Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

ΣΑΛΑΤΑ ΕΠΟΧΗΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Μία σαλάτα χειμωνιάτικη με υλικά της εποχής και πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές πρωτεΐνες.
Πολλή απλή να την παρασκευάσετε  και οικονομική στο κόστος των υλικών

Υλικά για τη σαλάτα:
1 Πορτοκάλι μεγάλο και γλυκό κομμένο σε κομμάτια
1 Κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
3-4 Ελιές
1/2 Κούπα ψίχα καρυδιών
Λίγα πράσινα φύλλα λαχανικών ψιλοκομμένα (Στο πιάτο μου πρόσθεσα φύλλα γλιστρίδας πλούσια σε Ω3).

Υλικά για τη σως:
Χυμό από μισό στημένο πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλιά μέλι
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
1.Σε ένα πιάτο βάζουμε τα υλικά της σαλάτας
2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υλικά για τη σως και τα ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθούν
Περιχύνουμε τη σως πάνω στη σαλάτα και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο αλάτι.

Πρόταση:
Αυτή η σαλάτα καλύτερα να τρώγεται αμέσως μετά την παρασκευή της γιατί αν τη φυλάξουμε στο ψυγείο οξειδώνονται οι θρεπτικές  ουσίες της.

bill cooking

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΡΕΣΚΙΑΣ ΜΥΖΗΘΡΑΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

Εύκολη συνταγή με δύο μόνον υλικά και 10 λεπτά από το χρόνο σας.
  • Βαθμός δυσκολίας: 0
  • Κόστος περίπου 1,5 ευρώ
 
          Υλικά:
  • 1 Λίτρο γάλα πλήρες
  • 1 Ρακοπότηρο ξύδι, ή λεμόνι στημένο.
  • Επιλέγω το ξύδι και συγκεκριμένα το μηλόξυδο επειδή  ο χυμός λεμονιού ίσως περιέχει στερεά υλικά από το στύψιμο. Αν θέλετε δοκιμάστε και άρτυμα λεμονιού από το μάρκετ, αυτό στα κίτρινα πλαστικά μπουκαλάκια.
          Εκτέλεση:
  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίζει να βράζει.
  • Προσοχή, θέλει ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση αλιώς θα γεμίσει η κουζίνα σας γάλα.
  • Εφόσον αρχίζει ο βρασμός το κατεβάζουμε αμέσως από την εστία και αμέσως ρίχνουμε μέσα το μηλόξυδο ανακατεύοντάς το μίγμα. Εντός ολίγων δευτερολέπτων η καζεΐνη θα διαχωριστεί από τον ορό του γάλακτος με αποτέλεσμα να επιπλέει το τυρί μέσα στο υγρό κατακερματισμένο σε μικρά κομμάτια.

          Προσοχή:
  • Αν το ξύδι κατ' αναλογία με το γάλα είναι έστω και λίγο περισσότερο θα αφήσει τη μυρωδιά του στο τυρί μας. Η ποσότητα ξυδιού εντός μικρού ρακοπότηρου (20 ml) θα μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • -----------------------------------------------------
  • Παίρνουμε ένα μεγάλο σουρωτήρι, το στερεώνουμε σε μία άλλη μεγαλύτερης ή ίσης χωρητικότητας κατσαρόλα και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σουρώνοντάς το.
  • Στο σουρωτήρι μας θα μείνει το τυρί σε μικρά κομματάκια.
  • Το αλατίζουμε αν θέλουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά να στραγγίξει και να κρυώσει.
  • Χτυπώντας ελαφρά 2-3 φορές το σουρωτήρι με το τυρί κάθετα βοηθάμε στην αποστράγγιση του από τα υγρά.
  • Αποθηκεύουμε το τυρί μας σε γυάλινο τάπερ μέσα στο ψυγείο.
  • Με αναλογίες 70% πρόβιο γάλα και 30% γίδας θα παραγάγουμε τυρί φέτα.
          Tips:
  • Αν θέλουμε περισσότερη μυζήθρα διπλασιάζουμε τις ποσότητες των υλικών (2 λίτρα γάλα + 2 ρακοπότηρα ξύδι).
  • Για τυρί με λιγότερα λιπαρά επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ρίχνοντας στον καυτό ορό γάλακτος που έχουμε στην κατσαρόλα 1/3 ρακοπότηρο με ξύδι ανακατεύοντας το μείγμα ώστε να διαχωριστεί και πάλι το τυρί.
  • Με γάλα χαμηλών λιπαρών στη συνταγή μας θα παραγάγουμε λιγότερη ποσότητα τυριού και θα χρειαστούμε σχεδόν τη μισή ποσότητα ξυδιού, όχι περισσότερο
  • Για πιο έντονη  γεύση και άρωμα προσθέτουμε στο τυρί μαζί με το αλάτι διάφορα μυρωδικά ή και πιπέρι κάνοντας ένα πικάντικο έδεσμα. .
  • Λαδωτήρι: Τοποθετείστε μέρος της μυζήθρας σε να βαζάκι με λάδι το οποίο να περιέχει διάφορα αρωματικά βότανα και πειραματιστείτε με τις γεύσεις.
  • Καλή επιτυχία.
              Vasileios cooking

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ & ΤΥΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Βαθμός δυσκολίας: 0
Για τη σάλτσα:
3 Ντομάτες τριμμένες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Ρακοπότηρο λάδι
1 Κουταλιά λάδι για το σοτάρισμα
Λάδι για το άλειμμα στις μελιτζάνες
1 Ρακοπότηρο λευκό κρασί προαιρετικά
Αλάτι & πιπέρι
 
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 1 κουταλιά λάδι και σοτάρουμε ελαφρώς το σκόρδο με το μαϊντανό, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Βράζουμε τη σάλτσα έως ότου εξατμιστεί το ζουμί της ντομάτας
 
Ετοιμάζουμε κομματάκια φέτας και CHEDDAR ή ότι άλλο τυρί θέλουμε
 
Για τις μελιτζάνες
Τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες πάχους 3 εκατοστών, τις λαδώνουμε με ένα πινέλο κουζίνας, αλατοπιπερώνουμε  και τις ψήνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα μέχρι να πάρουν χρώμα σκούρο ξανθό. (190 - 200 βαθμούς κελσίου).
Όταν ψηθούν από την μία πλευρά τις γυρίζουμε ώστε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά τους..
 
Το πάντρεμα:
Βγάζουμε τις ψημένες μελιτζάνες από το φούρνο τις καλύπτουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε το τυρί στην επιφάνεια τους..
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να καραμελώσει το φαγητό.
 
Ορισμένοι τηγανίζουν τις μελιτζάνες αλλά δεν θα το συνιστούσα γιατί το φαγητό γίνεται υπερβολικά δύσπεπτο.
Οι ψημένες μελιτζάνες είναι εξίσου νόστιμες και δεν βαρύνουν το στομάχι.
 

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ

ⓒ ΑΛΙΚΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
Τις βρίσκουμε στην Ψαραγορά, και πιο εύκολα την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας όπου συνήθως η αγορά παραμένει ανοιχτή από το βράδυ της προηγούμενης μέχρι όλη την Κ. Δευτέρα.
Ρωτήστε, ενημερωθείτε από το αρμόδιο όργανο για τις ώρες λειτουργίας της για να ήσαστε πιο σίγουροι.
Υλικά:
7-10 καραβίδες, 1 πατάτα μέτρια,1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, μαϊντανό ξερό ή φρέσκο, 1 μέτρια ντομάτα, αλάτι και πιπέρι, μισό κρασί ροζέ.
Για το τέλος του μαγειρέματος:
Κρεμμυδάκι φρέσκο, 1 μικρό κομμάτι πιπερόριζα.
 
Οι καραβίδες πρέπει να είναι ζωντανές, αν κάποια δεν κινείται δεν την μαγειρεύουμε
 
Προετοιμασία:
Ξεπλένουμε τις καραβίδες με άφθονο νερό και τις τοποθετούμε σε ένα σκεύος με αλατισμένο νερό τόσο, όσο να τις καλύπτει.
Σε μία πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε μισό ποτηράκι λάδι και το αφήνουμε στην εστία της κουζίνας να ζεσταθεί καλά, κατόπιν ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και την πατάτα σε μικρούς κύβους και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας τα μέχρι να γυαλίσουν προσέχοντας να μη μαυρίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί.
Όταν είναι  έτοιμα προσθέτουμε την ντομάτα σε πολύ μικρά κομματάκια, το μαϊντανό και 1 από τις καραβίδες.
Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν 20 λεπτά.
Στην συνέχεια βγάζουμε τις υπόλοιπες καραβίδες από το αλατισμένο νερό και τις  τοποθετούμε στην κατσαρόλα.
 Αφήνουμε το φαγητό να βράσει 10 λεπτά της επιπλέον
 
..
Οι καραβίδες όταν τοποθετηθούν σε καυτό νερό παίρνουν ένα χρώμα έντονο κόκκινο.

Σερβίρισμα:
Σε ένα πιάτο τοποθετούμε 1 ή 2 καραβίδες, ζυμαρικά ρύζι ή πουρέ  περιχύνοντάς τα με τη  σάλτσα που ετοιμάσαμε .
Ψιλοκόβουμε κρεμμυδάκι φρέσκο και μαϊντανό (εάν θέλουμε) και τα πασπαλίζουμε στο φαγητό.
bill cooking
 

ΛΑΒΡΑΚΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

Το ψάρι είναι αλιευμένο από κλωβό ιχθυοκαλλιέργειας
Χωρίς ιδιαίτερη συνταγή
 
Υλικά:
1,2 ή όσα ψάρια θέλετε καθαρισμένα και απολεπισμένα.
1 ποτήρι λαδολέμονο με 1 κουταλάκι ντιζόν, αλάτι & πιπέρι, καλά ανακατεμένα.
3-4 σκόρδα
 
Εκτέλεση:
Στρώνουμε μία λαδόκολλα στο ταψί και τοποθετούμε το ψάρι περιχύνοντας το με το λαδολέμονο.
Προσθέτουμε τα σκόρδα τοποθετώντας μερικά κομματάκια και μέσα στο ψάρι.
Ψήνουμε το λαβράκι στο στους 190-200 βαθμούς.
Μετά από 30 λεπτά το γυρίζουμε αφήνοντας το να ψηθεί μέχρι να πάρει χρώμα
Το συνοδεύουμε με πατατοσαλάτα, πατάτες τηγανιτές, ή ότι άλλα θέλουμε.
bill cooking
strike>

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ

 
Νόστιμο όσπριο με πολλές φυτικές ίνες και αρκετό σίδηρο.
Την ονομασία τους την έδωσαν οι πρόγονοί μας λόγω του σχήματός τους. Έχουν το σχήμα φακού.

Υλικά:
300 γραμμάρια φακές, χονδρές ή ψιλές καλά πλυμένες
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη και λίγο πελτέ
1 μικρό καρότο κομμένο σε ροδέλες
Αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο ή άλλο ξύδι
1 κουταλιά του γλυκού πολτό ελιάς
2 δαφνόφυλλα
1/2 ποτήρι λάδι

Εκτέλεση:
Βάζουμε στην κατσαρόλα τις φακές και νερό έως και 3 δάκτυλα πιο πάνω από τις φακές και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον πολτό ελιάς.
Τις αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσουν καλά.
Προσέχουμε κατά διαστήματα να είναι επαρκές το νερό.
Όταν σβήσουμε την εστία ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πολτό και ανακατεύουμε με την κουτάλα για να διαλυθεί καλά σε όλο το φαγητό. Προσέχουμε το αλάτι που θα βάλουμε στην αρχή γιατί ο πολτός της ελιάς είναι αλμυρός.

Tips:
Οι φακές και όλα τα όσπρια πρέπει να βράζουν καλά για να γίνεται πλήρης απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους από τον οργανισμό και να μην ταλαιπωρούν το στομάχι μας.
Η απορρόφηση του σιδήρου επιτυγχάνεται με την λήψη βιταμίνης C (π.χ. ένα πορτοκάλι μετά το γεύμα), αλλιώς ο σίδηρος αποβάλλεται από τον οργανισμό μας
Τα φετινά όσπρια είναι πάντοτε ευκολόβραστα αλλά... προσοχή να μην τα αναμειγνύουμε με περσινά γιατί τα μισά θα βράζουν γρήγορα και τα υπόλοιπα θα παραμένουν σκληρά.
1 Κούπα του τσαγιού φακές φτάνουν και περισσεύουν για το γεύμα μας, περισσότερη ποσότητα θα μας δώσει πολλές θερμίδες και αρκετές ώρες στην διαδικασία της πέψης.
Πάντοτε συνοδεύουμε τα όσπρια με μία σαλάτα, και συμπληρώνουμε το γεύμα μας με μία κουταλιά της σούπας ταραμοσαλάτα ή 2-3 τσίρους ή ένα κομμάτι ανθότυρο.
bill cooking


 

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΧΟΙΡΙΝΗ ΜΠΡΙΖΟΛΑ ΛΑΙΜΟΥ ΜΕ ΡΥΖΙ - ΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ


Ένα εύπεπτο και ελαφρύ σχετικά φαγητό αν,  προσέξουμε το τρόπο μαγειρέματος.

Για το κρέας:
3 Μπριζόλες χοιρινές καθαρισμένες από περιττά λίπη και βρασμένες για 10 λεπτά στην κατσαρόλα ώστε το νερό να κρατήσει τις πολλές λιπαρές ουσίες και τυχόν φάρμακα και εμβόλια που περιέχονται στο κρέας.
2. Μουστάρδα για την επάλειψη του κρέατος
3. Μισό ποτήρι λάδι, αλάτι, πιπέρι και 3-4 σκόρδα
Εκτέλεση:
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 - 190 βαθμούς πάνω - κάτω.
Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τις μπριζόλες μας εφόσον προηγουμένως τις έχουμε, αλείψει με μουστάρδα και αλατοπιπερώσει.
Ρίχνουμε στο ταψί τα σκόρδα και στο τέλος περιχύνουμε στο κρέας το λάδι,  αδειάζουμε μισό ποτήρι νερό και το βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για μία περίπου ώρα και δοκιμάζουμε το κρέας τρυπώντας το με το πιρούνι μας


Για τη σαλάτα:
  • 1 μπρόκολο κομμένο σε μπουκετάκια και βυθισμένο για 10 λεπτά σε νερό ώστε να διαλυθούν τυχόν νιτρικές ουσίες από τα φυτοφάρμακα.
Εκτέλεση:
  • Εφόσον το ξεπλύνουμε καλά το βράζουμε στον ατμό για 20 - 30 λεπτά.
  • Τον κυρίως κορμό του μπρόκολου κόψτε τον σε ροδέλες και βράστε τον μαζί με τα μπουκετάκια
Για το ρύζι με τον αρακά:
  • 1 μικρή κονσέρβα αρακά
  • 1 κούπα ρύζι
  • Μισή ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, (αν δεν έχουμε βάζουμε 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο ή ψιλοκομμένο)
  • 1-2 πρέζες ξηρό μαϊντανό
  • 1/2 ποτήρι λάδι
  • Αν θέλουμε και 1-2 σκελίδες σκόρδου.
Εκτέλεση:
  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 1-2 κουταλιές της σούπας λάδι και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας τα με ένα κουτάλι έως ότου γυαλίσουν και μαραθούν ελαφρώς (προσοχή, δεν πρέπει να σκουράνουν γιατί θα μας πικρίσει το φαγητό).
  • Ακολούθως ρίχνουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, την ντομάτα, το ρύζι, το λάδι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.
  • Στο τέλος ρίχνουμε στην κατσαρόλα τόσο νερό όσο να σκεπαστεί το φαγητό και λίγο παραπάνω γιατί, στο βράσιμο το ρύζι θα πιεί το νερό.
  • Χρειαζόμαστε  χαμηλή θερμοκρασία στην εστία μας ώστε το φαγητό να βράσει καλά και να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα το φαγητό και μετά από 30 λεπτά, το δοκιμάζουμε.
Tips:
  • Για να μη ξεραθεί η επιφάνεια της μπριζόλας  βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στη χαμηλή θέση και μετά από μισή ώρα γυρίζουμε τις μπριζόλες.
  • Απλώστε το μίγμα του αρακά με το ρύζι μέσα στο ταψί και ψήστε το μαζί με τις μπριζόλες.
  • Αντί για αρακά και ρύζι βάλτε πατάτες, κριθαράκι, λαχανικά ή ότι άλλο θέλετε.
  • Για να κρατήσει το πράσινο χρώμα στο μπρόκολο πριν το βράσιμο το αλατίζουμε ελαφρώς.
bill cooking

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας