Φλωρίνης ή ντοματίνια
  • Ελιές

          Εκτέλεση:
  • Κόβουμε τα κοτσάνια των σπαραγγιών 2 δάκτυλα από την βάση τους και τα ξεφλουδίζουμε (εάν είναι πολύ τρυφερά και λεπτά όσο μπορούμε). Τα πλένουμε καλά.

          Τρόποι Βρασμού:
  • 1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό  αλατισμένο και όταν αρχίσει ο βρασμός τα βυθίζουμε για 5 - 15 λεπτά (αναλόγως πόσο χοντρός είναι ο κορμός τους)
  • Κατόπιν τα βυθίζουμε αμέσως σε κρύο ή και παγωμένο νερό (για να διατηρήσουν το χρώμα τους)
  •  
  • 2. Βυθίζουμε τα σπαράγγια (με την βάση τους ώστε οι κορυφές να είναι εκτός νερού) μέσα σε βραστό αλατισμένο νερό για 5 - 15 λεπτά) και μετά τα βυθίζουμε αμέσως σε κρύο νερό.
  •  
  • 3. Τα βράζουμε στον ατμό για 10 - 25 λεπτά (εφόσον έχουμε τα ανάλογο σκεύος), Έτσι κρατάνε όλη τους την γεύση).
  •  Μετά τα βυθίζουμε σε κρύο νερό.
  •  
  • Ακολούθως τα στραγγίζουμε για να φύγει το πολύ νερό και εάν μπορούμε τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.

          Ντρεσίνγκ
  • 1 κουταλιά μουστάρδα
  • 1 λεμόνι
  • Μισή κούπα λάδι
  • 1 κουταλάκι σπαστό του γλυκού ξερό βασιλικό περασμένο από σουρωτήρι
  • (Προαιρετικά εάν μας αρέσει τριμμένο ή κομμάτια σκόρδου)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

  • Ανακατεύουμε χυμό από ένα λεμόνι με την μουστάρδα και το βασιλικό, μετά ρίχνουμε το λάδι ανακατεύοντας τα όλα μαζί
  •  
  • Κόβουμε την πιπεριά σε ροδέλες ή τα ντοματίνια στην μέση
  • Τοποθετούμε τα σπαράγγια σε ένα πιάτο ( στο κέντρο) και στα πλάγια τοποθετούμε ροδέλες πιπεριάς κόκκινης η ντοματίνια
  • Προσθέτουμε μερικές ελιές
  • Στο τέλος ρίχνουμε επάνω από την σαλάτα το ντρέσινγκ

(Άγρια σπαράγγια)

          Tips:
  • Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπαράγγια από το market
  • Επειδή έχουν πιο χοντρό κοτσάνι τα καθαρίζουμε με αποφλοιωτή από την βάση έως ένα δάκτυλο πιο κάτω από τον ανθό τους.
  • Εάν τα σπαράγγια μας είναι λίγο μαραμένα βυθίσουμε την άκρη των κοτσανιών τους  για 1 ώρα σε νερό από μπουκάλι ή φιλτραρισμένο (όχι από την βρύση επειδή ίσως να περιέχει χλώριο).
  • Έτσι τα σπαράγγια δυναμώνουν.
  • Προσοχή σε όσους έχουν κάποια αλλεργία στις ουσίες των σπαραγγιών
         bill cooking

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας