Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

ΓΚΙΟΥΖ ΛΕΜΕ ΑΛΜΥΡΑ ή ΓΛΥΚΑ

 Ένα είδος λεπτής τυρόπιτας με φύλλο από την Ιωνία προψημένο σε λαμαρίνα
 
Υλικά για την ζύμη:
  • 3 Κούπες αλεύρι
  • 1φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
  • 2 Κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1 ½ κούπες νερό
  • 60 Γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
  • Μέλι και σουσάμι προαιρετικά
Εκτέλεση:
  •  Σε μία λεκανίτσα προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και την ζάχαρη ανακατεύοντας τα καλά
  • Ακολούθως προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά συν το νερό και ζυμώνουμε
  • Χωρίζουμε την ζύμη σε 8 μέρη και τοποθετούμε το καθένα σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Δίνουμε χρόνο μισής ώρας στη ζύμη για να φουσκώσει
  • Ανοίγουμε σε κάθε κομμάτι από τη ζύμη με τη βέργα φύλλο μακρόστενο με πάχος όσο δέκα Α4 χαρτιά ενωμένα
Υλικά για τη γέμιση:
  • 200 Γραμμάρια τυρί φέτα ή 100 γραμμάρια φέτα και 100 γραμμάρια ανθότυρο
  • 2 Αυγά χτυπημένα
  • 1 Κουταλάκι σπαστό δυόσμο ξερό και περασμένο από τη σίτα στο σουρωτήρι
  • 2 Κουταλιές βούτυρο λιωμένο και 1/3 Κούπα λάδι αναμεμιγμένα
  • Πινελάκι κουζίνας για το άλειμμα
Εκτέλεση:
  • Σε μία λεκανίτσα ρίχνουμε τα αυγά και το τυρί. Πατάμε το τυρί να διαλύσει και το ανακατεύουμε με τα αυγά προσθέτοντας και τον δυόσμο. Θα γίνουν όλα μαζί μια γέμιση για την πίτα.
  • Προσθέτουμε στο μισό του κάθε φύλλου με το κουτάλι μία ποσότητα από το μίγμα του τυριού και το απλώνουμε μέχρι να γίνει ένα λεπτό στρώμα.
  • Καλύπτουμε με το άλλο μισό το φύλλου την πίτα μας και το γυρίζουμε στις άκρες προς τα μέσα ώστε να κλίσει καλά.
  • Αλείφουμε τις δύο πλευρές της κάθε πίτας με αυγό 
Τηγάνισμα:
  • Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε 3 κουταλιές λάδι και 1 κουταλιά λειωμένο βούτυρο
  • Το τοποθετούμε στην εστία και όταν ζεσταθούν αρκετά ρίχνουμε ένα, ένα τα  πιτάκια και τα τηγανίζουμε από τη μία μεριά και την άλλη μέχρι να πάρουν χρώμα βαθύ χρυσό
  • Όταν τηγανιστούν τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα καλυμμένη με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα περίσσια λίπη και έλαια.
Tips:
Μπορούμε να ακουμπήσουμε τα ωμά πιτάκια που αλείψαμε με αυγό σε σουσάμι και να τα τηγανίσουμε όπως γράψαμε.

Όταν είναι έτοιμα ρίχνουμε στην επιφάνειά τους μέλι και τα σερβίρουμε

Αλλοιώς τα σερβίρονται ως έχουν

 
Vasileios  cooking

ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΚΑΣΣΙΑ - Πως τις διακρίνουμε


Η πραγματική κανέλα είναι αυτή της Κεϋλάνης με κορμό  ανοιχτόχρωμο, και  με γλυκό κανελί χρώμα, λεπτές στρώσεις φύλλων που είναι  εύθραυστες  όταν τις πιέσουμε με τα δάκτυλα και σπάνε εύκολα. Την κανέλα την κόβεις εύκολα με τα χέρα σου και αμέσως θρυμματίζεται.
Αντιθέτως η κάσσια από άλλες χώρες της ανατολής, έχει σκληρό φλοιό με σκούρο καστανοκόκκινο χρώμα και χοντρό κορμό  τραχύ και άκαμπτο. Χρησιμοποιείται και ως υλικό στη ζωγραφική. Για να την κόψεις χρειάζεσαι οδοντωτό μαχαίρι και επιμονή (προσοχή μην τραυματιστείτε στην προσπάθεια), είναι δε φθηνότερη από την γνήσια κανέλα Κεϋλάνης και δεν περιέχει τα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά  στοιχεία της πρώτης.

Στην φωτογραφία διακρίνονται οι διαφορές που αναφέραμε
by bill

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ


Μπορούμε να τα προμηθευτούμε από το Μάρκετ ή να τα μαζέψουμε άγρια την κατάλληλη εποχή
  
          Υλικά:
  • 2 ματσάκια σπαράγγια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λεμόνι
  • μουστάρδα
  • λάδι
  • Πιπεριά Φλωρίνης ή ντοματίνια
  • Ελιές

          Εκτέλεση:
  • Κόβουμε τα κοτσάνια των σπαραγγιών 2 δάκτυλα από την βάση τους και τα ξεφλουδίζουμε (εάν είναι πολύ τρυφερά και λεπτά όσο μπορούμε). Τα πλένουμε καλά.

          Τρόποι Βρασμού:
  • 1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό  αλατισμένο και όταν αρχίσει ο βρασμός τα βυθίζουμε για 5 - 15 λεπτά (αναλόγως πόσο χοντρός είναι ο κορμός τους)
  • Κατόπιν τα βυθίζουμε αμέσως σε κρύο ή και παγωμένο νερό (για να διατηρήσουν το χρώμα τους)
  •  
  • 2. Βυθίζουμε τα σπαράγγια (με την βάση τους ώστε οι κορυφές να είναι εκτός νερού) μέσα σε βραστό αλατισμένο νερό για 5 - 15 λεπτά) και μετά τα βυθίζουμε αμέσως σε κρύο νερό.
  •  
  • 3. Τα βράζουμε στον ατμό για 10 - 25 λεπτά (εφόσον έχουμε τα ανάλογο σκεύος), Έτσι κρατάνε όλη τους την γεύση).
  •  Μετά τα βυθίζουμε σε κρύο νερό.
  •  
  • Ακολούθως τα στραγγίζουμε για να φύγει το πολύ νερό και εάν μπορούμε τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.

          Ντρεσίνγκ
  • 1 κουταλιά μουστάρδα
  • 1 λεμόνι
  • Μισή κούπα λάδι
  • 1 κουταλάκι σπαστό του γλυκού ξερό βασιλικό περασμένο από σουρωτήρι
  • (Προαιρετικά εάν μας αρέσει τριμμένο ή κομμάτια σκόρδου)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

  • Ανακατεύουμε χυμό από ένα λεμόνι με την μουστάρδα και το βασιλικό, μετά ρίχνουμε το λάδι ανακατεύοντας τα όλα μαζί
  •  
  • Κόβουμε την πιπεριά σε ροδέλες ή τα ντοματίνια στην μέση
  • Τοποθετούμε τα σπαράγγια σε ένα πιάτο ( στο κέντρο) και στα πλάγια τοποθετούμε ροδέλες πιπεριάς κόκκινης η ντοματίνια
  • Προσθέτουμε μερικές ελιές
  • Στο τέλος ρίχνουμε επάνω από την σαλάτα το ντρέσινγκ

(Άγρια σπαράγγια)

          Tips:
  • Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπαράγγια από το market
  • Επειδή έχουν πιο χοντρό κοτσάνι τα καθαρίζουμε με αποφλοιωτή από την βάση έως ένα δάκτυλο πιο κάτω από τον ανθό τους.
  • Εάν τα σπαράγγια μας είναι λίγο μαραμένα βυθίσουμε την άκρη των κοτσανιών τους  για 1 ώρα σε νερό από μπουκάλι ή φιλτραρισμένο (όχι από την βρύση επειδή ίσως να περιέχει χλώριο).
  • Έτσι τα σπαράγγια δυναμώνουν.
  • Προσοχή σε όσους έχουν κάποια αλλεργία στις ουσίες των σπαραγγιών
         bill cooking

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας