Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Σούπα λαχανικών με γαλέτα πατάτας και μανιτάρι

Μία σούπα απόλυτα χορτοφαγική με κηπευτικά από την Ελληνική γη

Υλικά για τη σούπα:
  • 1 Μπρόκολο κομμένο σε μπουκέτα
  • 1 Κολοκυθάκι κομμένο σε κύβους
  • 1 πατάτα μέτρια κομμένη σε κύβους
  • 1 Κρεμμύδι ξερό και ένα κρεμμυδάκι φρέσκο χοντροκομμένα
  • 5 Φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 1 φλυτζανάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 Φύλλα θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 1 Φλυτζανάκι λάδι
  • Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα λαχανικά εκτός από το μπρόκολο, το κολοκυθάκι και το θυμάρι
  • Τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για 20 λεπτά
  • Ακολούθως προσθέτουμε το μπρόκολο, το κολοκυθάκι και το θυμάρι. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 λεπτά εφόσον πρώτα αλατοπιπερώσουμε το φαγητό
  • Σβήνουμε την εστία και περιμένουμε να κρυώσει το φαγητό
  • Ρίχνουμε το λάδι και με το ραβδομπλέντερ αναμιγνύουμε τη σούπα μέχρι να ομογενοποιηθεί
  • Σερβίρουμε στο πιάτο και προσθέτουνε κομμάτια από την γαλέτα πατάτας.
  • Για την γαλέτα πατάτας δείτε την συνταγή δώ: https://epitou8ematos.blogspot.gr/2018/02/blog-post_27.html
Tips:
Αν θέλουμε περισσότερη υφή στη σούπα μας προσθέτουμε στο τέλος του βρασμού 1/2 ποτήρι φυτική κρέμα ή κρέμα γάλακτος.

bill cooking

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Μαγειρίτσα με μανιτάρια νηστίσιμη

 
Τα μανιτάρια είναι μύκητες με περιεκτικότητα νερού 95%, φτωχά σε θερμίδες, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες B, αρίστη πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως σελήνιο, χαλκός, κάλιο, φωσφόρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο.
Αποφεύγουμε να μαζεύουμε μανιτάρια μόνοι μας από την φύση γιατί πολλά από αυτά είναι δηλητηριώδη και θανατηφόρα.
Αγοράζουμε πάντοτε τα συσκευασμένα από την αγορά για την κουζίνα μας.

Υλικά:
  • 1 Μαρούλι καλά πλυμένο και χοντροκομμένο
  • 500 Γραμμάρια μανιτάρια του εμπορίου χοντροκομμένα. (Προτιμήστε τα πλευρώτους που είναι Ελληνικής παραγωγής, στην δε υφή τους πλησιάζουν πολύ το κρέας.
  • 1 Κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
  • 5 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 Κουταλάκι του γλυκού μυρώνια ψιλοκομμένα, (όχι περισσότερα)
  • Τον χυμό ενός λεμονιού
  • 1 Κουταλιά της σούπας corn flour 
  • 1/2 Ποτήρι λάδι
  • Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
  • Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε το μαρούλι και τα υπόλοιπα πράσινα λαχανικά μας.
  • Ανάβουμε την εστία σε μέτρια θερμοκρασία και τα αφήνουμε να μαραθούν στην υγρασία τους χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νερό.
  • Όταν έχουν μαραθεί καλά προσθέτουμε τα μανιτάρια, το αλατοπίπερο και το λάδι.
  • Σκεπάζουμε το φαγητό με νερό και το αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.
  • Ακολούθως σε ένα ποτήρι προσθέτουμε ζωμό από το φαγητό μας μέχρι τη μέση του και διαλύουμε μέσα το corn flour, ρίχνουμε  και τον χυμό του λεμονιού.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το φαγητό και το ανακατεύουμε να πάει παντού.
  • Βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
Tips:
  • Αντί για corn flour μπορούμε να αυγοκόψουμε το φαγητό με 2 ασπράδια αυγών ή με δύο ολόκληρα αυγά για να δέσει το ζουμί του.
  • Εναλλακτικά μπορούμε να σοτάρουμε ελαφρώς τα μανιτάρια σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι σβήνοντάς τα με μισό ποτήρι λευκό κρασί και μετά να τα ρίξουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο φαγητό.
  • Για πιο πλούσια υφή μπορούμε κατά το μαγείρεμα να ρίξουμε στην κατσαρόλα 1 κρασοπότηρο ρύζι μαζί με το νερό που προσθέσαμε.
 bill cooking

Δείτε στο βίντεο πως καθαρίζουμε ορισμένα μανιτάρια:
(Εγώ προσωπικά τα αφήνω καθαρισμένα μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό για να πλυθούν καλά.
Δεν παθαίνουν τίποτε.



Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Ρεβύθια λεμονάτα με ξηρούς καρπούς


Θρεπτικά συστατικά:
Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φολικό οξύ και  άλλες βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, και κάλιο, φυτικές ίνες (οι περισσότερες βρίσκονται στη φλούδα του).
Προστατεύει τον οργανισμό από τον καρκίνο του παχέως εντέρου, όπως και όλα τα όσπρια.

Υλικά:
  • 1/2 Πακέτο ρεβίθια αποφλοιωμένα και καλά πλυμένα που δεν χρειάζονται μούλιασμα. (Το μειονέκτημα είναι ότι θα χάσετε πολλές φυτικές ίνες αλλά θα μας δώσει μία χυλωμένη σούπα).
  • Για μαγείρεμα με τη φλούδα μουλιάστε τα από βραδύς. 
  • 1 Κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα.
  • 2 Σκελίδες σκόρδου.
  • 1 Κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό ξηρό.
  • 1 Καρότο μικρό κομμένο σε καρέ.
  • 1 Φύλλο δάφνης
  • Χυμό από μισό λεμόνι.
  • 2 Κουταλιές της σούπας λάδι.
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Ξηρούς καρπούς σπασμένος για το σερβίρισμα (φουντούκια ή φιστίκια αράπικα).
Εκτέλεση:
  • Σε μία κατσαρόλα αδειάζουμε τα ρεβίθια,  και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τους ξηρούς καρπούς και τον χυμό λεμονιού.
  • Σκεπάζουμε το φαγητό με νερό μέχρι και ένα δάκτυλο από την επιφάνειά του.
  • Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία της εστίας μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν τα ρεβίθια.
  • Στο τέλος του βρασμού ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού στο φαγητό και το βράζουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντάς το.
  • Σερβίρουμε στο πιάτο και πασπαλίζουμε το φαγητό με μερικούς ξηρούς καρπούς.
  • Συνοδεύουμε με 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί, ελιές ή ανθότυρο.
  • Συνιστάται και μία πράσινη σαλάτα για ένα πλήρες γεύμα.
  • Αν θέλουμε περισσότερο λεμόνι , το στύβουμε στο σερβιρισμένο φαγητό μας.
            bill cooking 

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Γιουβαρλάκια λεμονάτα με σάλτσα κολοκυθιού

Ελαφρύ, νόστιμο και εύκολο φαγητό. Εύπεπτο, χορταστικό και χωρίς περίσσιες θερμίδες.

Υλικά για τα γιουβαρλάκια:
  • 400 Γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο σπαλομίτα
  • 2/3 Φλυτζάνι ρύζι Καρολίνα ξεπλυμένο και μουλιασμένο
  • 1/3 Φλυτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/3 Κουταλάκι δυόσμο ξηρό
  • 1 Αυγό (το ασπράδι του μόνο)
  • 1 Κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
  • 1 Σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένο
  • Αλάτι & πιπέρι
Υλικά για τη σάλτσα:
  • 4 Κολοκυθάκια μέτρια αποφλοιωμένα και κομμένα καρέ
  • 2 Σκελίδες σκόρδου κομμένα χοντρά
  • 1 Μικρό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 1 Καρότο μικρό κομμένο σε καρέ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο ξηρό
  • 1 Λεμόνι μικρό (τον χυμό του)
  • 1 Κουταλιά της σούπας γιαούρτι
  • 1 Κουταλιά της σούπας λάδι
Εκτέλεση:
Για τα γιουβαρλάκια
Σε μία λεκανίτσα αδειάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ασπράδι του αυγού, αλάτι & πιπέρι.
Αναμιγνύουμε το μείγμα του κιμά σχολαστικά για να ομογενοποιηθεί καλά.
Πλάθουμε τον κιμά σε μπαλίτσες
Τις τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τον δυόσμο και τον χυμό λεμονιού) γεμίζοντας την με νερό μέχρι και 3 δάχτυλα πιο πάνω από τη επιφάνειά των υλικών μας.
Ανάβουμε την εστία της κουζίνας και βράζουμε το φαγητό για 50-60 λεπτά.
10 λεπτά πριν την λήξη του βρασμού προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το λάδι και τον δυόσμο.
Όταν τα φαγητό είναι έτοιμο βγάζουμε τα γιουβαρλάκια, αφήνουμε ΄τα υπόλοιπα υλικά να κρυώσουν, και προσθέτουμε το γιαούρτι.
Το ζουμί του φαγητού έχει ήδη γλασαριστεί από το άμυλο του ρυζιού.
Κατόπιν τα αναδεύουμε με το ραβδομπλέντερ ώστε να δημιουργήσουμε μία βελουτέ σάλτσα.
Επανατοποθετούμε στην έτοιμη σάλτσα τα γιουβαρλάκια και ζεσταίνουμε όλο το φαγητό για το σερβίρισμα.
Σερβίρουμε και ραντίζουμε το φαγητό μας με μερικές σταγόνες λάδι.
bill cooking

Σε περίπτωση διαιτολογίου: Για τις ποσότητες και τα συστατικά των συνταγών μας ενημερωνόμαστε από τον θεράποντα ιατρό ή τον διαιτολόγο μας.

Παρασκευάστε Ταχίνι και Φυστικοβούτυρο στο σπίτι



Φτιάξτα μόνος σου
 
 

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Μηλόπιτα με καρύδια Πεκάν

          Υλικά:
  • 3 Μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
  • 2 Αυγά
  • 2  Μανταρίνια (τον χυμό τους)
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1/2 Κουταλάκι Τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1/2 Κουταλάκι κανέλλα
  • 1 Φλυτζανάκι καρύδια Πεκάν
  • 1/3 ποτήρι λάδι
  • 1 Κούπα Ζάχαρη
  • Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του  (όσο πάρει το μίγμα)
 
          Παρασκευή:
  • Σε μία μικρή λεκάνη αδειάζουμε τα αυγά, τον χυμό, την ζάχαρη, το γαρύφαλλο, την κανέλλα, το κονιάκ και τα αναδεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα καρύδια
  • Αδειάζουμε και το αλεύρι. Τόσο αλεύρι όσο να γίνει ένας μέτριος χυλός.
  • Αναδεύουμε καλά όλο το μίγμα και δοκιμάζουμε την γλυκύτητά του ακουμπώντας την άκρη του δακτύλου μας στην επιφάνειά του.
  • Στο τέλος προσθέτουμε και τα μήλα.
  • Αδειάζουμε το υλικό μας σε ένα ταψί που του έχουμε στρώσει λαδόκολλα
  • Το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της λαδόκολλας και το ψήνουμε στον φούρνο με θερμοκρασία 190 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα βαθύ χρυσό χρώμα.
  • Όταν ψηθεί η μηλόπιτα την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε 10 λεπτά πριν την κόψουμε.
by bill

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Μοσχαράκι λεμονάτο με πένες τρικολόρε

 
Υλικά:
  • 400 Γραμμάρια μοσχαράκι  κομμένο σε κύβους
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Σκελίδα σκόρδου
  • 1 μικρό καρότο κομμένο σε κύβους
  • 1 Κουταλάκι του γλυκού πιπερόριζα φρέσκια ή σε σκόνη
  • 1 Φύλλο δάφνης (το προσθέτουμε στο φαγητό 10 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος)
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • Αλάτι & λεμονοπίπερο
  • 1/2 ποτήρι λάδι
  • 1/2 Ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • Πένες τρικολόρε ή άλλο ζυμαρικό (όσο θέλουμε)
  • 1 Κουταλιά της σούπας γνήσιο μαγειρικό βούτυρο για το σοτάρισμα των ζυμαρικών
  • Τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.

Εκτέλεση:
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • Ανάβουμε την εστία και όταν ζεσταθεί καλά προσθέτουμε το κρέας σοτάροντάς το απ' όλες τις πλευρές.
  • Σβήνουμε με το κρασί
  • Σε ένα τηγανάκι προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι, το ζεσταίνουμε στην εστία και προσθέτουμε κατά σειρά το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και τα μπαχαρικά.
  • Τα σοτάρουμε ελαφρώς για 5 λεπτά
  • Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε τα σοταρισμένα υλικά μας, προσθέτουμε το λάδι  και τα σκεπάζουμε με νερό.
  • Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  • 10 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος σε ένα ποτήρι προσθέτουμε λίγο νερό και την μουστάρδα ανακατεύοντας τα καλά.
  • Ρίχνουμε στο ποτήρι και τον χυμό λεμονιού.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ρίχνουμε και το φύλλο δάφνης συνεχίζοντας το βράσιμο.
  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε αλατισμένο νερό με 2-3 σταγόνες λάδι με ανοιχτή την εστία και μέχρι να αρχίσει ο βρασμός του.
  • Προσθέτουνε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε για 10-15 λεπτά. (Βλέπε τον χρόνο βρασμού τους στην ετικέτα της συσκευασίας.
  • Στο τέλος τα σουρώνουμε αφήνοντας ελάχιστο από το νερό τους στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι και το βούτυρο σοτάροντας προσεκτικά.
  • Σερβίρουμε το φαγητό πασπαλίζοντας το με τυρί.
  • Συνοδεύουμε με σαλάτα και κρασί._
          Tips:
  • Σε περίπτωση που θέλουμε την σάλτσα του φαγητού μας πιο δεμένη, προσθέτουμε προς το τέλος του βρασμού 1 κουταλιά κορν φλάουρ ή 1 κουταλιά ψιλό σιμιγδάλι.
  • Την ποσότητα των υλικών στο φαγητό την έχω υπολογίσει έτσι ώστε κανένα από αυτά να μην υπερέχει γευστικά, με τελικό σκοπό την απόλυτη ισορροπία γεύσης γύρω από το κύριο υλικό του πιάτου που είναι το κρέας
Vasileios coocing

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας