Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ


 ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αλλεργία στα κουκιά λόγω κυάμωσης. Ο κύαμος μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στα ζώα και στον άνθρωπο γνωστή ως κυάμωση, οι οποία προκαλεί αιμολυτική αναιμία στο αίμα του ασθενούς και σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρος. Η κυάμωση προκαλείται σε άτομα που έχουν κληρονομήσει την έλλειψη του ενζύμου G6PD (Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%AC ).
Αποφύγετε λοιπόν τα κουκιά εάν δεν γνωρίζετε για την έλλειψη του ενζύμου G6PD στον οργανισμό σας.
           Υλικά:
  • 5-7 Αγκινάρες καθαρισμένες και πλυμένες
  • 1-2 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 400 Γραμμάρια κουκιά φρέσκα καθαρισμένα και πλυμένα
  • Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 Κρεμμύδι ξερό μέτριο ψιλοκομμένο
  • 3 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 Ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 Πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε τρεις λωρίδες και καθαρισμένη από σπόρους και ίνες.
  •   Αλάτι & Πιπέρι
  • 2 Σκελίδες σκόρδο προαιρετικά)
  • Τον χυμό από μισό λεμόνι
           Εκτέλεση:
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο με μισό ποτηράκι λάδι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να φύγουν τα υγρά τους και να μαραθούν.
  • Ακολούθως προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 5 λεπτά.
  • Μετά ρίχνουμε τα κουκιά, την ντομάτα και την πιπεριά, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
  • Στο τέλος προσθέτουμε τις αγκινάρες, και μισό ποτήρι ελαιόλαδο αναμειγνύοντας όλα τα υλικά με ένα κουτάλι.
  • (Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε στην κατσαρόλα λίγο νερό).
  • Μαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να φύγει το πολύ ζουμί και μείνει η σάλτσα (30 λεπτά περίπου).
  • Πέντε λεπτά πριν το αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού.
  • Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο το φαγητό τρυπώντας με πιρούνι μία αγκινάρα.
             Vasileios

ΠΑΝΑΚΟΤΤΑ - Panacotta ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΚΕΡΑΣΙ

Από τα πιο εύκολα και νόστιμα γλυκά !!!
           Υλικά:
  • 3 Φλυτζάνια του τσαγιού γάλα πλήρες
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (πλήρη ή με λίγα λιπαρά)
  • 1 κουταλάκι βανίλια σε σκόνη
  • Μισό φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική ή στέβια
  • 5 - 6 Μικρά φύλλα ζελατίνης μουλιασμένα όπως αναγράφεται στην ετικέτα συσκευασίας της
  • Φορμάκια μεταλλικά κατά προτίμηση ή σιλικόνης. (όχι πλαστικά).
  •  Αν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μεταλλικό μπολ μαγειρικής ή γυάλινο πυρίμαχο.
  • Γλυκό κουταλιού: Κεράσι, βύσσινο, ή ότι άλλο έχουμε, για το σερβίρισμα.
  • Αντί για το γλυκό κουταλιού μπορούμε τα προσθέσουμε κατά το σερβίρισμα μέλι, ίσως με λίγη κανέλα κατ' επιλογή.
           Εκτέλεση:
  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την ζάχαρη ανακατεύοντας συνέχεια με ένα συρμάτινο αναδευτήρα για την ομογενοποίηση των υλικών.
  • Όταν αρχίσει να βράζει το κατεβάζουμε από την εστία της κουζίνας και ρίχνουμε μέσα στο μείγμα την μουλιασμένη ζελατίνη συνεχίζοντας το ανακάτεμα
  • Τοποθετούμε πάλι στην εστία το κατσαρολάκι ρυθμίζοντας της στην ελάχιστη θερμοκρασία για να αποφύγουμε τον βρασμό του μείγματος.
  • Προσθέτουμε την βανίλια και την κρέμα γάλακτος συνεχίζοντας την ανάδευση για 2 λεπτά.

           Φορμάρισμα:
  • Όταν είναι έτοιμη η ρευστή κρέμα ακουμπάμε το κατσαρολάκι επάνω σε μία κρύα επιφάνεια μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Γεμίζουμε τα φορμάκια ή το μπολ με την κρύα ρευστή κρέμα και τα τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα για να στερεοποιηθεί.
           Σεβίρισμα:
  • Για πιο εύκολη αφαίρεση της κρέμας βουτάμε τις φόρμες με την συμπαγή πανακόττα σε πολύ ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα.
  • Εφόσον αφαιρέσουμε τα γλυκάκια της πανακόττας από τις φόρμες τα σερβίρουμε σε πιατάκια.
  • Προσθέτουμε και το γλυκό κουταλιού με λίγο σιρόπι.
           Tips:
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την βανίλια με ξύσμα ακέρωτων και οικολογικών εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι κ.λ.π.) για να δώσουμε διαφορετικό άρωμα στο γλυκό μας.
  • Πληροφορίες για την στέβια θα διαβάσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.onmed.gr/diatrofi/story/320610/pente-pragmata-pou-den-gnorizate-gia-tin-stevia
           Vasileios

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ

Παραδοσιακό φαγητό που το μαγειρεύουμε την άνοιξη με διάφορους τρόπους.

           Υλικά:
  • 40 Αμπελόφυλλα καλά πλυμένα και ζεματισμένα σε βραστό αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. (Μετά το ζεμάτισμα τα βυθίζουμε σε παγωμένο νερό)
  • 300 Γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
  • 2 Φλυτζάνια ρύζι Καρολίνα ή κάποιο άλλο ρύζι της αρεσκείας σας. (Το βάζουμε σε καυτό νερό για 15 λεπτά και μετά το ξεπλένουμε καλά)
  • 1 Φλιτζανάκι σταφίδα μαύρη μικρή μουλιασμένη σε ζεστό νερό και 1 φλιτζανάκι κουκουνάρι (κατ' επιλογή αυτά τα δύο)
  • 4 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 Κρεμμύδι ξηρό ψιλοκομμένο
  • 1 Κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Μισή κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
  • 4-5 Φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • Ελαιόλαδο (ποσότητα στη συνταγή)
  • 2 Ντομάτες τριμμένες σε χοντρό τρίφτη. (Πριν τις τρίψουμε αφαιρούμε με ένα κουταλάκι τους σπόρους της ντομάτας με το υγρό τους, αφήνοντας μόνο την κόκκινη σάρκα τους)
  • Χυμό από μισό λεμόνι
           Εκτέλεση:
  • Σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και 4 κουταλιές ελαιόλαδο το κρεμμυδάκι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον μαϊντανό το κουκουνάρι, τις σταφίδες τον δυόσμο, το ρύζι και τον χυμό από το λεμόνι μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστεί το νερό τους.
  • Σοτάρουμε τον κιμά με 3 κουταλιές λάδι για 7 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Εν συνεχεία προσθέτουμε την μία τριμμένη ντομάτα, 1 ποτήρι νερό και τα βράζουμε με  μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και μείνει στεγνός ο κιμάς.
  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά που σοτάραμε προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.
  • Μαγειρεύουμε όλο το μείγμα σε χαμηλή θερμοκρασία για 5 - 10 λεπτά ανακατεύοντας το.
  • Αυτό είναι το τελικό μείγμα για τη γέμιση.
            Παρασκευή ντολμάδων:
  • Παίρνουμε μία κουταλιά μείγματος και το τοποθετούμε 2 δάκτυλα πιο μέσα από την άκρη ενός αμπελόφυλλου Στο πλατύ μέρος.
  • Η επιφάνεια με τα νεύρα του αμπελόφυλλου θα πρέπει να είναι προς τα επάνω, εκεί θα τοποθετήσουμε το μείγμα, και η γυαλιστερή του επιφάνεια προς τα κάτω.
  • Τυλίγουμε σφιχτά τον ντολμά όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα.
            Τοποθέτηση ντολμάδων στο ταψί:
  • Στρώνουμε τον πάτο ενός ταψιού με αμπελόφυλλα και επάνω τους βάζουμε τους ντολμάδες στη σειρά και στριμωγμένους με την άκρη του τυλιγμένου φύλλου τους προς τα κάτω για να μην ανοίξουν.
  • Αδειάζουμε στην επιφάνειά τους την τριμμένη ντομάτα εφόσον πρώτα την έχουμε ανακατέψει με 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο αλάτι.
  • Ρίχνουμε από πάνω και λίγο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε το φαγητό σε θερμοκρασία 190 βαθμών για 30 λεπτά με αναμμένες τις αντιστάσεις επάνω και κάτω, τοποθετώντας τη σχάρα στη χαμηλή ράγα του φούρνου.
           Tips:
  • Μπορούμε να μαγειρέψουμε τους ντολμάδες και χωρίς κιμά βάζοντας τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.
  • Ορισμένοι καλύπτουν τους ντολμάδες κατά το ψήσιμο με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο για να μην καεί η επιφάνεια των αμπελόφυλλων.
  • Στη δική μου συνταγή δεν τους κάλυψα γιατί οι ντολμάδες προστατεύονται από τη ντομάτα και το λάδι κατά πρώτον αλλά και το χαμηλό σημείο που είναι τοποθετημένο το ταψί αποτρέπει τέτοιου είδους καψίματα στο φαγητό.
  • Προσθέστε κατά τον σερβίρισμα ένα ντιπ από γιαούρτι στραγγιστό αναμεμιγμένο με  ψιλοκομμένα φύλλα άνηθου, πάπρικα γλυκιά και ίσως λίγο αλάτι
  • Αν περισσέψει μείγμα της γέμισης χρησιμοποιήστε το γεμίζοντας ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα ή κολοκυθάκι και φουρνίζοντας τα με πατάτες κυδωνάτες όπως κάνουμε στα παραδοσιακά γεμιστά. Προσθέστε αν θέλετε στο μείγμα και λίγες σοταρισμένες σκελίδες σκόρδου για περισσότερο άρωμα.
           Vasileios

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Θανάσης Παπαθανασίου: Η δυσκολία να είσαι Χριστιανός

«Γιατί να' ναι δύσκολο να είσαι Χριστιανός;  Για μια σειρά λόγων και πάνω απ΄όλα επειδή είναι βαρύ ρήμα το «είμαι». 

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

"Ευαγγελίζου γη χαράν μεγάλην " Εγκύκλιος Μητ. Κονίτσης κ. Ανδρέου για την διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου

"Εὐαγγελίζου γῆ χαρὰν μεγάλην"

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ
Ἀριθ. Πρωτ.: 350
Ἐν Δελβινακίῳ τῇ 25ῃ Μαρτίου 2019
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 217η
ΘΕΜΑ: «Εὐαγγελίζου γῆ χαρὰν μεγάλην...”.
Ἀγαπητοί μου Χριστιανοί,

-Α-
Μεγάλη ἡ σημερινή, διπλῆ γιορτή. “Γιορτάζει ἡ Παναγιά, γιορτάζει κι’ ἡ Πατρίδα”. Ὁ Εὐαγγελισμὸς τῆς Θεοτόκου καὶ ἡ Ἔναρξη τῆς Ἐπαναστάσεως τοῦ 1821 εἶναι δυὸ γιορτές, ἄρρηκτα συνδεδεμένες στὴν Ἱστορία καὶ στὴν συνείδηση τοῦ Ἐλληνικοῦ Ἔθνους. Γιατὶ ὁ Ἑλληνισμός, σὰν συνέχεια τῆς βυζαντινῆς αὐτοκρατορίας, ἦταν πάντοτε ἑνωμένος σφικτὰ μὲ τὴν Ὀρθόδοξη Χριστιανικὴ Πίστη. Μαζὶ συμπορεύτηκαν στὰ 400 καὶ 500 χρόνια τῆς τουρκικῆς τυραννίας. Καὶ ὅλοι, ὅσοι βαθειὰ μελετοῦν τὴν Ἱστορία, παραδέχονται ὅτι ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ὑπῆρξε ἡ τροφὸς καὶ ἡ φρουρὸς τοῦ Ἔθνους, σὲ κείνους τοὺς δίσεκτους καιρούς.

-Β- 
Ἔτσι, δὲν εἶναι καθόλου παράξενο, ὅτι ἀνήμερα τῆς γιορτῆς τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου, κηρύχθηκε ἡ Ἐπανάσταση κατὰ τῶν Τούρκων, καὶ μάλιστα στὴν Ἁγία Λαύρα, στὸ Μοναστήρι τῆς Παναγίας. Κι’ ἦταν πέρα γιὰ πέρα ἀληθινὸς ὁ λόγος τοῦ Γέρου τοῦ Μοριᾶ, τοῦ Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, ὅταν - μετὰ τὴν ἀπελευθέρωση – μιλῶντας στοὺς μαθητές, στὴν Πνύκα, εἶπε ὅτι, “ὅταν πιάσαμε τὰ ἄρματα, εἴπαμε πρῶτα ὑπὲρ Πίστεως κι’ ὕστερα ὑπὲρ Πατρίδος”. Ὁ ἴδιος δὲ ὁ Κολοκοτρώνης ἔδωσε τὸ στίγμα τῆς πίστεως τῶν Ἑλλήνων, στὴν ἀρχὴ τῆς Ἐπαναστάσεως. Μπροστὰ στὴν εἰκόνα τῆς Παναγίας, στὸ Χρυσοβίτσι τῆς Ἀρκαδίας, γονατιστὸς καὶ μὲ δάκρυα στὰ μάτια, παρακάλεσε καὶ εἶπε : “Παναγία μου, βοήθησε καὶ τούτη τὴ φορὰ τοὺς Ἕλληνες νὰ ψυχωθοῦνε”. Κι’ ὕστερα, μὲ γαληνεμένη τὴν ψυχή του, εἶπε τὸν περίφημο αὐτὸ λόγο : “Ὁ Θεὸς ἔβαλε τὴν ὑπογραφή Του γιὰ τὴν ἐλευθερία τῆς Ἑλλάδος καὶ δὲν τὴν παίρνει πίσω”!

-Γ-
Μ’ αὐτὴ τὴν πίστη στὸν Θεὸ καὶ κάτω ἀπὸ τὴν σκέπη τῆς Θεοτόκου, ξεκίνησαν οἱ Ἕλληνες τὸν τιτάνιο ἀγῶνα τῆς παλιγγενεσίας. Καὶ παρὰ τὶς πολλὲς καὶ ποικίλες ἀντιξοότητες, κατάφεραν νὰ ἐλευθερώσουν ἕνα μικρὸ τμῆμα τῆς Ἑλλάδος καὶ νὰ φτιάξουν τὸ πρῶτο Ἑλληνικὸ κράτος, νικῶντας τὴν πανίσχυρη Ὀθωμανικὴ Αὐτοκρατορία. Αὐτὴ τὴν μικρὴ Ἑλλάδα, ἕναν αἰῶνα ἀργότερα πέτυχαν νὰ τὴν ὑπερδιπλασιάσουν, πάντοτε μὲ τὴν βοήθεια τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν εὐλογία τῆς Παναγίας.

-Δ-
Ὅμως, τώρα φυσᾶνε ἄνεμοι ἀθεΐας καὶ ἀπιστίας στὴν εὐλογημένη Πατρίδα μας. Ἐπίμονες φωνὲς καὶ προσπάθειες, ἐπιδιώκουν νὰ σπρώξουν στὸ περιθώριο τῆς ἐθνικῆς ζωῆς τὴν Ἐκκλησία. Μιλᾶνε κάποιοι γιὰ “οὐδετερόθρησκο κράτος”. Καὶ θέλουν νὰ ἀπαλείψουν ἀπὸ τὸ Σύνταγμα τὴν ἐπίκληση τοῦ ὀνόματος τῆς Ἁγίας Τριάδος, πέρα ἀπὸ τοὺς ὅσους ἀντιχριστιανικοὺς νόμους ἔχουν ψηφισθῆ. Ἡ Ἑλλάδα “οὐδετερόθρησκο κράτος” ; Ἡ Ἑλλάδα, ποὺ μὲ τὴν δύναμη τῆς Ὀρθοδοξίας ἐλευθερώθηκε, νὰ γίνῃ τώρα “οὐδετερόθρησκο κράτος” ; Ποιοὶ εἶστε ἐσεῖς, οἱ ἀσήμαντοι ἄνθρωποι ποὺ κάνετε τέτοιες εἰσηγήσεις σ’ ἕνα λαό, ποὺ εἶναι ζυμωμένος μὲ τὴν θρησκεία του ; Ποιοὶ εἶστε ἐσεῖς, ποὺ μιλᾶτε τάχα ἐν ὀνόματι τῆς ἐξουσίας καὶ θέλετε νὰ μεταθέσετε “ὅρια ἅ ἔθεντο οἱ πατέρες μας”. Ποιοὶ εἶστε σεῖς, ποὺ θέλετε νὰ κάνετε ἄθρησκη τὴν Ἑλλάδα, τὴν Χώρα τῶν Ἁγίων καὶ τῶν Ἡρώων ;

-Ε-
Ἀκοῦστε το, λοιπόν, καὶ βάλτε το καλὰ στὸ μυαλό σας. Εἶστε πρόσκαιροι ἄρχοντες, ἐνῷ ὁ Χριστὸς εἶναι αἰώνιος καὶ μένει εἰς αἰῶνας αἰώνων. Ἡ Ἐκκλησία εἶναι ἀνίκητη. Ἡ πίστη εἶναι ριζωμένη βαθειὰ στὶς καρδιές. Ὅ,τι καὶ ἄν κάνετε, τίποτε δὲν θὰ πετύχετε, παρὰ μόνο νὰ ντροπιαστῆτε καὶ νὰ γίνετε καταγέλαστοι.

Γι’ αὐτό, ἀδελφοί μου, ψηλὰ οἱ καρδιές. Τὰ σύννεφα τῆς κακίας γρήγορα θὰ διαλυθοῦν. Καὶ θὰ λάμψῃ λαμπρότερος ὁ Ἥλιος τῆς Δικαιοσύνης, ὁ Χριστός. Θαρσεῖτε. Ἀνδρίζεσθε. Κραταιοῦσθε. Χρόνια πολλὰ σὲ ὅλους, ἅγια, εὐλογημένα. “Εὐαγγελίζου γῆ χαρὰν μεγάλην”.

Διάπυρος πρὸς Χριστὸν εὐχέτης












Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ὁ Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Αναδημοσίευση από:
http://youthimdpk.blogspot.com/2019/03/blog-post_23.html
Πηγή: https://www.impantokratoros.gr/7AA5FCA9.el.aspx

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΠΑΣΤΟ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ;


Ο παστός μπακαλιάρος (υγράλατος) εισηχθεί στην πατρίδα μας κατά τον 15ο αιώνα από παράκτιες χώρες της δυτικής Ευρώπης (Πορτογαλλία, Ισλανδία κ.λ.π.), την εποχή της τουρκοκρατίας.
Η μέθοδος παστώματος ήταν μία καλή λύση αποθήκευσης του ψαριού καθ' όλο το έτος εφόσον εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ψυγεία.
Το αλάτισμα του μπακαλιάρου γίνεται αμέσως μετά την αλίευση του και εφόσον πρώτα τεμαχιστεί σε φιλέτα με ή χωρίς κόκαλα.
Μπορούμε να βρούμε στους καταψύκτες των καταστημάτων τροφίμων και μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο.
Σύμφωνα με την νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής (πριν το Άγιο Πάσχα) η Ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέπει την κατάλυση ιχθύος την ημέρα εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου η οποία συμπίπτει με την εθνική μας εορτή της 25ης Μαρτίου.
Μία δεύτερη ημέρα κατάλυσης ιχθύος είναι αυτή της Κυριακής των Βαΐων.
Οι κάτοικοι των νησιών και των παραλιακών πόλεων έτρωγαν αυτή την ημέρα φρέσκα ψάρια εν αντιθέσει μα τους κατοίκους που ζούσαν  σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και δεν μπορούσαν να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι για την εορτή της 25ης Μαρτίου.
Έλυσαν αυτό το πρόβλημα του εθίμου με την αγορά παστού μπακαλιάρου.
Ήταν ένα ψάρι φθηνό, θρεπτικό και όλοι μπορούσαν να το προμηθευτούν από τα παντοπωλεία των πόλεων και των χωριών όπου κατοικούσαν.
Ο παστός μπακαλιάρος δεν επιτρέπεται να καταναλώνεται πολύ συχνά από άτομα με προβλήματα υψηλής πίεσης και γενικότερα με προβλήματα στο κυκλοφορικό.
Ο μπακαλιάρος και η γλώσσα είναι ψάρια με τα λιγότερα βλαβερά για τον οργανισμό μας λιπαρά. Είναι όμως πλούσια σε λιπαρά οξέα Ω3, τα οποία προστατεύουν την καρδιά και το κυκλοφορικό του οργανισμού μας.
Περιέχουν πρωτεΐνες, η οποίες ενισχύουν την  μυική μάζα του σώματος.
Στην σημερινή εποχή ο καταναλωτής μπορεί να βρει στην αγορά φρέσκα ψάρια για το τραπέζι του.
Πιο υγιεινά είναι τα ψάρια που αλιεύονται στην ανοιχτή θάλασσα εν συγκρίσει με τα ψάρια της ιχθυοκαλλιέργειας.
Vasileios

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας