Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ "Portobello" ΓΕΜΙΣΤΑ

Ο συνδυασμός των μανιταριών με το ρύζι μας δίνει ένα πιάτο αρίστης πρωτεϊνικής αξίας.
Πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B.
Είναι άριστη πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως σελήνιο, χαλκός, κάλιο, φωσφόρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο.
 
Υλικά:
  • 6 Μανιτάρια portobello καθαρισμένα και ξεφλουδισμένα
  • 2/3 φλυτζάνι ρύζι της αρεσκείας σας
  • 3 Πιπεριές τρικολόρε ψιλοκομμένες
  • 1 Κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 1 Σκελίδα σκόρδου τριμμένη
  • 1 Κουταλάκι πιπερόριζα τριμμένη σε ψιλό τρίφτη
  • 1 Καρότο μικρό ψιλοκομμένο
  • 1/2 Φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Μισή Ντομάτα τριμμένη
  • 2 Κουταλιές της σούπας λάδι
  • Αλάτι
Εκτέλεση:
  • Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε ελαφρά μέχρι να μαλακώσουν (15 λεπτά περίπου και δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι).
  • Προαιρετικά για περισσότερη γεύση & άρωμα προσθέτουμε μισό ποτήρι λευκό κρασί.
  • Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε  κατά τα σοτάρισμα λίγο νερό για το ρύζι.
  • Όταν είναι έτοιμα αποσύρουμε το τηγάνι από την εστία και τα αφήνουμε για 15 - 20 λεπτά ώστε το ρύζι να απορροφήσει όσα υγρά έχουν μείνει από το σοτάρισμα.
  • Λαδώνουμε εξωτερικά με ένα πινελάκι μαγειρικής τα μανιτάρια και τα αλείφουμε εσωτερικά με λίγο επιπλέον τριμμένο σκόρδο ή τα πασπαλίζουμε με σκόνη σκόρδου.
  • Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα τοποθετούμε τα μανιτάρια και τα γεμίζουμε με το μίγμα που σοτάραμε.
  • Βάζουμε το ταψί στο φούρνο με θερμοκρασία 180 ℃ για 10 - 15 λεπτά.
 
Tips:
  • Η  συνταγή αυτή είναι χορτοφαγική. Αν κάποιος επιθυμεί μπορεί να προσθέσει και προϊόντα ζωικής παραγωγής στο μίγμα (τυριά, αλλαντικά κ.λ.π.)._
Vasileios cooking
 








Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΠΟΥΡΕ - ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ 1,5 ευρώ

 
Υλικά για το κρέας:
  • 400 Γραμμάρια μοσχαράκι κομμένο σε κύβους
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 Σκελίδες σκόρδου
  • 1 μικρό καρότο κομμένο σε κύβους
  • 1 Κουταλάκι του γλυκού πιπερόριζα φρέσκια ή σε σκόνη
  • 1 Φύλλο δάφνης (το προσθέτουμε στο φαγητό 10 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος)
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • Αλάτι & λεμονοπίπερο
  • 1/2 ποτήρι λάδι
  • 1/2 Ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
Υλικά Για τον πουρέ:
  • 4 Μέτριες πατάτες βρασμένες σε κοματάκια
  • 1/2 Ποτήρι γάλα
  • Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 κουταλάκι βούτυρο λιωμένο ή 1 κουταλιά λάδι
  • Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση για το κρέας:
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • Ανάβουμε την εστία και όταν ζεσταθεί αρκερτά προσθέτουμε το κρέας σοτάροντάς το απ' όλες τις πλευρές.
  • Σβήνουμε με το κρασί
  • Σε ένα τηγανάκι προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι, το ζεσταίνουμε στην εστία και προσθέτουμε κατά σειρά το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και τα μπαχαρικά.
  • Τα σοτάρουμε ελαφρώς για 5 λεπτά
  • Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε τα σοταρισμένα υλικά μας, προσθέτουμε το λάδι  και τα σκεπάζουμε με νερό.
  • Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  • 10 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος σε ένα ποτήρι προσθέτουμε λίγο νερό και την μουστάρδα ανακατεύοντας τα καλά.
  • Ρίχνουμε στο ποτήρι και τον χυμό λεμονιού.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ρίχνουμε και το φύλλο δάφνης συνεχίζοντας το βράσιμο.
Εκτέλεση για τον πουρέ:
  • Ανακατεύουμε την πατάτα με τα υπόλοιπα υλικά για τον πουρέ σε ηλεκτρικό κόπτη για την πολτοποίηση.
          Tips:
  • Σε περίπτωση που θέλουμε την σάλτσα του φαγητού μας πιο δεμένη, προσθέτουμε προς το τέλος του βρασμού 1 κουταλιά κορν φλάουρ.
bill  cooking
 

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

♨ ΤΡΕΛΟΠΙΤΤΑΚΙΑ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ ♨

Ξεχωριστά πιττάκια, νόστιμα, με ελάχιστες θερμίδες και σχεδόν ανύπαρκτα λιπαρά.
Ιδανικά για τον καφέ, τη δουλειά, το δρόμο, την εκδρομή, για τη λιγούρα και χωρίς διαιτητικές ενοχές.

Υλικά:
  • 250 Γραμμάρια ανθότυρο τριμμένο. Να μην είναι πολύ μαλακό
  • 50 Γραμμάρια ριζάλευρο
  • 1 Αυγό
  • 1 Φλυτζανάκι δυόσμο
  • 1 Φλυτζανάκι άνηθο
  • 1 Σκελίδα σκόρδου τριμμένη στο ψιλό τρίφτη
  • 1 Κουταλιά της σούπας λάδι
  • Αλάτι όσο χρειαστεί
Εκτέλεση:
  • Σε μία λεκανίτσα ανακατεύουμε και πλάθουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να πάρουμε μία ομοιόμορφη ζύμη.
  • Βρέχουμε τα χέρια μας με νεράκι και πλάθουμε τυροπιττάκια.
  • Σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα τοποθετούμε τα τυροπιττάκια και τα ψήνουμε σε φούρνο στους 190 ℃  όσπου να ροδοκοκκινίσουν.
  • Στη μέση του ψησίματος τα γυρίζουμε για να πάρει χρώμα και η άλλη πλευρά τους.
Tips:

  • Αν θέλουμε τα ψήνουμε λεπτότερα μέσα σε ένα αλειμμένο με λάδι τηγάνι.
  • Για περισσότερα τρελοπιττάκια διπλασιάζουμε τις ποσότητες των υλικών.
  • Τρώγονται και κρύα γιατί δεν έχουν βούτυρο και λίπη.
             Vasileios
 

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

♨ ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΟΥΡΟΥ♨

Απλή στα υλικά της και νόστιμη
Υλικά:
  • 6-7 Πράσα χωρίς τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 1 Κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 2 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 Ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 Κούπα τυρί φέτα σε τρίμα
  • 1 Αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • 2 Φύλλα κουρού
  • 4 Κουταλιές ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
  • Ελαιόλαδο (για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων) 
  • Αλάτι & πιπέρι
Παρασκευή:

  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε αναμμένη εστία με 4 κουταλιές λάδι και ρίχνουμε μέσα τα πράσα, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, αλάτι (όχι πολύ γιατί θα βάλουμε αργότερα και το τυρί φέτα) και πιπέρι.
  • Τα σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστεί το ζουμί τους και να μαλακώσουν.
  • Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε την κατσαρόλα με το σοταρισμένο μείγμα από την εστία.
  • Όταν κρυώσει προσθέτουμε το αυγό και το τυρί ανακατεύοντας τα να αναμιχθούν όλα μαζί καλά.
  • Σε ένα ταψί αλείφουμε με πινέλο κουζίνας τον πάτο του και απλώνουμε το ένα από τα φύλλα μας.
  • Αδειάζουμε το σοταρισμένο μίγμα λαχανικών επάνω στο φύλλο
  • Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο το μείγμα μας.
  • Με ένα δεύτερο αυγό ελαφρώς χτυπημένο αλείφουμε τις άκρες των δύο φύλλων και τα τις τυλίγουμε προς τα μέσα (όπως δείχνει η φωτογραφία).
  • Λαδώνουμε με το πινέλο της κουζίνας την επιφάνεια του φύλλου και αν θέλουμε πάλι με το πινέλο την αλείφουμε και με αυγό.
  • Κόβουμε την πίτα σε μερίδες με το ανάλογο μαγειρικό εργαλείο, νοτισμένο με λίγο λαδάκι για να μην χαλάσουμε τα φύλλα και την πίτα (όπως δείχνει η φωτογραφία).
  • Σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 ℃ τοποθετούμε το ταψί επάνω στη σχάρα και στη χαμηλή ράγα του φούρνου ούτως ώστε να ψηθεί καλά και το κάτω φύλλο της πίτας.
  • Όταν το φύλλο της πίτας πάρει ένα σκούρο χρυσό χρώμα είναι έτοιμη (θέλει περίπου 70 με 100 λεπτά της ώρας ψήσιμο, ανάλογα με τον κάθε φούρνο)
  • Όταν ψηθεί την βγάζζουμε από τον φούρνο και εφόσον ραντίσουμνε την επιφάνειά της με λίγο νερό την σκεπάζουμε με μία πετσέτα μέχρι να κρυώσει).
 
tips:
  • Για νηστίσιμη πρασόπιτα δεν προσθέτουμε αυγό και τυρί
 
bill cooking

 

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

ΛΑΔΕΡΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΤΡΙΚΟΛΟΡΕ ΜΕ ΡΥΖΙ

Πλούσιο φαγητό σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα αλλά και πολύ νόστιμο

Υλικά για τις πιπεριές
  • 6 Πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες και πράσινες) καθαρισμένες και χοντροκομμένες
  • 1/2 Κούπα κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 Φλυτζανάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 Σκελίδα σκόρδου κομμένη σε τρία κομματάκια
  • 1 Ντομάτα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
  • 1/2 Ποτήρι λάδι
  • Αλάτι & πιπέρι
Υλικά για το ρύζι:
  • 1 Φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι
  • 1 Φλιτζανάκι κουκουναρόσπορο
Εκτέλεση για τις πιπεριές:
  • Τοποθετούμε σε αναμμένη εστία μία κατσαρόλα με 2 κουταλιές λάδι.
  • Προσθέτουμε τα υλικά μας εκτός από την ντομάτα και σοτάρουμε ελαφρά μέχρι να μαραθούν αλλά δεν τα τσιγαρίζουμε.
  • Ακολούθως ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό.
  • Το μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το πολύ νερό και να μαλακώσουν τα υλικά.
  • 5 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το λάδι, αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση για το ρύζι:
  • Σε αναμμένη εστία τοποθετούμε μία κατσαρόλα με  2 κουταλιές λάδι και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε τα κουκουνάρια σοτάροντάς τα μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Ακολούθως προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.
  • Σκεπάζουμε με νερό έως και τρία δάκτυλα πάνω από την επιφάνειά του και το βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας και προσέχοντας να μη μας κολλήσει.
  • Ο χρόνος βρασμού για το κάθε ρύζι αναγράφεται στο πακέτο συσκευασίας του.
  • Όταν είναι έτοιμο το σουρώνουμε και το σερβίρουμε με τις πιπεριές στο πιάτο.
Tips:
  • Μία ποσότητα από τις μαγειρεμένες πιπεριές μπορούμε να τις μαγειρέψουμε με χτυπημένα αυγά παρασκευάζοντας κατ' αυτό τον τρόπο μία ομελέτα.
  • Έτσι η συνταγή θα μας δώσει 2 φαγητά.
  • Στα υλικά με τις πιπεριές μπορούμε να προσθέσουμε: Μανιτάρια για ένα πιο πλούσιο και θρεπτικό φαγητό.
          bill cooking
 

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

ΜΥΔΙΑ ΣΤΟ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

 

Διατροφικά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, ολίγους υδατάνθρακες, ωφέλημα μέταλλα, βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνες A, D, C, αρκετό νάτριο και χοληστερίνη. Την προσοχή μας λοιπόν σε άτομα που έχουν υψηλή χοληστερίνη και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Υπενθύμιση: Ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε τέτοιου είδους τροφές

Υλικά:
  • 1 Κονσέρβα μύδια σε άλμη. (Προτιμώ κονσέρβα Σουηδικής εταιρείας που είναι τρυφερά και νόστιμα)
  • 3 Σκελίδες σκόρδου χοντροκομμένες
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Κουταλάκι πιπερόριζα ξηρή ή φρέσκια τριμμένη
  • 1 Πιπεριά μικρή πράσινη μακρόστενη
  • 1/2 Ποτήρι ξηρό λευκό κρασί
  • 1 Κουταλιά μουστάρδα
  • 2 Κουταλιές της σούπας λάδι
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • Μαϊντανό και κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένα
  • Τυρί φέτα ψιλοκομμένο με το χέρι (προαιρετικά)
  • Αλάτι
Εκτέλεση:
  • Σε ένα σαγανάκι ρίχνουμε μερικές σταγόνες λάδι για να σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο, το κρεμμύδι την πιπερόριζα και την πιπεριά για να μαραθούν και σβήνουμε με το κρασί.
  • Ακολούθως βάζουμε τα μύδια σε ένα μικρό σκεύος, αδειάζουμε την άλμη στο νεροχύτη και τα ξεπλένουμε.
  • Τα προσθέτουμε στο σαγανάκι ρίχνοντας και νερό μέχρι να σκεπαστούν.
  • Μετά από 15 λεπτά δοκιμάζουμε τα μύδια αν μαγειρεύτηκαν και προσθέτουμε το λάδι, τη μουστάρδα και το λεμόνι ανακατεύοντας όλο το φαγητό.
  • Μπορούμε σε αυτό το σημείο να ρίξουμε στο φαγητό το μαϊντανό το φρέσκο κρεμμυδάκι και την φέτα
  • Το αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά επιπλέον προσέχοντας να έχει δέσει ή σάλτσα του. 
  • Σερβίρουμε το φαγητό σε μία μικρή πιατέλα.
Οδηγίες σερβιρίσματος:
  • Αυτό το φαγητό δεν είναι κυρίως πιάτο αλλά ένα συνοδευτικό έδεσμα στο τραπέζι μας.
  • Προτείνω και μία πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας.
bill cooking

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ala polita

Πολλά τα θρεπτικά συστατικά της αγκινάρας όπως, φυτική πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος B, K, C, μέταλλα, Φυτικές ίνες ΄κ.ά. Προστατεύει το συκώτι, την καρδιά. Περιέχει δραστικές ουσίες κατά των καρκινικών κυττάρων και κατά του διαβήτη
          Υλικά:
  • 6 Αγκινάρες καθαρισμένες
  • 2 Μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 3 Καρότα κομμένα σε κύβους
  • 1 Κρεμμύδι μέτριο και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι (ψιλοκομμένα)
  • Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2-3 Κουταλιές λάδι για το σοτάρισμα των υλικών
  • 1 Κρασοπότηρο λάδι για το μαγείρεμα
  • Αλάτι και Πιπέρι
  • Τον χυμό από ένα λεμόνι 
  •  
    Εκτέλεση:
  • Τοποθετούμε σε αναμμένη εστία ένα τηγάνι με 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι.
  • Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε  το κρεμμύδι, τις πατάτες, τα καρότα και τον άνηθο.
  • Τα σοτάρουμε ελαφρά και στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μας εκτός από το χυμό λεμονιού και το αλάτι.
  •  Βάζουμε νερό τόσο όσο να σκεπάσει τα υλικά μας και τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 45 λεπτά.
  • Δοκιμάζουμε το φαγητό με ένα πιρούνι και όταν είναι μαλακό, 5 λεπτά πριν το σβήσιμο προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το αλάτι.
         Tips:
  • Αν θέλουμε να δέσουμε την σάλτσα περισσότερο (στο τέλος του βρασμού) βάζουμε σε ένα ποτήρι ζουμί από το φαγητό και προσθέτουμε 1 κουταλιά περίπου κόρν φλάουρ ανακατεύοντάς το.
  • Αδειάζουμε το ζουμί στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε προσεκτικά. 
  • Το αλάτι και το λεμόνι δεν τα βάζουμε από την αρχή στο φαγητό γιατί σφίγγει τα υλικά.
  • Σωστό θα είναι τις φρέσκιες αγκινάρες μετά το καθάρισμα να τις ρίχνουμε σε μία λεκανίτσα ή κατσαρόλα με νερό που περιέχει ένα στημένο λεμόνι για την αποφυγή μαυρίσματος.
bill cooking

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας