Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Κονσερβοποιημένα φαγητά - Να γιατί δεν πρέπει να τα ζεσταίνουμε στο δοχείο τους ...

  • Τα μεταλλικά κουτιά των κονσερβών, τα οποία καλό είναι να γνωρίζουμε ότι δεν είναι inox, εσωτερικά είναι κεκαλυμμένα με ένα λεπτό στρώμα υλικού πλαστικοποίησης.
  • Κονσερβοποιημένες τροφές αγοράζουμε κατ' επιλογή από το σούπερ μάρκετ συνήθως όπως μαγειρεμένα φαγητά, ζαχαρούχα γάλατα, κομπόστες κ.λ.π. .
  • Αυτή την μέθοδο κονσερβοποίησης εφαρμόζουν οι εταιρείες τροφίμων προς αποφυγήν οξείδωσης του μετάλλου.
  • Χωρίς αυτή την επίστρωση τα οξείδια του μετάλλου (η σκουριά δηλαδή που θα δημιουργούταν συν τω χρόνω) θα αλλοίωναν το εντός της κονσέρβας αποθηκευμένο τρόφιμο, με κίνδυνο να μολυνθεί ο οργανισμός μας από τέτανο.
  • Ζεσταίνοντας λοιπόν την κονσέρβα τα πλαστκοποιημένα υλικά της εσωτερικής επίστρωσης λιώνουν και εμποτίζουν το αποθηκευμένο τρόφιμο με διοξίνες οι οποίες είναι επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
  • Στην ετικέτα μίας κονσέρβας διαβάζουμε συνήθως την οδηγία: Να φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος, το προϊόν.
  • Το δροσερό μέρος προστατεύει το τρόφιμο από τις αλλοιώσεις λόγω υψηλής θερμοκρασίας κατά πρώτον αλλά και την αποτροπή αλλοίωσης του πλαστκοποιημένου επιχρίσματος που αναφέραμε.
  • Η αποθήκευση των κονσερβών σε ξηρό μέρος αποτρέπει την εξωτερική οξείδωση του μετάλλου (το σκούριασμα).
  • Και μία επιπλέον σχετική ενημέρωση όσον αφορά τα εντός αλουμινίου αποθηκευμένα αναψυκτικά:
  • Τα κουτάκια αλουμινίου είναι καλυμμένα επίσης με στρώση πλαστικού προς αποφυγήν παραγωγής οξειδίου του αλουμινίου, το οποίο θα διαλυόταν άμεσα στο αναψυκτικό μας βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

  • Τα γυάλινα βαζάκια που τα αποστειρώνουμε σε υψηλές θερμοκρασίες και αποθηκεύουμε συνήθως σπιτικές μαρμελάδες, σπιτικούς πολτούς ντομάτας κ.λ.π. έχουν μεταλλικά καπάκια με πλαστική εσωτερική επίστρωση.
  • Αυτό το πλαστικό διαλύεται σε υψηλές θερμοκρασίες και τα προϊόντα διάλυσης (διοξίνες κ.λ.π.) εμποτίζουν άμεσα το αποθηκευμένο φαγητό.
  • Ορθότερο θα ήταν να αποστειρώνουμε και να αποθηκεύουμε τέτοιες σπιτικές συνταγές σε γυάλινα βαζάκια που έχουν γυάλινο καπάκι με φλάντζα σιλικόνης η οποία δεν έρχεται σε επαφή με το τα αποθηκευμένα σε αυτό τρόφιμα.
  • Η αποστείρωση σε τέτοιου είδους βαζάκια μπορεί να γίνει χωρίς την φλάντζα του καπακιού τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ -COMMENTS

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας