Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

☆ ΚΟΛΟΚΥΘΟΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ☆

Μία ξεχωριστή συνταγή με κολοκύθα κόκκινη ενόψει εορτών
       Υλικά:
  • 500 Γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 Γραμμάρια κολοκύθα κόκκινη καθαρισμένη από το κέλυφος. (Να μας δώσει 250 γραμμάρια πουρέ)
  • 70 Γραμμάρια βούτυρο φρέσκο (όχι μαργαρίνες) λιωμένο
  • 50 ml Γάλα
  • 1 Αυγό για τη ζύμη και ένα αυγό χτυπημένο για το άλειμμα των ψωμιών
  • 1/2 κουταλάκι δυόσμο ξηρό και περασμένο από το σουρωτήρι του τσαγιού (προαιρετικά)
  • 1 Φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 100 Γραμμάρια ζάχαρη
  • Και όση χρειάζεται για το πασπάλισμα των ψωμιών
  • 10 - 15 Αμύγδαλα λευκά ολόκληρα για τη διακόσμηση ή ότι άλλο ξηρό καρπό θέλετε
  • Σπάγκο μαγειρικής
  • Και όσο νερό πάρει

       Προετοιμασία:
  • Βγάζουμε όλα τα στολίδια από τα δάκτυλα και τον καρπό των χεριών μας
  • Σηκώνουμε ψηλά τα μανίκια μας και έχουμε έτοιμα όλα τα υλικά μας

        Εκτέλεση:
  • Ατμίζουμε την κολοκύθα μέχρι να μαλακώσει και την κάνουμε πουρέ
  • Σε μία λεκανίτσα αδειάζουμε το αλεύρι ανοίγοντας στη μέση μία λακκούβα
  • Τοποθετούμε στη λακκούβα όλα τα υλικά μας και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής
  • Την αφήνουμε σκεπασμένη μισή ώρα περίπου για να φουσκώσει
  • Κόβουμε σε κομματάκια τη ζύμη και πλάθουμε τα ψωμάκια
  • Τυλίγουμε το κάθε ψωμάκι με τρεις σπάγκους σε ίσες αποστάσεις μέχρι να χαράξουν ελαφρώς τη ζύμη. Δένουμε τους κόμπους των σπάγκων στη βάση των ψωμιών.
  • Αλείφουμε το κάθε ψωμάκι με αυγό στην επιφάνειά του και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη
  • Κάνουμε στο κέντρο της κορυφής των ψωμιών μία λακκουβίτσα με το δάκτυλο και τοποθετούμε από ένα αμύγδαλο.
  • Τα αφήνουμε να "ξεκουραστούν" για μισή ώρα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα
  • Βάζουμε το Ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 - 20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν οι επιφάνειες των ψωμιών. 
  • Ψήνουμε βάζοντας το πρόγραμμα του φούρνου στο αερόθερμο αλλιώς στις αντιστάσεις πάνω - κάτω
  • Όταν είναι έτοιμα τα ψωμάκια τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και κόβουμε τους σπάγκους._ 
          Tips:
  • Για τους άπειρους στον καθαρισμό της κολοκύθας ⤵
  • Υπάρχουν αυτή την εποχή έτοιμες καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια κολοκύθες σε καταστήματα τροφίμων και σε ορισμένα μανάβικα.
  • Αγοράζοντας τα έτοιμα κομμάτια κερδίζουμε χρόνο και ίσως αποφεύγουμε σύγχυση και τραυματισμούς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ -COMMENTS

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας