Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΠΟΥΡΕ - ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ 1,5 ευρώ

 
Υλικά για το κρέας:
  • 400 Γραμμάρια μοσχαράκι κομμένο σε κύβους
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 Σκελίδες σκόρδου
  • 1 μικρό καρότο κομμένο σε κύβους
  • 1 Κουταλάκι του γλυκού πιπερόριζα φρέσκια ή σε σκόνη
  • 1 Φύλλο δάφνης (το προσθέτουμε στο φαγητό 10 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος)
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • Αλάτι & λεμονοπίπερο
  • 1/2 ποτήρι λάδι
  • 1/2 Ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
Υλικά Για τον πουρέ:
  • 4 Μέτριες πατάτες βρασμένες σε κοματάκια
  • 1/2 Ποτήρι γάλα
  • Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 κουταλάκι βούτυρο λιωμένο ή 1 κουταλιά λάδι
  • Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση για το κρέας:
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • Ανάβουμε την εστία και όταν ζεσταθεί αρκερτά προσθέτουμε το κρέας σοτάροντάς το απ' όλες τις πλευρές.
  • Σβήνουμε με το κρασί
  • Σε ένα τηγανάκι προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι, το ζεσταίνουμε στην εστία και προσθέτουμε κατά σειρά το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και τα μπαχαρικά.
  • Τα σοτάρουμε ελαφρώς για 5 λεπτά
  • Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε τα σοταρισμένα υλικά μας, προσθέτουμε το λάδι  και τα σκεπάζουμε με νερό.
  • Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  • 10 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος σε ένα ποτήρι προσθέτουμε λίγο νερό και την μουστάρδα ανακατεύοντας τα καλά.
  • Ρίχνουμε στο ποτήρι και τον χυμό λεμονιού.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ρίχνουμε και το φύλλο δάφνης συνεχίζοντας το βράσιμο.
Εκτέλεση για τον πουρέ:
  • Ανακατεύουμε την πατάτα με τα υπόλοιπα υλικά για τον πουρέ σε ηλεκτρικό κόπτη για την πολτοποίηση.
          Tips:
  • Σε περίπτωση που θέλουμε την σάλτσα του φαγητού μας πιο δεμένη, προσθέτουμε προς το τέλος του βρασμού 1 κουταλιά κορν φλάουρ.
bill  cooking
 

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

♨ ΤΡΕΛΟΠΙΤΤΑΚΙΑ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ ♨

Ξεχωριστά πιττάκια, νόστιμα, με ελάχιστες θερμίδες και σχεδόν ανύπαρκτα λιπαρά.
Ιδανικά για τον καφέ, τη δουλειά, το δρόμο, την εκδρομή, για τη λιγούρα και χωρίς διαιτητικές ενοχές.

Υλικά:
  • 250 Γραμμάρια ανθότυρο τριμμένο. Να μην είναι πολύ μαλακό
  • 50 Γραμμάρια ριζάλευρο
  • 1 Αυγό
  • 1 Φλυτζανάκι δυόσμο
  • 1 Φλυτζανάκι άνηθο
  • 1 Σκελίδα σκόρδου τριμμένη στο ψιλό τρίφτη
  • 1 Κουταλιά της σούπας λάδι
  • Αλάτι όσο χρειαστεί
Εκτέλεση:
  • Σε μία λεκανίτσα ανακατεύουμε και πλάθουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να πάρουμε μία ομοιόμορφη ζύμη.
  • Βρέχουμε τα χέρια μας με νεράκι και πλάθουμε τυροπιττάκια.
  • Σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα τοποθετούμε τα τυροπιττάκια και τα ψήνουμε σε φούρνο στους 190 ℃  όσπου να ροδοκοκκινίσουν.
  • Στη μέση του ψησίματος τα γυρίζουμε για να πάρει χρώμα και η άλλη πλευρά τους.
Tips:

  • Αν θέλουμε τα ψήνουμε λεπτότερα μέσα σε ένα αλειμμένο με λάδι τηγάνι.
  • Για περισσότερα τρελοπιττάκια διπλασιάζουμε τις ποσότητες των υλικών.
  • Τρώγονται και κρύα γιατί δεν έχουν βούτυρο και λίπη.
             Vasileios
 

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

♨ ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΟΥΡΟΥ♨

Απλή στα υλικά της και νόστιμη
Υλικά:
  • 6-7 Πράσα χωρίς τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 1 Κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 2 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 Ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 Κούπα τυρί φέτα σε τρίμα
  • 1 Αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • 2 Φύλλα κουρού
  • 4 Κουταλιές ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
  • Ελαιόλαδο (για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων) 
  • Αλάτι & πιπέρι
Παρασκευή:

  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε αναμμένη εστία με 4 κουταλιές λάδι και ρίχνουμε μέσα τα πράσα, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, αλάτι (όχι πολύ γιατί θα βάλουμε αργότερα και το τυρί φέτα) και πιπέρι.
  • Τα σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστεί το ζουμί τους και να μαλακώσουν.
  • Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε την κατσαρόλα με το σοταρισμένο μείγμα από την εστία.
  • Όταν κρυώσει προσθέτουμε το αυγό και το τυρί ανακατεύοντας τα να αναμιχθούν όλα μαζί καλά.
  • Σε ένα ταψί αλείφουμε με πινέλο κουζίνας τον πάτο του και απλώνουμε το ένα από τα φύλλα μας.
  • Αδειάζουμε το σοταρισμένο μίγμα λαχανικών επάνω στο φύλλο
  • Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο το μείγμα μας.
  • Με ένα δεύτερο αυγό ελαφρώς χτυπημένο αλείφουμε τις άκρες των δύο φύλλων και τα τις τυλίγουμε προς τα μέσα (όπως δείχνει η φωτογραφία).
  • Λαδώνουμε με το πινέλο της κουζίνας την επιφάνεια του φύλλου και αν θέλουμε πάλι με το πινέλο την αλείφουμε και με αυγό.
  • Κόβουμε την πίτα σε μερίδες με το ανάλογο μαγειρικό εργαλείο, νοτισμένο με λίγο λαδάκι για να μην χαλάσουμε τα φύλλα και την πίτα (όπως δείχνει η φωτογραφία).
  • Σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 ℃ τοποθετούμε το ταψί επάνω στη σχάρα και στη χαμηλή ράγα του φούρνου ούτως ώστε να ψηθεί καλά και το κάτω φύλλο της πίτας.
  • Όταν το φύλλο της πίτας πάρει ένα σκούρο χρυσό χρώμα είναι έτοιμη (θέλει περίπου 70 με 100 λεπτά της ώρας ψήσιμο, ανάλογα με τον κάθε φούρνο)
  • Όταν ψηθεί την βγάζζουμε από τον φούρνο και εφόσον ραντίσουμνε την επιφάνειά της με λίγο νερό την σκεπάζουμε με μία πετσέτα μέχρι να κρυώσει).
 
tips:
  • Για νηστίσιμη πρασόπιτα δεν προσθέτουμε αυγό και τυρί
 
bill cooking

 

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

ΛΑΔΕΡΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΤΡΙΚΟΛΟΡΕ ΜΕ ΡΥΖΙ

Πλούσιο φαγητό σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα αλλά και πολύ νόστιμο

Υλικά για τις πιπεριές
  • 6 Πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες και πράσινες) καθαρισμένες και χοντροκομμένες
  • 1/2 Κούπα κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 Φλυτζανάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 Σκελίδα σκόρδου κομμένη σε τρία κομματάκια
  • 1 Ντομάτα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
  • 1/2 Ποτήρι λάδι
  • Αλάτι & πιπέρι
Υλικά για το ρύζι:
  • 1 Φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι
  • 1 Φλιτζανάκι κουκουναρόσπορο
Εκτέλεση για τις πιπεριές:
  • Τοποθετούμε σε αναμμένη εστία μία κατσαρόλα με 2 κουταλιές λάδι.
  • Προσθέτουμε τα υλικά μας εκτός από την ντομάτα και σοτάρουμε ελαφρά μέχρι να μαραθούν αλλά δεν τα τσιγαρίζουμε.
  • Ακολούθως ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό.
  • Το μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το πολύ νερό και να μαλακώσουν τα υλικά.
  • 5 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το λάδι, αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση για το ρύζι:
  • Σε αναμμένη εστία τοποθετούμε μία κατσαρόλα με  2 κουταλιές λάδι και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε τα κουκουνάρια σοτάροντάς τα μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Ακολούθως προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.
  • Σκεπάζουμε με νερό έως και τρία δάκτυλα πάνω από την επιφάνειά του και το βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας και προσέχοντας να μη μας κολλήσει.
  • Ο χρόνος βρασμού για το κάθε ρύζι αναγράφεται στο πακέτο συσκευασίας του.
  • Όταν είναι έτοιμο το σουρώνουμε και το σερβίρουμε με τις πιπεριές στο πιάτο.
Tips:
  • Μία ποσότητα από τις μαγειρεμένες πιπεριές μπορούμε να τις μαγειρέψουμε με χτυπημένα αυγά παρασκευάζοντας κατ' αυτό τον τρόπο μία ομελέτα.
  • Έτσι η συνταγή θα μας δώσει 2 φαγητά.
  • Στα υλικά με τις πιπεριές μπορούμε να προσθέσουμε: Μανιτάρια για ένα πιο πλούσιο και θρεπτικό φαγητό.
          bill cooking
 

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

ΜΥΔΙΑ ΣΤΟ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

 

Διατροφικά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, ολίγους υδατάνθρακες, ωφέλημα μέταλλα, βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνες A, D, C, αρκετό νάτριο και χοληστερίνη. Την προσοχή μας λοιπόν σε άτομα που έχουν υψηλή χοληστερίνη και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Υπενθύμιση: Ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε τέτοιου είδους τροφές

Υλικά:
  • 1 Κονσέρβα μύδια σε άλμη. (Προτιμώ κονσέρβα Σουηδικής εταιρείας που είναι τρυφερά και νόστιμα)
  • 3 Σκελίδες σκόρδου χοντροκομμένες
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Κουταλάκι πιπερόριζα ξηρή ή φρέσκια τριμμένη
  • 1 Πιπεριά μικρή πράσινη μακρόστενη
  • 1/2 Ποτήρι ξηρό λευκό κρασί
  • 1 Κουταλιά μουστάρδα
  • 2 Κουταλιές της σούπας λάδι
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • Μαϊντανό και κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένα
  • Τυρί φέτα ψιλοκομμένο με το χέρι (προαιρετικά)
  • Αλάτι
Εκτέλεση:
  • Σε ένα σαγανάκι ρίχνουμε μερικές σταγόνες λάδι για να σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο, το κρεμμύδι την πιπερόριζα και την πιπεριά για να μαραθούν και σβήνουμε με το κρασί.
  • Ακολούθως βάζουμε τα μύδια σε ένα μικρό σκεύος, αδειάζουμε την άλμη στο νεροχύτη και τα ξεπλένουμε.
  • Τα προσθέτουμε στο σαγανάκι ρίχνοντας και νερό μέχρι να σκεπαστούν.
  • Μετά από 15 λεπτά δοκιμάζουμε τα μύδια αν μαγειρεύτηκαν και προσθέτουμε το λάδι, τη μουστάρδα και το λεμόνι ανακατεύοντας όλο το φαγητό.
  • Μπορούμε σε αυτό το σημείο να ρίξουμε στο φαγητό το μαϊντανό το φρέσκο κρεμμυδάκι και την φέτα
  • Το αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά επιπλέον προσέχοντας να έχει δέσει ή σάλτσα του. 
  • Σερβίρουμε το φαγητό σε μία μικρή πιατέλα.
Οδηγίες σερβιρίσματος:
  • Αυτό το φαγητό δεν είναι κυρίως πιάτο αλλά ένα συνοδευτικό έδεσμα στο τραπέζι μας.
  • Προτείνω και μία πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας.
bill cooking

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ala polita

Πολλά τα θρεπτικά συστατικά της αγκινάρας όπως, φυτική πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος B, K, C, μέταλλα, Φυτικές ίνες ΄κ.ά. Προστατεύει το συκώτι, την καρδιά. Περιέχει δραστικές ουσίες κατά των καρκινικών κυττάρων και κατά του διαβήτη
          Υλικά:
  • 6 Αγκινάρες καθαρισμένες
  • 2 Μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 3 Καρότα κομμένα σε κύβους
  • 1 Κρεμμύδι μέτριο και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι (ψιλοκομμένα)
  • Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2-3 Κουταλιές λάδι για το σοτάρισμα των υλικών
  • 1 Κρασοπότηρο λάδι για το μαγείρεμα
  • Αλάτι και Πιπέρι
  • Τον χυμό από ένα λεμόνι 
  •  
    Εκτέλεση:
  • Τοποθετούμε σε αναμμένη εστία ένα τηγάνι με 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι.
  • Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε  το κρεμμύδι, τις πατάτες, τα καρότα και τον άνηθο.
  • Τα σοτάρουμε ελαφρά και στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μας εκτός από το χυμό λεμονιού και το αλάτι.
  •  Βάζουμε νερό τόσο όσο να σκεπάσει τα υλικά μας και τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 45 λεπτά.
  • Δοκιμάζουμε το φαγητό με ένα πιρούνι και όταν είναι μαλακό, 5 λεπτά πριν το σβήσιμο προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το αλάτι.
         Tips:
  • Αν θέλουμε να δέσουμε την σάλτσα περισσότερο (στο τέλος του βρασμού) βάζουμε σε ένα ποτήρι ζουμί από το φαγητό και προσθέτουμε 1 κουταλιά περίπου κόρν φλάουρ ανακατεύοντάς το.
  • Αδειάζουμε το ζουμί στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε προσεκτικά. 
  • Το αλάτι και το λεμόνι δεν τα βάζουμε από την αρχή στο φαγητό γιατί σφίγγει τα υλικά.
  • Σωστό θα είναι τις φρέσκιες αγκινάρες μετά το καθάρισμα να τις ρίχνουμε σε μία λεκανίτσα ή κατσαρόλα με νερό που περιέχει ένα στημένο λεμόνι για την αποφυγή μαυρίσματος.
bill cooking

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΚΟΥΚΙΑ

 ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αλλεργία στα κουκιά λόγω κυάμωσης. Ο κύαμος μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στα ζώα και στον άνθρωπο γνωστή ως κυάμωση, που εκδηλώνεται ως αιμολυτική αναιμία και σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρος. Η κυάμωση προκαλείται σε άτομα που έχουν κληρονομήσει την έλλειψη του ενζύμου G6PD (Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%AC ).
Αποφύγετε λοιπόν τα κουκιά εάν δεν γνωρίζετε για την έλλειψη του ενζύμου G6PD στον οργανισμό σας.
 
Υλικά:
  • 5-7 Αγκινάρες καθαρισμένες (και τα κοτσάνια τους καθαρίζονται και τρώγονται)
  • 1-2 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • Μισό κιλό κουκιά φρέσκα καθαρισμένα
  • 1 Πατάτα κομμένη κυδωνάτη
  • Μισό ματσάκι άνηθο
  • 1 Κρεμμύδι ξερό μέτριο
  • 3 Κρεμμυδάκια φρέσκα
  •   Αλάτι & Πιπέρι
  • 2 Σκελίδες σκόρδο προαιρετικά)
  • Για λεμονάτο φαγητό θα χρειαστούμε και 1 στημένο λεμόνι
  • Για κοκκινιστό φαγητό δεν προσθέτουμε λεμόνι αλλά μισή τριμμένη ντομάτα
     
Εκτέλεση:
Σοτάρισμα:
Σε μία κατσαρόλα (και εφόσον έχουμε πλύνει και ετοιμάσει όλα τα υλικά) βάζουμε μισό ποτηράκι λάδι μέχρι να ζεσταθεί αρκετά στο μάτι της κουζίνας και μετά ρίχνουμε μέσα το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ξερό κρεμμύδι, τα καρότα, τις πατάτες και στο τέλος τις αγκινάρες και τον άνηθο ανακατεύοντας τα όλα μαζί ελαφρά.
Δεν θέλουμε να αρπάξουν τα υλικά μας αλλά απλώς να γυαλίσουν λίγο για 2-3 λεπτά.

2. Όταν δέσουν λοιπόν οι γεύσεις των υλικών προσθέτουμε τα καθαρισμένα κουκιά, μισό ποτήρι λάδι και μισό έως ένα  ποτήρι νερό (ανάλογα πόσο ζουμάκι θέλουμε στο φαγητό μας) και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά  30 - 45 λεπτά προσθέτοντας νεράκι (εάν χρειαστεί) για να μην κολλήσει το φαγητό.
Θα δοκιμάσουμε με ένα πιρούνι το φαγητό ώστε να κλείσουμε την εστία την στιγμή που  θα είναι έτοιμο.

Tips:
1.Στο λεμονάτο φαγητό το στημένο λεμόνι αλλά και το αλάτι το ρίχνουμε 5-6 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του μαγειρέματος γιατί αν τα ρίξουμε από ΄στην αρχή το φαγητό μας θα σφίξει και θα μας κουράσει στο μαγείρεμα
2. Στο κοκκινιστό φαγητό ρίχνουμε επίσης το αλάτι 5 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος.
bill cooking

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας