Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ

Παραδοσιακό φαγητό που το μαγειρεύουμε την άνοιξη με διάφορους τρόπους.

           Υλικά:
  • 40 Αμπελόφυλλα καλά πλυμένα και ζεματισμένα σε βραστό αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. (Μετά το ζεμάτισμα τα βυθίζουμε σε παγωμένο νερό)
  • 300 Γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
  • 2 Φλυτζάνια ρύζι Καρολίνα ή κάποιο άλλο ρύζι της αρεσκείας σας. (Το βάζουμε σε καυτό νερό για 15 λεπτά και μετά το ξεπλένουμε καλά)
  • 1 Φλιτζανάκι σταφίδα μαύρη μικρή μουλιασμένη σε ζεστό νερό και 1 φλιτζανάκι κουκουνάρι (κατ' επιλογή αυτά τα δύο)
  • 4 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 Κρεμμύδι ξηρό ψιλοκομμένο
  • 1 Κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Μισή κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
  • 4-5 Φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • Ελαιόλαδο (ποσότητα στη συνταγή)
  • 2 Ντομάτες τριμμένες σε χοντρό τρίφτη. (Πριν τις τρίψουμε αφαιρούμε με ένα κουταλάκι τους σπόρους της ντομάτας με το υγρό τους, αφήνοντας μόνο την κόκκινη σάρκα τους)
  • Χυμό από μισό λεμόνι
           Εκτέλεση:
  • Σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και 4 κουταλιές ελαιόλαδο το κρεμμυδάκι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον μαϊντανό το κουκουνάρι, τις σταφίδες τον δυόσμο, το ρύζι και τον χυμό από το λεμόνι μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστεί το νερό τους.
  • Σοτάρουμε τον κιμά με 3 κουταλιές λάδι για 7 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Εν συνεχεία προσθέτουμε την μία τριμμένη ντομάτα, 1 ποτήρι νερό και τα βράζουμε με  μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και μείνει στεγνός ο κιμάς.
  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά που σοτάραμε προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.
  • Μαγειρεύουμε όλο το μείγμα σε χαμηλή θερμοκρασία για 5 - 10 λεπτά ανακατεύοντας το.
  • Αυτό είναι το τελικό μείγμα για τη γέμιση.
            Παρασκευή ντολμάδων:
  • Παίρνουμε μία κουταλιά μείγματος και το τοποθετούμε 2 δάκτυλα πιο μέσα από την άκρη ενός αμπελόφυλλου Στο πλατύ μέρος.
  • Η επιφάνεια με τα νεύρα του αμπελόφυλλου θα πρέπει να είναι προς τα επάνω, εκεί θα τοποθετήσουμε το μείγμα, και η γυαλιστερή του επιφάνεια προς τα κάτω.
  • Τυλίγουμε σφιχτά τον ντολμά όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα.
            Τοποθέτηση ντολμάδων στο ταψί:
  • Στρώνουμε τον πάτο ενός ταψιού με αμπελόφυλλα και επάνω τους βάζουμε τους ντολμάδες στη σειρά και στριμωγμένους με την άκρη του τυλιγμένου φύλλου τους προς τα κάτω για να μην ανοίξουν.
  • Αδειάζουμε στην επιφάνειά τους την τριμμένη ντομάτα εφόσον πρώτα την έχουμε ανακατέψει με 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο αλάτι.
  • Ρίχνουμε από πάνω και λίγο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε το φαγητό σε θερμοκρασία 190 βαθμών για 30 λεπτά με αναμμένες τις αντιστάσεις επάνω και κάτω, τοποθετώντας τη σχάρα στη χαμηλή ράγα του φούρνου.
           Tips:
  • Μπορούμε να μαγειρέψουμε τους ντολμάδες και χωρίς κιμά βάζοντας τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.
  • Ορισμένοι καλύπτουν τους ντολμάδες κατά το ψήσιμο με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο για να μην καεί η επιφάνεια των αμπελόφυλλων.
  • Στη δική μου συνταγή δεν τους κάλυψα γιατί οι ντολμάδες προστατεύονται από τη ντομάτα και το λάδι κατά πρώτον αλλά και το χαμηλό σημείο που είναι τοποθετημένο το ταψί αποτρέπει τέτοιου είδους καψίματα στο φαγητό.
  • Προσθέστε κατά τον σερβίρισμα ένα ντιπ από γιαούρτι στραγγιστό αναμεμιγμένο με  ψιλοκομμένα φύλλα άνηθου, πάπρικα γλυκιά και ίσως λίγο αλάτι
  • Αν περισσέψει μείγμα της γέμισης χρησιμοποιήστε το γεμίζοντας ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα ή κολοκυθάκι και φουρνίζοντας τα με πατάτες κυδωνάτες όπως κάνουμε στα παραδοσιακά γεμιστά. Προσθέστε αν θέλετε στο μείγμα και λίγες σοταρισμένες σκελίδες σκόρδου για περισσότερο άρωμα.
           Vasileios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ -COMMENTS

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας