Ετικέτες
- Αθεϊστικοί Παραλογισμοί (2)
- ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (7)
- ΓΛΥΚΑ (10)
- Εθνικισμός - Νationalism (4)
- ΕΛΛΑΣ (26)
- ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ (7)
- ΕΠΙΒΙΩΣΗ (13)
- ΖΥΜΑΡΙΚΑ (1)
- ΖΥΜΗ ΚΑΙ ΖΥΜΑΡΙ (2)
- ΗΛΙΑΚΟΣ (1)
- ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ (14)
- ΙΣΤΟΡΙΑ (1)
- ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (7)
- ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΌ (1)
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ (35)
- Κορωναϊός (2)
- ΚΟΣΜΟΣ (2)
- ΚΡΕΑΤΙΚΑ (17)
- ΛΑΔΕΡΑ (14)
- ΛΑΠΤΟΠ ΞΕΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ ΣΕΡΒΙΣ (22)
- ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (21)
- ΟΣΠΡΙΑ (7)
- ΠΙΤΕΣ (10)
- ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (3)
- ΣΑΛΑΤΕΣ (3)
- ΣΟΥΠΕΣ (8)
- ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ (1)
- Συναινετκά (4)
- ΤΕΧΝΗ (2)
- ΥΓΕΙΑ (4)
- ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΙ ΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ (1)
- FATHERS (1)
- Tips (8)
Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018
ΡΕΒΥΘΙΑ ΓΙΑΧΝΙ
- ½ Πακέτο ρεβίθια (250 γρ) με ή χωρίς φλούδα
- Αν είναι με φλούδα τα αφήνουμε από βραδύς στο νερό να μουλιάσουν.
- Αν είναι χωρίς φλούδα τα μουλιάζουμε για μισή ώρα και τα ξεπλένουμε
- 2 Ντομάτες τριμμένες στο χοντρό τρίφτη
- 3 Καρότα μικρά κομμένα σε ροδέλες
- 1 Κρεμμύδι μέτριο τριμμένο ή ψιλοκομμένο
- 1 Πιπεριά φλωρίνης καθαρισμένη από τους σπόρους και της ίνες της, κομμένη σε τρείς λωρίδες
- 1 Φύλλο δάφνης
- ½ Κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ Ποτήρι λάδι
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε μίας κατσαρόλα προσθέτουμε τα ρεβίθια και τα υπόλοιπα υλικά μας
- Αλατοπιπερόνουμε, προσθέτουμε νερό μέχρι τα σκεπάσει, ανακατεύουμε το φαγητό για την ομοιομορφία και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσει η σάλτσα τους
- Τα συνοδεύουμε με λευκό τυρί, ελιές , πράσινη σαλάτα ή ότι άλλο θέλουμε
- Προαιρετικά συνιστάται 1 κρασοπότηρο λευκό ή ροζέ κρασί .
Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018
ΡΟΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Μία συνταγή για γιορτινά αλλά και καθημερινά τραπέζια
Υλικά:
- 1 Κοτόπουλο τυλιγμένο σε ρολό. Πείτε στο χασάπη σας να το ετοιμάσει ή εάν γνωρίζετε ετοιμάστε το εσείς προσθέτοντας γέμιση στο εσωτερικό του με τυριά, αλλαντικά και μπαχαρικά της αρεσκείας σας
- Πατάτες μικρές, στρογγυλές με τη φλούδα τους καλά πλυμένες και κομμένες στη μέση
- 2-3 Καροτάκια μικρά ή 1 καρότο κομμένο σε μικρές λωρίδες
- 3-4 Σκελίδες σκόρδου
- 1/2 Ποτήρι χυμό από πορτοκάλι
- 1 Κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα διαλυμένη σε λίγο νερό
- 1/2 Ποτήρι λευκό κρασί
- 1/2 Ποτήρι λάδι
- Αλάτι και πιπέρι
- Προσθέτουμε τις πατάτες και τις σκελίδες του σκόρδου σε ένα ταψί
- Αναδεύουμε τη μουστάρδα με το λάδι και τον χυμό πορτοκαλιού ώστε να μας δώσει ένα μείγμα σάλτσας για το φαγητό
- Αδειάζουμε το αναδευμένο μείγμα στο ταψί, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε τις πατάτες με την σάλτσα
- Προσθέτουμε το ρολό του κοτόπουλου στη μέση του ταψιού, τρυπάμε ελαφρά με το πιρούνι σε διάφορα μέρη του και το περιστρέφουμε ώστε να βραχεί από τη σάλτσα σε όλες τις πλευρές του
- Περιχύνουμε το κρασί πάνω σε όλα τα υλικά του ταψιού
- Ανάβουμε τον φούρνο της κουζίνας στους 190 βαθμούς και τοποθετούμε το ταψί για περίπου μιάμιση ώρα
- Όταν κατά το ψήσιμο του φαγητού η πέτσα του ρολού ψηθεί και πάρει χρώμα, το γυρίζουμε φέρνοντας την κάτω πλευρά του επάνω
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει το ρολό
- Σερβίρουμε με σαλάτα και ξηρό λευκό ή ροζέ κρασί
bill cooking
Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017
☆ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ☆ (Εν συντομία)
Την εποχή που ο Άγιος Βασίλειος διακονούσε ως επίσκοπος Καισαρείας, ο τοπικός άρχοντας απαίτησε την συλλογή κοσμημάτων και χρυσών νομισμάτων από τους κατοίκους της πόλης για την οικονομική ενίσχυση του κυβερνείου του.
- Μαθαίνοντας τα κακά μαντάτα ο Άγιος συγκέντρωσε τον πλούτο των πολιτών στην επισκοπή για να τον διαφυλάξει από τις αδηφάγες προθέσεις του άρχοντα.
- Προσευχήθηκε δε στον Θεό ώστε να διορθωθεί αυτή η άδικη φορολογική επιδρομή.
- Ο Θεός εισάκουσε τις προσευχές του και εμπόδισε αυτή την ενέργεια.
- Έχοντας προστατευμένο ο Άγιος Βασίλειος τον πλούτο του λαού στην επισκοπή και μετά το αίσιο τέλος του συμβάντος δεν ήξερε σε ποιόν ανήκει το κάθε χρυσό αντικείμενο.
- Για να υπάρξει μέση λύση στο πρόβλημα έδωσε εντολή στις μαγείρισσες που τον βοηθούσαν στο έργου του να παρασκευάσουν γλυκά καρβελάκια και σε κάθε ένα από αυτά έκρυψε ισομερώς τα τιμαλφή αντικείμενα.
- Μοίρασε δε στον λαό όλα αυτά τα γλυκόψωμα και ο κάθε ιδιοκτήτης κατ' αυτό τον τρόπο παρέλαβε τα αντίστοιχα σε αξία κοσμήματα.
- Από αυτό το περιστατικό λοιπόν καθιερώθηκε η Βασιλόπιτα, παίρνοντας την ονομασία της από το όνομα του Αγίου Βασιλείου.
- Συνηθίζεται δε στις ημέρες μας να βάζουμε μέσα στην «πρώτη πίτα του έτους» και κάποιο φλουρί ή άλλο χρυσό νόμισμα.
- Ορισμένοι Κωνσταντινουπολίτες ζαχαροπλάστες έχουν το έθιμο να πιέζουν την επιφάνεια της Βασιλόπιτας με μία στρογγυλή σφραγίδα η οποία έχει ανάγλυφο σκάλισμα της μορφής του Αγίου Βασιλείου και έτσι αποτυπώνεται η μορφή του στην Βασιλόπιτα.
Επιμέλεια χρονογραφήματος Vasileios
☆☆☆
Δείτε μία εύκολη και νόστιμη συνταγή της Βασιλόπιτας
στο βίντεο
Πηγή από το κανάλι: https://bit.ly/To_Kanali_Moy
Τα υλικά της συνταγής:
- Ζάχαρη κρυσταλλική: 400 γραμμάρια
- Αυγά: 5
- Βούτυρα αγελάδος: 250 ml, (λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου)
- Κανέλα τριμμένη: 1,5 κουταλιά της σούπας
- Γαρύφαλλο τριμμένο: μισό κουταλάκι του γλυκού
- Τζίντζερ (πιπερόριζα) τριμμένη: ένα κουταλάκι του γλυκού
- Ξύσμα φλούδας πορτοκαλιών: από τα πορτοκάλια που στύψαμε
- Χυμό από φρέσκα πορτοκάλια: 250 ml
- Μπέικιν πάουντερ: 2 κουταλάκια του γλυκού
- Αλεύρι Φάριν απ: 500 γραμμάρια (κοσκινισμένο)
- Σταγόνες σοκολάτας: 150 γραμμάρια (αλευρωμένες)
Ψήνουμε το μίγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί Νο 28 με αναμμένες αντιστάσεις του φούρνου στους 170 - 175 βαθμούς κελσίου, για 50 - 55 λεπτά.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μυρωδικά της Βασιλόπιτας (κανέλα, γαρύφαλλο και τζίντζερ), με μαστίχα , μαχλέπι και βανίλια.
- Κατ΄ επιλογή μπορούμε να διακοσμήσουμε την επιφάνεια της πίτας: Με λευκή ή μαύρη σοκολάτα, με γλασέ, ζαχαρόπαστα ή ζάχαρη άχνη.
ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Υλικά λαχανικών:
- Μισό ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
- Αν έχει και την σελινόριζα επάνω του την καθαρίζουμε και την κόβουμε σε κύβους)
- 3 Κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
- 1 Μικρή πατάτα κομμένη σε κύβους
- 3 καρότα κομμένα σε κύβους
- Τον χυμό από 1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- Αλάτι και Πιπέρι
- Καθαρίζουμε τα λέπια από τα ψάρια και αφαιρούμε εντόσθια και βράγχια γιατί αυτά θα μας δώσουν πικρή γεύση στη σούπα.
- Βράζουμε τα ψάρια σε καθαρό νερό 2 ώρες περίπου, μέχρι να λιώσουν.
- Σουρώνουμε το βρασμένο ζουμί των ψαριών και το ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα που έχουμε βάλει τα λαχανικά για το μαγείρεμα.
- Προσθέτουμε το λάδι, τον χυμό από το λεμόνι, και πιπέρι.
- Βράζουμε τη σούπα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας.
- Προς το τέλος του βρασμού δοκιμάζουμε τη σούπα και αν χρειαστεί της προσθέτουμε αλάτι τόσο, όσο.και χυμό από μισό λεμόνι.
- Συνεχίζουμε τον βρασμό της σούπας για 5 λεπτά.
- Αν έχουμε την υπομονή και μέχρι να βράσουν τα λαχανικά, ξεχωρίζουμε σχολαστικά το ψαχνό του ψαριού από τα αγκάθια του και το ρίχνουμε στην σούπα.
- Αν δεν μπορούμε τρώμε την σούπα με τα λαχανικά και τον ζωμό των ψαριών
- Αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει και την περνάμε στο μπλέντερ για την ομογενοποίηση των υλικών.
Tips:
- Κατά το σερβίρισμα της σούπας στο πιάτο μπορούμε να της προσθέσουμε λίγο μπούκοβο και ωμό ελαιόλαδο.
- Όταν βράζουμε τα ψάρια προσθέτουμε νερό, τόσο ανάλογα με την ποσότητα και την πυκνότητα που θέλουμε να έχει η σούπα μας.
- Μπορούμε να σοτάρουμε ελαφρώς τα λαχανικά πριν το βράσιμο (δεν θα σας το συνιστούσα).
Για περισσότερη νοστιμιά συνοδεύουμε τη σούπα με κρουτόν.
Δείτε την παρασκευή κρουτόν πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://mageirikikaidiatrofi.blogspot.com/2019/03/blog-post_5.html
Δείτε την παρασκευή κρουτόν πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://mageirikikaidiatrofi.blogspot.com/2019/03/blog-post_5.html
- Τα ψάρια μπορεί να τα καθαρίσει και ο ιχθυοπώλης σας.
Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017
☆ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΓΙΟΡΤΙΝΑ ☆ - Εύκολα και γρήγορα
Άλλη μία γιορτινή συνταγή με νόστιμα ατομικά ψωμάκια εύκολη και γρήγορη._
Υλικά:
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 Φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 Κούπα γάλα πλήρες (250 ml)
- 80 Γραμμάρια βούτυρο λιωμένο (όχι μαργαρίνη)
- 2 Αυγά (μόνο τους κρόκους)
- Και ένα αυγό ολόκληρο χτυπημένο, για το άλειμμα των ψωμιών
- 1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Νερό όσο τραβήξει η ζύμη
Εκτέλεση:
- Σε μία λεκανίτσα αδειάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά ανακατεύοντάς τα
- Ανοίγουμε μία λακκούβα στη μέση με το χέρι μας και αδειάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής
- Ανακατεύουμε με το χέρι μας τα όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό
- Αφήνουμε σκεπασμένη τη ζύμη με μία πετσέτα για μισή ώρα
- Μετά παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και τα κάνουμε στρογγυλές μπαλίτσες πατώντας τες λίγο να πλατύνουν ελαφρώς
- Όταν τελειώσουμε τη διαδικασία αφήνουμε σκεπασμένες με την πετσέτα τις μπάλες της ζύμης για μισή ώρα
- Περνάμε τις επιφάνειες τους με πινέλο κουζίνας βουτηγμένο σε αυγό
- Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με στρωμένη λαδόκολλα, και σε αναμμένο φούρνο στους 180 βαθμούς τις ψήνουμε μέχρι να πάρουν ένα σκούρο ξανθό χρώμα.
- Όταν ψηθούν βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ψεκάζουμε ελαφρά τις επιφάνειες των ψωμιών με λίγο νερό. Σκεπάζουμε το ταψί με μία πετσέτα μέχρι να κρυώσουν._
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Υπάρχει ένας βασικός παράγοντας που μπορεί να βλάψει τις σχέσεις σας αλλά και την προσπάθεια να τις εμβαθύνετε. Το στοιχείο αυτό είναι ...
-
Μία συνταγή για γιορτινά αλλά και καθημερινά τραπέζια Υλικά: 1 Κοτόπουλο τυλιγμένο σε ρολό. Πείτε στο χασάπ...
-
Χειμωνιάτικο φαγητό νόστιμο, θρεπτικό και ελαφρύ. Η πεσκανδρίτσα είναι ψάρι που ξεχωρίζει για το μεγάλο του κεφάλι και τον λεπτό του κο...
-
Πρόσφορο ονομάζεται ο άρτος που προσφέρουν οι πιστοί στον Ιερό Ναό. Με τμήματα του προσφόρου τοποθετεί ο ιερέας στο δισκάριο της Αγί...
-
☆ Απλή στα υλικά της και νόστιμη ☆ Υλικά: 6-7 Πράσα χωρίς τα φύλλα τους ψιλοκομμένα 1 Κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο 2 Κρεμμυδάκ...
-
Το πιο ελαφρύ όσπριο που τρώγεται όλες τις εποχές, χωρίς να επιβαρύνει το στομάχι μας όπως συμβαίνει με άλλα όσπρια. Το λεμόνι στις ...
-
Μία διαφορετική συνταγή γεμιστών με πιπεριές Φλωρίνης που μας δίνει ένα πιάτο με γλυκιές γεύσεις και αρώματα. Υλικά: 8-9 Πιπεριές Φλ...
-
Μία σούπα χειμωνιάτικη και νόστιμη είναι η κρεατόσουπα. Υλικά: 300 - 350 γραμμάρια μόσχου. (Η δική μου επιλογή για τρυφερό και νόστ...
-
Οι κόκκινες φακές (ή φακές Αιγύπτου) είναι το πιο εύπεπτο όσπριο και μαγειρεύεται ποικιλοτρόπως Σας προτείνω κάποιες ιδέες για τον ...