Φαγητό παρασκευασμένο με απλά υλικά, νόστιμο και ανέξοδο.
            Υλικά για τον μουσακά:
- Φιλέτο σαρδέλας, 1 πακέτο των 400 γραμμαρίων
 - Θα χρειαστεί: 1ον να τις ξεπλύνουμε σχολαστικά για να φύγουν τα υπολείμματα λεπιών και 2ον: να αφαιρέσουμε τα εναπομείναντα αγκαθάκια.
 - Αν μας δυσκολεύει αυτή η διαδικασία ας αγοράσουμε φιλέτο άλλου ψαριού πλήρως απηλλαγμένου από λέπια ή αγκάθια.
 - 2 Πατάτες κομμένες σε λεπτές στρογγυλές φέτες
 - 2 Κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες
 - Πιπερόριζα αποξηραμένη σε σκόνη για το πασπάλισμα
 - Σκόνη αποξηραμένου σκόρδου για το πασπάλισμα
 - Μαϊντανό αποξηραμένο για το πασπάλισμα
 - Αλάτι & Πιπέρι
 - 3 Ντομάτες αποφλοιωμένες, καθαρισμένες από τους σπόρους τους και κομμένες σε κύβους ή
 - 3 Ντομάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες. Από τις ροδέλες της ντομάτας θα αποστραγγιστούν περισσότερα ζουμιά κατά το ψήσιμο, καθόλου καλό αυτό για το τελικό αποτέλεσμα.
 
- 2 Ντομάτες χωρίς τους σπόρους τριμμένες στον τρίφτη
 - 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
 - 1 Σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
 - Εστραγκόν αποξηραμένο, 2 πρέζες
 - Θρούμπι σε σκόνη, 2 πρέζες
 - Μισό ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
 - 1 Κουταλάκι Μαϊντανό αποξηραμένο
 - 2 Φρέσκα φυλλαράκια μέντας (κατ' επιλογή)
 - Ένα ταψάκι 34 Χ 34 περίπου
 
- Σοτάρουμε σε 3 κουταλιές ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, το εστραγκόν, το θρούμπι, λίγο πιπέρι και τον μαϊντανό.
 - Σβήνουμε με το κρασί.
 - Προσθέτουμε τη ντομάτα και δύο φυλλαράκια μέντας.
 - Βράζουμε την σάλτσα μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά της ντομάτας kai μέχρι να γίνει παχύρρευστη.
 
- Σκεπάζουμε με λίγο ελαιόλαδο τον πάτο του ταψιού και τον καλύπτουμε με τις φέτες της πατάτας.
 
- Τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
 - Τις αλατίζουμε ελάχιστα, και ρίχνουμε λίγο πιπέρι.
 - Καλύπτουμε τις πατάτες με τις ροδέλες των κρεμμυδιών.
 - Ραντίζουμε τα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο.
 - Πασπαλίζουμε με λίγη σκόνη αποξηραμένου σκόρδου.
 - Αλατίζουμε ελαφρώς και πασπαλίζουμε με μισό κουταλάκι πιπερόριζα και ένα κουταλάκι μαϊντανό ξηρό.
 
- Καλύπτουμε τα κρεμμύδια με την ντομάτα που κόψαμε.
 - Ψήνουμε τα υλικά για 30 λεπτά (στους 190 βαθμούς Κελσίου), τοποθετώντας τη σχάρα με το ταψί στις κάτω ράγες του φούρνου.
 
- Αλατίζουμε ελάχιστα το λευκό ψαχνό των φιλέτων και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο
 - Όταν έχουν ψηθεί τα υλικά μας βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και καλύπτουμε το φαγητό με τα φιλέτα του ψαριού βάζοντας την πέτσα τους προς τα πάνω.
 - Σκεπάζουμε τα φιλέτα με την σάλτσα ντομάτας που ετοιμάσαμε.
 
- Ψήνουμε το φαγητό στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να καραμελώσει η επιφάνεια της σάλτσας (20 - 30 λεπτά περίπου).
 - Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε μερίδες με μία σπάτουλα.
 
