Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

ΤΙ ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ 1η ΜΑΪΟΥ


Η λέξη Μάιος προέρχεται από την λατινική θεότητα Maja και εις την ελληνικήν προφέρεται Μάγια.
Η δε ρίζα της λέξεως αυτής είναι ελληνική και προέρχεται από την λέξη Μαία και σημαίνει τροφός, παραμάνα.
Οι προπάτορες μας εόρταζαν την Πρωτομαγιά με τα Ανθεστήρια (εορτή των ανθέων)
Ως είθισται την εορτή αυτή υιοθέτησαν και οι υπόλοιποι λαοί απανταχού της γης.
Η 1η Μαΐου ή Πρωτομαγιά είναι διπλή εορτή και αργία:

1ον
Εορτάζουμε την ανοιξιάτικη φύση.
Έθιμο αυτής της ημέρας είναι και τα "Μαγιάτικα Στεφάνια"(υιοθετημένο έθιμο από τα αρχαία Ανθεστήρια) τα οποία πλέκουμε με λουλούδια που μαζεύουμε  από τους αγρούς..

2ον
Η Πρωτομαγιά είναι και παγκόσμια εργατική - κοινωνική εορτή η οποία δημιουργήθηκε από τις εργατικές κινητοποιήσεις στην Αμερική ως εξής:

Το 1872 οι εργατικές τάξεις του Καναδά μετά από διαδηλώσεις και δικαστικούς αγώνες που έκαναν κατάφεραν να αποκτήσουν τα κατά την κοινήν λογικήν δικαιώματα που τους στερούσαν οι εργοδότες τους.
 Έτσι εφαρμόστηκε το "Εργατικό Δίκαιο" θεσπίζοντας τα δικαιώματα αλλά και τις εργασιακές υποχρεώσεις των εργαζομένων, βάζοντας φρένο στις αχαλίνωτες απαιτήσεις των εργοδοτών τους.
Οι εργατικοί αγώνες «μεταλαμπαδεύτηκαν» στο Σικάγο το 1886 με χιλιάδες εργαζόμενους στις αρχές του Μάη να απεργούν και να διαδηλώνουν στους δρόμους της πόλης ενάντια στην εκμετάλλευση που ασκούσαν οι εργοδότες εις βάρος τους.
Ο λαός της εργατικής τάξης απαιτούσε την εφαρμογή συμβάσεων εργασίας με βασικά τους αιτήματα το οκτάωρο, την υγειονομική περίθαλψη, την οριοθέτηση ημερών αργίας ανά έτος και την συνταξιοδότησή τους μετά από συμπλήρωση συγκεκριμένων ετών εργασίας.
 Προ των εργατικών κινητοποιήσεων Κυριακή γιορτή και σχόλη δεν υπήρχε.
 Μετά από αυτές τις κινητοποιήσεις οι εργάτες του Σικάγο κατάφεραν να εδραιώσουν την οκτάωρη ημερήσια εργασία.
Την Πρωτομαγιά στις ΗΠΑ δεν απεργούσαν μόνον οι εργάτες του Σικάγο αλλά και εργάτες σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.
Πλησίον των ανθρακορυχείων αλλά και των μεταλλείων είχαν στηθεί υποτυπώδεις εργατικές παραγκουπόλεις χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές για την επιβίωση τους.
Σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων η αποζημίωση ήταν υποτυπώδης και οι οικογένειες των τραυματιών ή των εκλιπόντων εργατών έμενε κυριολεκτικά στον δρόμο.
Μην σας περνά από το μυαλό ότι ορισμένοι από αυτούς τους αγώνες ήσαν αναίμακτοι, αντιθέτως έχασαν την ζωή τους αρκετοί απλοί και σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι στους δρόμους διεκδικώντας την εφαρμογή ¨Εργατικού Δικαίου.
Αξίζει να σημειωθεί και είναι προς τιμήν τους, ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν επιχείρησαν τις εργασιακές αλλαγές μέσα από πολιτικά - κομματικά σχήματα αλλά μέσα από την αγανάκτηση της κοινωνικής τους ένδειας και μη περιμένοντας βοήθεια από κανέναν έδρασαν μόνοι τους.
Έτσι λοιπόν ακολούθησαν και οι εργασιακές συμβάσεις με τα ασφάλιστρα των εργαζομένων, τις αργίες, το κατώτατο όριο μισθών και άλλα πολλά τα οποία εμείς σήμερα τα θεωρούμε δεδομένα μη σκεπτόμενοι ότι κάποτε στην Αμερική ορισμένοι τα απέκτησαν πρώτοι μέσα από  δικούς τους αγώνες.
Γι αυτό ας ανάβουμε και κανένα κεράκι γι αυτούς τους άγνωστους προς εμάς αγωνιστές της ζωής, ή έστω να πίνουμε ένα ποτήρι νερό στη μνήμη τους.

Λούης Τίκας (Ηλίας Σπαντιδάκης), 1886 - 1914, ο Κρητικός μετανάστης από το Ρέθυμνο.
Ήταν ο πρώτος ηγέτης στις κινητοποιήσεις εργαζομένων του Κολοράντο και εκτελέστηκε το 1914 από τα πρωτοπαλήκαρα των εργοδοτών προς γνώση και συμμόρφωση των υπολοίπων ανθρακωρύχων. Αλλά αυτό ήταν μόνον η αρχή των διεκδικήσεων οι οποίες εκφράστηκαν εντονότερα από τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Ένα μικρό βιογραφικό του Ηλία Σπαντιδάκη μπορούμε να δούμε στο ακόλουθο βίντεο.



Ελλάδα:
Και ερχόμαστε στην πρώτη εργατική κινητοποίηση που έγινε κατ' αρχάς στην Αθήνα το 1892 - 1893 υπό την ηγεσία του Σταύρου Καλλέργη.
 Οι διαδηλωτές  ζητούσαν οκτάωρο εργασία, ασφαλιστικές παροχές, Κυριακάτικη αργία κ.ά.

Το 1936 στην Θεσσαλονίκη επίσης βγήκαν στους δρόμους την Πρωτομαγιά  καπνεργάτες  διαδηλώνοντας για καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Και εδώ οι διαδηλώσεις δεν ήσαν αναίμακτες, είχαμε νεκρούς εργαζόμενους από τα τότε ένοπλα σώματα τάξεως. Εύχομαι καλή ανάπαυση στις ψυχές τους.

Οι πρώτες κινητοποιήσεις για τα εργατικά δικαιώματα ήσαν καθαρά κοινωνικές και όχι  κομματικές και έτσι θα πρέπει να παραμείνουν.
Όποιου πολιτικού σχήματος κι αν είμαστε οπαδοί, την εργατική τάξη θα πρέπει να την βλέπουμε μόνο υπό την καθαρά κοινωνική της μορφή.

Οι εργοδότες είχαν υποχρέωση σύμφωνα με το νόμο να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους που δούλευαν στις επιχειρήσεις τους.
Προηγούμενες κυβερνήσεις επεχείρησαν την λειτουργική οργάνωση του ΙΚΑ αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
   Vasileios

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ & ΑΗΘΙΚΙΣΜΟΣ


       Ο αμοραλισμός:
       Amoralisme: λατινικά, a  (στερητικό) + moralis (ηθικός)
  • Είναι μία από τις πολλές φιλοσοφικές έννοιες, και συναντάνται στην Ηθική φιλοσοφία.
  • Αμοραλιστής είναι ο ανήθικος, αυτός δηλαδή που απορρίπτει και δεν αναγνωρίζει τις ηθικές αξίες, ενώ επίσης μετά από μία παράνομη πράξη, δεν αισθάνεται τύψεις.
--------------------------------------------
        Ο Αηθικισμός:
  • Είναι η άρνηση η διάψευση των βασικών ηθικών αρχών.
  • Σε αντίθεση με τον αμοραλισμό, που αρνείται την ύπαρξη οποιωνδήποτε ηθικών αρχών, αξιών και ιδεωδών, ο αηθικισμός αρνείται μόνο τις εκάστοτε ισχύουσες ηθικές αξίες για χάρη άλλων, που τις θεωρεί υψηλότερες και ηθικότερες.
  •  Ετσι ο κύριος εκπρόσωπος του αηθικισμού ο Φρειδερίκος Βίλχελμ Νίτσε.
        Οι κυριότερες αρχές του αηθικισμού είναι δύο:
  • α) Aρνηση της ηθικής οφειλής του ηθικού καθήκοντος. Αυτό που στη συνείδησή μας παρουσιάζεται ως ηθικά δέον και αξιώνει από μας την εφαρμογή του είναι μια πλάνη .
  • β) Άρνηση της διάκρισης ανάμεσα στο καλό και στο κακό.
  • Μια τέτοια διάκριση έχει ιστορική προέλευση και δεν μπορεί να δημιουργήσει καμιά απόλυτη ηθική δέσμευση.
  • Αυτό που θεωρείται από την ηθική ως «καλό» δεν είναι ιδεώδες, και αυτό που κατακρίνεται ως «κακό» δεν είναι απαίσιο και δεν πρέπει να το αποστρεφόμαστε. Και τα δυο βρίσκονται πέρα από κάθε αξιολόγηση.
       Σκοπός και αποστολή του αηθικισμού:
  • Είναι να αποκαλύψει την ουσία κάθε νοήματος της ισχύουσας ηθικής.
Βιβλιογραφία:
Heimsoeth H. Metaphysische Voraussetzungen und Antriebe in Nietzsches Immoralismus, 1955.
Heidermann I. Nietzsches Kritik der Moral, στο «Nietzsches-Studien», 1, 1972, σ. 95 κ.εξ.
Nietzsche Fr., Werke, εκδ. Κ. Schlechta, τόμος ΙΙΙ, 6η εκδοση, 1969.
Reiner H., Die philosophische Ethik, 1964.
--------------------------------------------
Ο αμοραλισμός διαφέρει από τον αηθικισμό στο γεγονός ότι ο δεύτερος αρνείται μόνο τις εκάστοτε ισχύουσες ηθικές αξίες για χάρη άλλων, που τις θεωρεί υψηλότερες και ηθικότερες.

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ 0%


«οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ»
Υλικά:
  • 1 Κιλό φράουλες ώριμες και γλυκές
  • Ζάχαρη διαίτης (όχι φρουκτόζη)
  • 2 Φυλλαράκια δυόσμου
Παρασκευή:
  • Σε μία πλατιά κατσαρόλα με νερό βάζουμε τις φράουλες και τις αφήνουμε 20 λεπτά.
  • Μετά αδειάζουμε το νερό και προσθέτωντας στην κατσαρόλα πάλι νερό τις ξεπλένουμε σχολαστικά.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλη μία φορά
  • Ακολούθως κόβουμε τα φύλλα τους με ένα μαχαίρι και τις πιέζουμε με τα δάκτυλα στην παλάμη μας για να πολτοποιηθούν.
  • Στην κατσαρόλα με τις φράουλες προσθέτουμε νερό έως και 3 δάκτυλα πάνω από την επιφάνειά τους και τις βράζουμε ανακατεύοντάς τες με μία ξύλινη κουτάλα τακτικά για να μην κολλήσουν στον πάτο της κατσαρόλας.
  • 5 Λεπτά πριν την λήξη του βρασμού προσθέτουμε τα φυλλαράκια του δυόσμου.
  • Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια του νερού κατά το βρασμό. Έτσι απομακρύνουμε και τυχόντα φυτοφάρμακα που εμπεριέχουν οι φράουλες.
  • Όταν μαλακώσουν πλήρως προσθέτουμε  ζάχαρη διαίτης δοκιμάζοντας τη γλυκύτητα του πολτού.
  • Την κάνουμε όσο γλυκιά θέλουμε σύμφωνα με τις γευστικές μας προτιμήσεις.
  • Προσέχουμε ο πολτός μας στο τέλος να είναι σχετικά αραιός και όχι πολύ σφιχτός.
  • Μετά το τέλος του βρασμού αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία της κουζίνας και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει.
  • Την τοποθετούμε κρύα σε ένα βάζο ή σε ένα γυάλινο μπολ.
  • Όσο κρυώνει ο πολτός, θα πήζει περισσότερο.
Tips:
  • Αν παρασκευάζουνε για πρώτη φορά τη συνταγή μπορούμε να βράσουμε μισό κιλό φράουλες για την μαρμελάδα.
  • Φυλάμε τη μαρμελάδα μας στο ψυγείο και την καταναλώνουμε εντός 15 ημερών.
  • Αν έχετε φράουλες από το δικό σας κήπο χωρίς φυτοφάρμακα είσαστε τυχεροί.
  • Ακόμη καλύτερα είναι αν μαζέψετε άγριες φράουλες από τη φύση (λίγο σπάνιο για τους πολλούς).
  • Οι πολύ γλυκές φράουλες χρειάζονται λίγο γλυκαντικό κατά την παρασκευή της μαρμελάδας, έως και καθόλου.

bill cooking

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΑΡΑΚΑ

 
Ανοιξιάτικο φαγητό γεμάτο χρώματα και γεύσεις
Η αγκινάρα περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βοηθά στον καθαρισμό του ήπατος.
Έχει συστατικά που επιδρούν κατά του καρκίνουστον οργανισμό μας, και εκτός από τις βιταμίνες και τα πολύτιμα μέταλλα, περιέχει αρκετές φυτικές ίνες...
Ο αρακάς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, βιταμίνη K (για την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο), νιασίνη για τον έλεγχο της χοληστερόλης στο αίμα και τη μείωση των τριγλυκεριδίων...
 
Υλικά:
  • 5 Αγκινάρες καθαρισμένες
  • 2,5 Κούπες αρακά
  • 3 Σκόρδα φρέσκα ψιλοκομμένα ή 3 σκελίδες σκόρδου ξηρού
  • 3 Κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 Κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
  • 6-8 Ντοματίνια κομμένα στη μέση ή 1 ντομάτα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
  • 1 Καρότο κομμένο σε κύβους
  • 1/2 Ποτήρι λάδι
  • Αλάτι & πιπέρι
 
Εκτέλεση:
  • Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια. τον άνηθο, και τα καρότα, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
  • Ακολούθως προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά ρίχνοντας μισό ποτηράκι νερό και αν χρειάζεται περισσότερο προσθέτουμε κατά τον βρασμό.
  • Τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να φύγει το πολύ νερό αφήνοντας στην κατσαρόλα λίγο ζουμί.
  • Κατεβάζουμε από την εστία την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό 30 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
  • Αν μας περισσέψει  βάζουμε το υπόλοιπο φαγητό στο ψυγείο. 
 Tips:
  • Τα λαδερά φαγητά είναι εξίσου νόστιμα και κρύα.
  • Αν θέλουμε συνοδεύουμε το γεύμα με ανθότυρο.
  • Η ντομάτα (ωμή ή μαγειρεμένη) περιέχει λυκοπένιο το οποίο προστατεύει τον οργανισμό από τις παθήσεις του προστάτη.
  • Το φαγητό αυτό μαγειρεύεται και χωρίς ντομάτα, προσθέτοντας προς το τέλος του μαγειρέματος χυμό από 1 λεμόνι.
  • Τα εσωτερικά τρυφερά φύλλα της αγκινάρας καλά πλυμένα, όταν τα βράσουμε με νερό θα μας δώσουν ένα αφέψημα αποτοξινωτικό για τον οργανισμό μας. Αν έχετε βράσει αρκετό φυλάξτε το στο ψυγείο και πίνετε κάθε πρωί ένα ποτήρι προσθέτοντας στημένο χυμό λεμονιού, πριν το φαγητό και τον καφέ σας.
  • Προτιμάτε τον φρέσκο ή τον κατεψυγμένο αρακά που κρατά τα θρεπτικά του συστατικά και όχι τις κονσέρβες.
  • Αν δεν μπορείτε να καθαρίσετε τις αγκινάρες αγοράστε κατεψυγμένες.
bill cooking

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Κεφτεδάκια λεμονάτα με χόρτα


Ελαφρύ, νοστιμότατο και θρεπτικό φαγητό
 
Υλικά:
  • 300 - 350 γραμμάρια κιμά
  • Φρυγανιά έτοιμη τριμμένη (μισή κούπα)
  • 2 κρεμμύδια ξερά μέτρια
  • 3 - 4 σκελίδες σκόρδου
  • 1 αυγό (μόνο το ασπράδι)
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ή μηλόξυδο
  • Ένα κουταλάκι μαϊντανό ξερό
  • Μισό κουταλάκι δυόσμο ξερό
  •  Χυμό από μισό λεμόνι
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Χόρτα κατ' επιλογήν τρυφερά για να γίνει το φαγητό μας ντελικάτο.
Εκτέλεση:
  • Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το κιμά, το τρίμα της φρυγανιάς (χωρίς να το βρέξουμε), το ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες, το ξύδι (θα κάνει τα Κεφτεδάκια μας αφράτα), το ασπράδι από το αυγό, το δυόσμο, τον μαϊντανό, 1 κουταλιά της σούπας λάδι.
  • Ζυμώνουμε καλά το μίγμα του κιμά ώστε τα υλικά να ομογενοποιηθούν πλήρως.
  • Θα μας δώσει ένα σφιχτό μίγμα το οποίο βάζουμε στο ψυγείο για 10 - 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και κατόπιν τα ρίχνουμε προσεχτικά σε μία κατσαρόλα με νερό όσο να τα σκεπάσει και προσέχοντας να μη διαλυθούν.
  • Ανάβουμε την εστία μας και μετά από λίγο (όταν το νερό θα βράζει) τα κεφτεδάκια θα ανέβουν στην επιφάνεια του νερού.
  • Μετά από 50 λεπτά ρίχνουμε τα χόρτα στην κατσαρόλα, κρεμμύδι, σκόρδο, (σχοινόπρασο και λίγα μυρώνια αν έχουμε), συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν.
  • Αφήνουμε ζουμάκι από το φαγητό για το σερβίρισμα.
  • Πέντε λεπτά πριν το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το λάδι και αλάτι.

Όταν τελειώσει το μαγείρεμα αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί για 8 λεπτά και σερβίρουμε._

bill cooking 

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Τορτίγιας με ομελέτα και μανιτάρια


Υλικά για την ομελέτα:
  • 2 Αυγά χτυπημένα για ομελέτα
  • 4 Μανιτάρια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα ή χοντροκομμένα
  • 1 Φλιτζανάκι βασιλικό
  • Λίγο μαϊντανό
  • 4 Κλωναράκια σχοινόπρασο (αν έχουμε)
  • 1 Καροτάκι κομμένο σε κύβους
  • Σκόρδο σε σκόνη
  • Κύμινο στη μύτη του μικρού κουταλιού
 
Εκτέλεση:
  • Ατμίζουμε τους κύβους του καρότου για 10 λεπτά.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 1 μία κουταλιά σπορέλαιο και σοτάρουμε τα μανιτάρια και τα υπόλοιπα υλικά μας (εκτός από τα αυγά) σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά περίπου.
  • Μετά ρίχνουμε και τα αυγά αναμιγνύοντας όλα τα υλικά με μία ξύλινη κουτάλα και ψήνουμε την ομελέτα από τις δύο πλευρές.
Υλικά για τη ζύμη για τορτίγιας :
  •  2 Κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως.
  • 1/3 φλιτζανάκι σπορέλαιο
  • ½ Κουταλάκι αλάτι
  • 1 Τσιμπιά ζάχαρη
  • 1 μικρή κουταλιά  μπέϊκιν
  • Νεράκι  λίγο ζεστό όσο πάρει η ζύμη
Εκτέλεση:
  • Ανακατεύουμε χωρίς νερό το αλεύρι, το μπέϊκιν, το αλάτι και τη ζάχαρη για να ομογενοποιηθούν.
  • Όταν είναι έτοιμα ρίχνουμε τα υγρά (νερό και λάδι) και ζυμώνουμε καλά το μίγμα για την ομογενοποίηση.
  • χωρίζουμε  τη ζύμη  σε 4 κομμάτια.
  • Απλώνουμε τα κομμάτια της ζύμης με το χέρι για να βγάλουμε  λεπτά στρογγυλά φύλλα τορτίγιας. Αν χρειαστεί τα αλευρώνουμε.
  • Δεν τα βάζουμε το ένα επάνω στο άλλο άψητα γιατί θα κολλήσουν. Αν θέλουμε μόνο με ενδιάμεση λαδόκολλα.
  • Τα αφήνουμε σκεπασμένα για 10 λεπτά.
  • Τα ψήνουμε ένα, ένα σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Θα δημιουργηθούν και χρωματικές σκούρες κηλίδες.
  • Όχι σε δυνατή φωτιά για να μη μας αρπάξουν.
  • Για να μη ξεραθούν τα αποθηκεύουμε σε κλειστό σκεύος, για 1 ημέρα ή για 3 ημέρες στο ψυγείο.
  • Στην κατάψυξη τα διατηρούμε προσθέτοντας μεταξύ τους λαδόκολλα για να ξεχωρίζουν εύκολα.
Στήσιμο:
  • Τοποθετούμε στη μέση της τορτίγιας την ομελέτα μας απλώνοντας και τους κύβους του καρότου.
  • Τυλίγουμε σφιχτά την τορτίγια και περνάμε στην άκρη της μία οδοντογλυφίδα για να μην ξετυλίγεται ή την τυλίγουμε με μία λαδόκολλα.
  • Προσοχή στην οδοντογλυφίδα, όταν θα φάμε τις τορτίγιας θα την αφαιρέσουμε για να μη πνιγούμε κατά λάθος
  • Αν θέλουμε κόβουμε τις τορτίγιας όπως δείχνω στη φωτογραφία με ένα μαχαίρι σε μικρότερα κομμάτια για το σερβίρισμα.
Tips:
  • Αν θέλετε να σημαδέψετε τον κύκλο στη ζύμη ακουμπήστε και πιέστε ελαφρά  ένα καπάκι κατσαρόλας εφόσον πρώτα μετρήσετε ώστε το καπάκι να χωράει στον πάτο του τηγανιού.
  • Κατόπιν κόψετε τον κύκλο με ένα μαχαίρι ή ψαλίδι.
  • Δεν τα καταφέρνετε στην παρασκευή των τορτίγιας; Αγοράστε έτοιμες από το μάρκετ.
  • bill cooking

Τορτίγιας με ανθότυρο και σαλάτα


Υλικά για τη γέμιση:
  • Πράσινη σαλάτα ψιλοκομμένη
  • Ανθότυρο τριμμένο με το χέρι
  • Καροτάκι τριμμένο (προαιρετικά)
Υλικά για τη ζύμη για τορτίγιας :
  • 2 Κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως.
  • 1/3 φλυτζανάκι σπορέλαιο
  • ½ Κουταλάκι αλάτι
  • 1 Τσιμπιά ζάχαρη
  • 1 μικρή κουταλιά  μπέϊκιν
  • Νεράκι  λίγο ζεστό όσο πάρει η ζύμη
Εκτέλεση:
  • Ανακατεύουμε χωρίς νερό το αλεύρι, το μπέϊκιν, το αλάτι και τη ζάχαρη για να ομογενοποιηθούν.
  • Όταν είναι έτοιμα ρίχνουμε τα υγρά (νερό και λάδι) και ζυμώνουμε καλά το μίγμα για την ομογενοποίηση.
  • χωρίζουμε  τη ζύμη  σε 4 κομμάτια.
  • Απλώνουμε τα κομμάτια της ζύμης πατώντας με το χέρι για να βγάλουμε  λεπτά στρογγυλά φύλλα τορτίγιας. Αν χρειαστεί τα αλευρώνουμε.
  • Δεν τα βάζουμε το ένα επάνω στο άλλο άψητα γιατί θα κολλήσουν. Αν θέλουμε μόνο με ενδιάμεση λαδόκολλα.
  • Τα αφήνουμε σκεπασμένα για 10 λεπτά.
  • Τα ψήνουμε ένα, ένα σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Θα δημιουργηθούν και χρωματικές σκούρες κηλίδες.
  • Όχι σε δυνατή φωτιά για να μη μας αρπάξουν.
  • Για να μη ξεραθούν τα αποθηκεύουμε σε κλειστό σκεύος, για 1 ημέρα ή για 3 ημέρες στο ψυγείο.
  • Στην κατάψυξη τα διατηρούμε προσθέτοντας μεταξύ τους λαδόκολλα για να ξεχωρίζουν εύκολα.
Στήσιμο:
  • Τοποθετούμε στην άκρη της τορτίγιας μίγμα από τη σαλάτα και το ανθότυρο.
  • Τυλίγουμε σφιχτά την τορτίγια και περνάμε στην άκρη της μία οδοντογλυφίδα για να μην ξετυλίγεται ή την τυλίγουμε με μία λαδόκολλα.
  • Προσοχή στην οδοντογλυφίδα, όταν θα φάμε τις τορτίγιας θα την αφαιρέσουμε για να μη πνιγούμε κατά λάθος
  • Αν θέλουμε κόβουμε τις τορτίγιας όπως δείχνω στη φωτογραφία με ένα μαχαίρι σε μικρότερα κομμάτια για το σερβίρισμα.
Tips:
  • Αν θέλετε να σημαδέψετε τον κύκλο στη ζύμη ακουμπίστε και πιέστε ελαφρά  ένα καπάκι κατσαρόλας εφόσον πρώτα μετρήσετε ώστε το καπάκι να χωράει στον πάτο του τηγανιού.
  • Κατόπιν κόψετε τον κύκλο με ένα μαχαίρι ή ψαλίδι.
  • Δεν τα καταφέρνετε στην παρασκευή των τορτίγιας; Αγοράστε έτοιμες από το μάρκετ.
    bill cooking

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας