Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Αποθήκευση αγαθών σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών

Η Πρόταση αποθήκευσης αγαθών έκτακτης ανάγκης που θα διαβάσετε είναι ενδεικτική και ο καθένας μας φέρει προσωπική ευθύνη για τα προϊόντα που θέλει να αποθηκεύσει ή και να μην αποθηκεύσει τίποτε.
Κοροναϊός
Το 1981 ο συγγραφέας Dean R. Koontz δημοσίευσε το best seller επιστημονικής φαντασίας «The eyes of darkness” ("Tα μάτια του σκότους") στο οποίο (κατά μεγάλη σύμπτωση) εξιστορεί την μόλυνση των ανθρώπων από έναν ιό ο οποίος διέφυγε από εργαστηριακό ινστιτούτο ιολογίας υψηλού επιπέδου ασφαλείας- 4 (high level -4), βαθμονομήθηκε δε σε αυτό το επίπεδο ασφαλείας πριν 2 χρόνια. Εδρεύει στην πόλη Ουχάν της Κίνας.
  • Αν έχουμε την δυνατότητα καλλιεργούμε εποχικά λαχανικά κήπου (μαρούλι, καρότα μπρόκολο, ντομάτες κ.λ.π.).
  • Πριν τεμαχίσουμε με μαχαίρι τα φυλλώδη κηπευτικά (μαρούλι, λάχανο, γαλλική σαλάτα, κ..α) ξεπλένουμε τις επιφάνειές τους από το χώμα και τα αποστειρώνουμε βυθίζοντάς τα για 20 λεπτά σε διάλυμα νερού και ξυδιού και μετά τα ξεπλένουμε σχολαστικά.
  • Για τα υπόλοιπα κηπευτικά (πατάτες, καρότα, ντομάτες κ.λ.π.) πρώτα ξεπλένουμε τις επιφάνειές τους από το χώμα και τα αποστειρώνουμε με την φλούδα τους βυθίζοντάς τα σε αλατισμένο νερό για 10 - 20 λεπτά, μετά αφαιρούμε την φλούδα τους με το μαχαίρι.
  • Προσθέτουμε στην σαλάτα μας μαζί με το λάδι, χυμό λεμονιού ή ξύδι, κατ' επιλογήν.
            Τι θα μπορούσαμε να έχουμε στο σπίτι μας σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών.
  • Π.χ. Ιογενής επιδημία, σεισμός,  πόλεμος κ.λ.π.
  • Σε ορισμένες έκτακτες περιπτώσεις η αγορά ίσως να έχει ελλείψεις κάποιων αγαθών όπως τρόφιμα, φάρμακα, κ.λ.π.
  • Πρώτο μας μέλημα είναι να ενημερωνόμαστε από ανακοινώσεις και οδηγίες που δημοσιεύουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας.
  • Με ενδεικτικό οδηγό αυτές τις προτάσεις οργανώνουμε το σπίτι μας ανάλογα και με δική μας ευθύνη εφόσον πρώτα είμαστε σίγουροι γι αυτό που πράττουμε και χωρίς να ζητάμε ευθύνες από τον οποιονδήποτε..
  • Πολλές φορές σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις οι άνθρωποι αισθάνονται ανασφαλείς με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα ράφια των καταστημάτων άδεια
  • Αγοράζουμε αγαθά που έχουν ημερομηνία λήξης τουλάχιστον 12 μηνών.
  • Με ελάχιστη επάρκεια τριών μηνών η και περισσότερο.
  • Θα επιλέξουμε αγαθά επιβίωσης που μπορούμε να καταναλώσουμε και όχι ανεξέλεγκτα.
  • Φάρμακα και είδη πρώτης βοήθειας:
  • Αν έχουμε στο σπίτι άτομα που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή προμηθευόμαστε τα  απαραίτητα φάρμακα για τουλάχιστον 3 μήνες προσέχοντας την ημερομηνία λήξεως.
  • Αυτό θα μας βοηθήσει να μην περιμένουμε στην ουρά κάποιου φαρμακείου ή νοσοκομείου για την προμήθειά τους.
  • Γάζες, καθαρό οινόπνευμα, απολυμαντικό πληγών, αντιβιοτικά, προβιταμίνες,
  • Λευκοπλάστη, αυτοκόλλητα ράμματα κ.λ.π. θα μας είναι χρήσιμα σε περίπτωση ανάγκης.
           Από το supermarket:
  • Χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, απολυμαντικά, και λοιπά είδη υγιεινής.
            Τροφές:
  • Για την καλή συντήρηση του οργανισμού μας αλλά και για άτομα με ειδικό διαιτολόγιο θα χρειαστεί να αποθηκεύσουμε ορισμένα τρόφιμα.
  • Για πιο εύστοχη επιλογή αγαθών ενημερωνόμαστε από έναν διατροφολόγο.Έτσι δεν θα αγοράσουμε περιττές ποσότητες τροφίμων.
  • Αλεύρι , ζάχαρη, αλάτι: 
  • Μερικές συσκευασίες αλευριού, ζάχαρης ή και αλατιού θα μας χρησιμεύσουν.
  • Με το αλεύρι και λίγο λάδι μπορούμε εύκολα να παρασκευάσουμε λίγο χυλό (όχι σαν κύρια τροφή αλλά ως συμπληρωματική). Αν διαθέτουμε μπορούμε να προσθέσουμε κρέας παστό ή λουκάνικα, και κηπευτικά (καρότο, πιπεριά, κολοκυθάκια κ.λ.π.). Έτσι το φαγητό θα γίνει νοστιμότερο και θρεπτικότερο.
  • Με το αλεύρι θα ζυμώσουμε ψωμί για τις διατροφικές ανάγκες μας.
  • Παξιμάδια, φρυγανιές, μέλι, μαρμελάδα.
  • Αυγά αποθηκευμένα στο ψυγείο.
  • Αποξηραμένα μυρωδικά σε συσκευασία (μαϊντανός, σέλινο, άνηθο, μπαχαρικά κ.λ.π.).
  • Αποξηραμένα φρούτα: Χουρμάδες, βερίκοκα, σύκα κ.λ.π.
  • Μανιτάρια συσκευασμένα σε κονσέρβα.
  • Κονσέρβες ντομάτας, ψαριών, κρέατος, λαχανικών.
  • Ζυμαρικά, δημητριακά και όσπρια: θα μας φανούν χρήσιμα.
  • Ξηροί καρποί με το ξόφλι τους (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια κ.λ.π.)
  • Για τον καταψύκτη (αν έχουμε): Κατεψυγμένα λαχανικά (αρακάς, φασολάκια, μπάμιες, μείγμα λαχανικών έτοιμα για μαγείρεμα κ.λ.π.). προσέχουμε την ημερομηνία λήξης.
  • Κρέατα αποθηκευμένα στον καταψύκτη (μοσχαρίσιο, κοτόπουλο, χοιρινό κ.λ.π. (σε τεμάχια ή σε κιμά).
  • Ψάρια για τον καταψύκτη κατ' επιλογήν (προσέχουμε τις ημερομηνίες λήξης).
  • Κηπευτικά: κρεμμύδια, πατάτες, καρότα, αγγούρια, ντομάτες (προσέχουμε να τα τρώμε πριν αλλοιωθούν). Αν τα τρώμε ωμά πριν την κοπή τους τα βυθίζουμε για 20 λεπτά σε διάλυμα νερού - ξυδιού για την αποστείρωση και τα ξεπλένουμε σχολαστικά.
  • Παστό κρέας ή ψάρι.
  • Ζυμαρικά: Μακαρόνια, κριθαράκι, φιδε (ο φιδές χρειάζεται ελάχιστο βράσιμο), και άλλα συσκευασμένα ζυμαρικά.
  • Γάλα εβαπορέ ή σε σκόνη.
  • Λάδι μαγειρικής κάθε είδους.
  • Ελιές σε άλμη
  • Καφέ, τσάι αλλά και θεραπευτικά ροφήματα π.χ. ταραξάκο, χαμομύλι, φύλλα Αλεξανδρείας κ.ά.
  • Νερά εμφιαλωμένα ή ακόμη καλύτερα ένα φίλτρο νερού για να αποφύγουμε τον όγκο αποθήκευσης.
  • Ξίδι συσκευασμένο σε μεγάλα μπουκάλια (Το ξύδι είναι άριστο απολυμαντικό για τις επιφάνειες, την τουαλέτα κ.λ.π. . Το διαλύουμε σε νερό).
  • Αυτά είναι ενδεικτικά ορισμένα τρόφιμα προς αποθήκευση.
           Σε περίπτωση που οι ¨κοινωνικές καταστάσεις φτάσουν στο απροχώρητο:
  • Μαγειρεύουμε σε χύτρα ταχύτητος τα φαγητά μας για να μην διαχυθούν οι μυρωδιές τους στον αέρα της γειτονιάς. Αν γίνει αυτό το σπίτι μας θα το κάνουν <<καλοκαιρινό>> προσπαθώντας να έχουν πρόσβαση στην κατσαρόλα μας.
  • Σε περίπτωση που τηγανίσουμε πατάτες, λουκάνικα, παϊδάκια κ.λ.π. και η μυρωδιά τους διαχυθεί στον αέρα της περιοχής η μόνη ευχή που θα μας δώσουν θα είναι, "καλά σαράντα" γιατί, οι στερήσεις βασικών αγαθών σε ορισμένους καλοζωισμένους ανθρώπους του κλεινού άστεως ενεργοποιούν άσχημα ένστικτα επιβίωσης.
  • Δεν διαδίδουμε σε γείτονες, φίλους και συγγενείς ότι έχουμε αποθηκεύσει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης γιατί το πιθανότερο είναι να μας ζητούν κάποιο προϊόν που ίσως να μην το χρειάζονται άμεσα, προς ίδιον όφελος  (αλλά για λόγους ανασφάλειας, για την ανταλλαγή με άλλα προϊόντα, από εκδήλωση πλεονεξίας κ.λ.π.).
  • Βοηθάμε και προσφέρουμε ένα προϊόν που αποθηκεύσαμε σε άτομα που επιβεβαιωμένα το χρειάζονται χωρίς να τους δώσουμε την εντύπωση ότι τα τρόφιμα που έχουμε στο σπίτι είναι ανεξάντλητα αλλά αντιθέτως, πολύ, πολύ λίγα.
  • Προνοούμε να είναι άνθρωποι της εμπιστοσύνης μας και να είμαστε σίγουροι ότι αυτή μας την χειρονομία καλής θέλησης δεν θα την μεταδώσουν στον οποιονδήποτε.
  • Αν έχουμε καμινέτο προμηθευόμαστε και  φιαλίδια υγραερίου.
  • Γεμίζουμε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας και δεν το μετακινούμε άσκοπα παρά μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Κανένας να μην γνωρίζει στην γειτονιά ότι έχουμε είδη πρώτης ανάγκης αποθηκευμένα γιατί μπορεί να βρεθούμε προ απροόπτων καταστάσεων βλέποντας ουρά ανθρώπων έξω από την πόρτα μας που ίσως να μην χρειάζονται άμεσα αυτά που μας ζητούν.
  • Αν έχουμε περίσσιο φρέσκο γάλα που ίσως να αλλοιωθεί μπορούμε να το μετατρέψουμε σε τυρί. Δείτε την συνταγή πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο:
  •  https://mageirikikaidiatrofi.blogspot.com/2018/07/10.html 

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Κολοκυθοτυρόπιτα με πράσινο κολοκυθάκι

Πανεύκολη συνταγή, νόστιμη και με χαμηλού κόστους υλικά
            Υλικά συνταγής:
  • 8 Μέτρια κολοκυθάκια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
  • Μισό ποτήρι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 Σπαστό κουταλάκι του γλυκού δυόσμο ξηρό
  • 3 αυγά
  • 150 Γραμμάρια τυρί ημίσκληρο τριμμένο
  • 20 Γραμμάρια φέτα τσακισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 Σπαστό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις τόσο, όσο να απορροφήσει τα υγρά των υλικών (1,5 ποτήρι περίπου)
  • Μισό ποτήρι λάδι (σπορέλαιο ή ελαιόλαδο)
  • Και ένα ταψί 26 Χ 34 εκατοστών περίπου στρωμένο με λαδόκολλα
            Εκτέλεση συνταγής:
  • Σε μία λεκανίτσα ρίχνουμε όλα τα λαχανικά της συνταγής, το αλάτι, τα τυριά, τα αυγά, το λάδι και τα αναμειγνύουμε με ένα κουτάλι.
  • Μετά προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα για την ομογενοποίηση
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα
  • Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς Κελσίου τοποθετώντας το ταψί με την σχάρα στις κάτω ράγες της κουζίνας.
  • Η πίτα θα είναι έτοιμη όταν η επιφάνειά της θα πάρει χρώμα σκούρο χρυσό.
  • Ακουμπάμε το ταψί σε θερμοκρασία δωματίου για 20 - 30 λεπτά και μετά σερβίρουμε κόβοντας κομμάτια της πίτας με μία σπάτουλα μαγειρικής.
         Vasileios

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Γλυκό με 2 Κρέμες Μαρμελάδα Βατόμουρο ΚΑΙ Πτι Μπερ

Γλυκό επτά στρώσεων νόστιμο, ανέξοδο και σε χρόνο ντε-τε
Για εσάς και τους μουσαφίρηδες μία καλή και γρήγορη λύση.
             Υλικά:
  • 1 Έτοιμη κρέμα βανίλιας σε σκόνη
  • 1 Έτοιμη κρέμα κακάο σε σκόνη
  • Γάλα για την παρασκευή της κρέμας
  • Μαρμελάδα από βατόμουρα ή κάποια άλλη γεύση
  • Μπισκότα πτι - μπερ (2 πακέτα για να μας φτάσουν)
  • Για το νότισμα των μισκότων: Σαμιώτικο γλυκό κρασί ή κονιάκ ή ένα λικέρ


           Εκτέλεση:
  • Ετοιμάζουμε τις κρέμες ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας (άλλες θέλουν βράσιμο και άλλες γίνονται χωρίς ζέσταμα)
  • Καλύπτουμε τον πάτο ενός γυάλινου μπολ με 1 στρώση από τα μπισκότα νοτίζοντας την επιφάνειά τους με το κρασί χρησιμοποιώντας ένα πινέλο μαγειρικής.
  • Συνεχίζουμε καλύπτοντας με λευκή κρέμα τα μπισκότα
  • Επάνω στην κρέμα απλώνουμε μία στρώση μπισκότων νοτίζοντας τα πάλι
  • καλύπτουμε τα μπισκότα με μία λεπτή στρώση μαρμελάδας
  • Σκεπάζουμε την μαρμελάδα με μία στρώση μπισκότα επαναλαμβάνοντας το νότισμα
  • Συνεχίζουμε καλύπτοντας τα μπισκότα με την κρέμα κακάο
  • Τελειώνουμε σκεπάζοντας το τελικό στρώμα της κρέμας κακάο με μία στρώση μπισκότα νοτισμένα.

  • Αποθηκεύουμε το μπολ με το γλυκό στο ψυγείο (και όταν κρυώσουν οι κρέμες, σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε συσκευασία κρέμας που θέλει ζεστό γάλα).
           Vasileios

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Μουσακάς θαλασσινός - Mousaka di mare

Φαγητό παρασκευασμένο με απλά υλικά, νόστιμο και ανέξοδο.
            Υλικά για τον μουσακά:
  • Φιλέτο σαρδέλας, 1 πακέτο των 400 γραμμαρίων
  • Θα χρειαστεί: 1ον να τις ξεπλύνουμε σχολαστικά για να φύγουν τα υπολείμματα λεπιών και 2ον: να αφαιρέσουμε τα εναπομείναντα αγκαθάκια.
  • Αν μας δυσκολεύει αυτή η διαδικασία ας αγοράσουμε φιλέτο άλλου ψαριού πλήρως απηλλαγμένου από λέπια ή αγκάθια.
  • 2 Πατάτες κομμένες σε λεπτές στρογγυλές φέτες
  • 2 Κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες
  • Πιπερόριζα αποξηραμένη σε σκόνη για το πασπάλισμα
  • Σκόνη αποξηραμένου σκόρδου για το πασπάλισμα
  • Μαϊντανό αποξηραμένο για το πασπάλισμα
  • Αλάτι & Πιπέρι
  • 3 Ντομάτες αποφλοιωμένες, καθαρισμένες από τους σπόρους τους και κομμένες σε κύβους ή
  • 3 Ντομάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες. Από τις ροδέλες της ντομάτας θα αποστραγγιστούν περισσότερα ζουμιά κατά το ψήσιμο, καθόλου καλό αυτό για το τελικό αποτέλεσμα. 
             Υλικά για την σάλτσα:
  • 2 Ντομάτες χωρίς τους σπόρους τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 1 Σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
  • Εστραγκόν αποξηραμένο, 2 πρέζες
  • Θρούμπι σε σκόνη, 2 πρέζες
  • Μισό ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 Κουταλάκι Μαϊντανό αποξηραμένο
  • 2 Φρέσκα φυλλαράκια μέντας (κατ' επιλογή)
  • Ένα ταψάκι 34 Χ 34 περίπου
            Εκτέλεση για την σάλτσα:
  • Σοτάρουμε σε 3 κουταλιές ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, το εστραγκόν, το θρούμπι, λίγο πιπέρι και τον μαϊντανό.
  • Σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε τη ντομάτα και δύο φυλλαράκια μέντας.
  • Βράζουμε την σάλτσα μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά της ντομάτας kai μέχρι να γίνει παχύρρευστη.
            Εκτέλεση ψησίματος:
  • Σκεπάζουμε με λίγο ελαιόλαδο τον πάτο του ταψιού και τον καλύπτουμε με τις φέτες της πατάτας.
  • Τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Τις αλατίζουμε ελάχιστα, και ρίχνουμε λίγο πιπέρι.
  • Καλύπτουμε τις πατάτες με τις ροδέλες των κρεμμυδιών.
  • Ραντίζουμε τα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο.
  • Πασπαλίζουμε με λίγη σκόνη αποξηραμένου σκόρδου.
  • Αλατίζουμε ελαφρώς και πασπαλίζουμε με μισό κουταλάκι πιπερόριζα και ένα κουταλάκι μαϊντανό ξηρό.
  • Καλύπτουμε τα κρεμμύδια με την ντομάτα που κόψαμε.
  • Ψήνουμε τα υλικά για 30 λεπτά (στους 190 βαθμούς Κελσίου), τοποθετώντας τη σχάρα με το ταψί στις κάτω ράγες του φούρνου.
  • Αλατίζουμε ελάχιστα το λευκό ψαχνό των φιλέτων και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο
  • Όταν έχουν ψηθεί τα υλικά μας βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και καλύπτουμε το φαγητό με τα φιλέτα του ψαριού βάζοντας την πέτσα τους προς τα πάνω.
  • Σκεπάζουμε τα φιλέτα με την σάλτσα ντομάτας που ετοιμάσαμε.
  • Ψήνουμε το φαγητό στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να καραμελώσει η επιφάνεια της σάλτσας (20 - 30 λεπτά περίπου).
  • Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε μερίδες με μία σπάτουλα.
              Vasileios

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Κολοκυθοτυρόπιτα αρμυρή χωρίς φύλλο, με κόκκινη κολοκύθα


Νόστιμη και εύκολη συνταγή για την παρασκευή της συγκεκριμένης κολοκυθόπιτας.
Δείτε τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο των 2 λεπτών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας