Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ


 ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αλλεργία στα κουκιά λόγω κυάμωσης. Ο κύαμος μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στα ζώα και στον άνθρωπο γνωστή ως κυάμωση, οι οποία προκαλεί αιμολυτική αναιμία στο αίμα του ασθενούς και σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρος. Η κυάμωση προκαλείται σε άτομα που έχουν κληρονομήσει την έλλειψη του ενζύμου G6PD (Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%AC ).
Αποφύγετε λοιπόν τα κουκιά εάν δεν γνωρίζετε για την έλλειψη του ενζύμου G6PD στον οργανισμό σας.
           Υλικά:
  • 5-7 Αγκινάρες καθαρισμένες και πλυμένες
  • 1-2 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 400 Γραμμάρια κουκιά φρέσκα καθαρισμένα και πλυμένα
  • Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 Κρεμμύδι ξερό μέτριο ψιλοκομμένο
  • 3 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 Ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 Πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε τρεις λωρίδες και καθαρισμένη από σπόρους και ίνες.
  •   Αλάτι & Πιπέρι
  • 2 Σκελίδες σκόρδο προαιρετικά)
  • Τον χυμό από μισό λεμόνι
           Εκτέλεση:
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο με μισό ποτηράκι λάδι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να φύγουν τα υγρά τους και να μαραθούν.
  • Ακολούθως προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 5 λεπτά.
  • Μετά ρίχνουμε τα κουκιά, την ντομάτα και την πιπεριά, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
  • Στο τέλος προσθέτουμε τις αγκινάρες, και μισό ποτήρι ελαιόλαδο αναμειγνύοντας όλα τα υλικά με ένα κουτάλι.
  • (Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε στην κατσαρόλα λίγο νερό).
  • Μαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να φύγει το πολύ ζουμί και μείνει η σάλτσα (30 λεπτά περίπου).
  • Πέντε λεπτά πριν το αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού.
  • Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο το φαγητό τρυπώντας με πιρούνι μία αγκινάρα.
             Vasileios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ -COMMENTS

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας