Γεμιστά με μία διαφορετική ποικιλία πιπεριάς που συνδυάζουν τη νοστιμιά της ντομάτας με την πιπεριά.
- 8-9 Ντοματοπίπερα με κομμένο καπάκι και καθαρισμένα από κουκούτσια και ίνες
- Για κάθε μία πιπεριά η αναλογία είναι μία κουταλιά της σούπας ρύζι για γεμιστά ή γλασέ καλά πλυμένο (το ρίχνουμε για 10 λεπτά σε βραστό νερό για να φουσκώσει και να αποβάλει τα παρασιτοκτόνα και ακολούθως τα σουρώνουμε).
- 2 Κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
- 2 – 3 Σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1Φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 Κουταλιά ξηρό δυόσμο
- 1 Καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
- 2 Ντομάτες τριμμένες στο χοντρό τρίφτη (αν θέλουμε αφαιρούμε τους σπόρους της ντομάτας με ένα κουταλάκι)
- 1/2 Φλιτζάνι σταφίδες προαιρετικά
- 1/2 Κούπα κουκουνάρι προαιρετικά
- 1 Πατάτα μεγάλη κομμένη σε μέτριους κύβους
- Μισό ποτήρι ελαιόλαδο (ή περισσότερο κατ' επιλογή)
- Αλάτι & πιπέρι
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι στην εστία σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 3 κουταλιές λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, και το κουκουνάρι σοτάροντάς τα μέχρι να γυαλίσουν και να μαραθεί το κρεμμύδι.
- Ρίχνουμε το μαϊντανό και τον δυόσμο ανακατεύοντας τα υλικά μας.
- Προσθέτουμε στο ρύζι με τις σταφίδες τα σοταρισμένα υλικά από το τηγάνι, το μισό από το λάδι, αλάτι, πιπέρι και την τριμμένη ντομάτα ανακατεύοντας όλο το φαγητό.
- Αυτή θα είναι η γέμιση.
- Παίρνουμε τις πιπεριές μία - μία, τις τρυπάμε με το πιρούνι σε 2-3 σημεία και τις γεμίζουμε με το μείγμα του ρυζιού μέχρι και 1 δάκτυλο πιο μέσα από το τέλος τους,
- Τις κλείνουμε με το καπάκι που είχαμε κόψει στερεώνοντας το με 1 οδοντογλυφίδα
- Τις τοποθετούμε γεμισμένες σε ένα ταψί.
- Προσθέτουμε το ρύζι από το μείγμα μας που τυχόν περίσσεψε, τις πατάτες, το υπόλοιπο λάδι, 1/2 ποτήρι νερό και πασπαλίζουμε ελαφρώς το καπάκι των πιπεριών με τριμμένη φρυγανιά.
- Ψήνουμε τα γεμιστά σε θερμοκρασία 180 - 190 ℃ μέχρι να αλλάξει το χρώμα στην επιφάνεια των πιπεριών (1 ώρα περίπου).
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό κατά το ψήσιμο ανακατεύοντας το ρύζι και τις πατάτες στο ταψί.
Tips:
- Εναλλακτικά με το μείγμα γέμισης που ίσως περίσσεψε μπορούμε να γεμίσουμε κηπευτικά της αρεσκείας μας (ντομάτα, κολοκυθάκι, μελιτζάνα κ.λ.π) και να τα ψήσουμε.
- Τα χθεσινά μαγειρεμένα γεμιστά που αποθηκεύσαμε στο ψυγείο έχουν περισσότερη νοστιμιά και μπορούμε να τα σερβίρουμε κρύα.
- Τα γεμιστά από μόνα τους δεν μπορούν να συνθέσουν ένα πλήρες γεύμα
- Συνοδεύουμε με τυρί φέτα αρωματισμένη με ρίγανη και ελαιόλαδο, μία πράσινη σαλάτα συν 1 μικρό ποτηράκι λευκό ή ροζέ ξηρό οίνο.