Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

ΧΤΕΝΙΑ (SCALLOPS)

Νόστιμο οστρακοειδές με γλυκιά γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά (Ω3, πρωτεΐνη, ψευδάργυρος, ...).
Πολλοί οι τρόποι μαγειρέματος.
Θα συνταγογραφήσουμε 2  τρόπους:  
Έναν ασιατικό με φρουτώδη γεύση και έναν δικό μας παραδοσιακό.

1ος τρόπος
Υλικά:
  1. 6-10 Χτένια ξεριζωμένα από το κέλυφος  πλυμένα και στεγνωμένα με χαρτί κουζίνας
  2. 1 ποτήρι από χυμό πορτοκαλιού φρέσκο ή συσκευασμένο
  3. ½ ποτήρι λευκό κρασί (ή 1 σφηνάκι βότκα)
  4. ½ Κούπα πράσο ψιλοκομμένο
  5. ½ Κούπα καρότο
  6. 1 Κουταλάκι πιπερόριζα (τζίντζερ) ψιλοκομμένο
  7. 1 Κουταλάκι του γλυκού μέλι
  8. Φρέσκο βούτυρο ή βούτυρο καρύδας, ή λάδι
 Υλικά για το σερβίρισμα:
  1. Ένα Φλιτζανάκι σπόρους από ρόδι
  2. Πρασόχορτο ψιλοκομμένο ή ξηρό μαϊντανό
  3. Πράσινη σαλάτα με καρότο ή 1 φέτα αβοκάντο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 1 κουτάλι βούτυρο ή λάδι
Προσθέτουμε πράσο, πιπερόριζα, καρότο και σοτάρουμε ελαφρώς τα υλικά μας μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν λίγο.
Σβήνουμε με το κρασί ανακατεύοντας και προσθέτουμε το μέλι και τον χυμό πορτοκαλιού.
Αφήνουμε να βράσουν για 5-10 λεπτά.
Κατεβάζουμε από την εστία το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη τη σάλτσα μας να κρυώσει.
Κατόπιν βάζουμε τη σάλτσα στο μπλέντερ και την αναδεύουμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά της.
Προαιρετικά σουρώνουμε τη σάλτσα μας για πιο ντελικάτη υφή.

Για τα Χτένια:
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο ή το λάδι και προσθέτουμε τα Χτένια μας.
Τα σοτάρουμε ελαφρά για 3-4 λεπτά και στις δύο πλευρές τους μέχρι να πάρουν σκούρο ξανθό χρώμα.
Αν κατά το σοτάρισμα βγάλουν νερό δεν το πετάμε αλλά το αδειάζουμε στην έτοιμη σάλτσα μας.
Σερβίρουμε τα Χτένια σε ένα πιάτο προσθέτοντας τη σάλτσα και τη σαλάτα (ή το αβοκάντο).
Συνοδεύουμε με λευκό κρασί ή βότκα

2ος τρόπος μαγειρέματος:
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 1-2 κουταλιές λάδι ή 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο, ή βούτυρο καρύδας.
Προσθέτουμε  τριμμένο σκόρδο, κρεμμυδάκι φρέσκο και τα σοτάρουμε 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε με ½ ποτήρι λευκό κρασί και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα και να δέσει η σάλτσα

Για τα Χτένια ακολουθούμε την ίδια συνταγή μαγειρέματος.
Σερβίρουμε στο πιάτο και το συνοδεύουμε με λευκό κρασί, ούζο, ή ρακί

Tips:
Για το σοτάρισμα συνιστάται το μαγειρικό βούτυρο από το οποίο έχει αφαιρεθεί η καζεΐνη και έτσι δε μαυρίζει από τη μεγάλη θερμοκρασία της εστίας.

Τα Χτένια τα σοτάρουμε μόνο στην επιφάνειά τους ελαφρώς αφήνοντας μαλακό το εσωτερικό τους για να μη σφίξει.
Bill cooking  

Παρατήρηση:
Ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα θαλασσινά εδέσματα και θα πρέπει να προσέχουν τις επιλογές στη διατροφή τους.
Επίσης να διευκρινίσω ότι τα θαλασσινά οστρακοειδή, τα μαλάκια και δεκάποδα οστακιδή περιέχουν αρκετή χολιστερίνη.

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΡΟΚΦΟΡ

Το ροκφόρ είναι ένα πικάντικο τυρί με έντονη γεύση και θα «απογειώσει» τη νοστιμιά του φαγητού μας
 
Υλικά:
300 - 350 γραμμάρια κιμά
Φρυγανιά έτοιμη τριμμένη (μισή κούπα)
2 κουταλάκια μουστάρδα
2 κρεμμύδια ξερά μέτρια
3 - 4 σκελίδες σκόρδου
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας ξύδι ή μηλόξυδο
Ενάμισι κουταλάκι μαϊντανό ξερό
Μισό κουταλάκι δυόσμο ξερό
Μισό κουταλάκι κύμινο
1 Πατάτα (γαλλική κατά προτίμηση)  ψιλοκομμένη σε κύβους
Μισή κούπα τριμμένο τυρί ροκφόρ
½ Χυμό από λεμόνι
1/2 χυμό από πορτοκάλι
Μισό ποτήρι λάδι
Αλάτι και πιπέρι
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εκτέλεση:
  • Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το κιμά, το τρίμα της φρυγανιάς (χωρίς να το βρέξουμε), 1 κουταλάκι μουστάρδα, το ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες, το ξύδι (θα κάνει τα κεφτεδάκια μας αφράτα), το ασπράδι από το αυγό, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το κύμινο και 1 κουταλία της σούπας λάδι.
  • Ζυμώνουμε καλά το μίγμα του κιμά ώστε τα υλικά να ομογενοποιηθούν πλήρως.
  • Θα μας δώσει ένα σφιχτό μίγμα το οποίο βάζουμε στο ψυγείο για 10 - 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Όσο ο κιμάς ξεκουράζεται, βάζουμε σε μία κατσαρόλα ψιλοκομμένο το 2ο κρεμμύδι, τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου,  τη κομμένη πατάτα, μισό ποτήρι λάδι,  πιπέρι, ελάχιστο κύμινο, και λίγο μαϊντανό.
  • Πλάθουμε τα κεφτέδάκια και κατόπιν τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό της βρύσης τόσο όσο να τα σκεπάσει και προσέχοντας να μη διαλυθούν.
  • Ανάβουμε την εστία μας και μετά από λίγο (όταν το νερό θα βράζει) τα κεφτεδάκια θα ανέβουν στην επιφάνεια του νερού.
  • Μετά από 1 ώρα περίπου και όταν το περισσότερο νερό  θα έχει εξατμισθεί προσθέτουμε το τυρί, τους χυμούς από το λεμόνι και το πορτοκάλι και 1 κουταλάκι μουστάρδας αφήνοντας το φαγητό να βράσει για περίπου 6 λεπτά.
  • Το ροκφόρ είναι ένα αρκετά αλμυρό τυρί, γι’ αυτό όταν το προσθέσουμε στη σάλτσα μας την δοκιμάζουμε ώστε να δούμε αν και κατά πόσο επιπλέον αλάτι χρειάζεται να προσθέσουμε.  
  • Η πατάτα θα έχει λειώσει με το βράσιμο βοηθώντας τη σάλτσα μας να δέσει καλύτερα και να δώσει πιο πλούσια γεύση στο πιάτο μας.
  • Αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί για 8 λεπτά και σερβίρουμε._
bill cooking 

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ


Μία διαφορετική συνταγή γεμιστών με πιπεριές Φλωρίνης που μας δίνει ένα  πιάτο με γλυκιές γεύσεις και αρώματα.

Υλικά:
8-9 Πιπεριές Φλωρίνης με κομμένο καπάκι και καθαρισμένες από κουκούτσια και ίνες
3 Φλυτζάνια ρύζι για γεμιστά ή γλασέ καλά πλυμένο
2 Κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
1Φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά ξηρό δυόσμο
1 Καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
2 Ντομάτες τριμμένες στο χοντρό τρίφτη
1/2 Φλιτζάνι σταφίδες προαιρετικά
1/2 Κούπα κουκουνάρι προαιρετικά
1/2 Κούπα τυρί κίτρινο «γλυκό» χοντροτριμμένο προαιρετικά
1 Πατάτα μεγάλη κομμένη κυδωνάτη
2/3 Της κούπας λάδι
Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε 1/2  ποτήρι νερό και το ζεσταίνουμε μέχρι να βράσει.
Το κατεβάζουμε από την εστία και προσθέτουμε το ρύζι και τις σταφίδες για να φουσκώσουν.
Τοποθετούμε  ένα τηγάνι στην εστία σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 3 κουταλιές λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το κουκουνάρι σοτάροντάς τα μέχρι να γυαλίσουν και να μαραθεί λίγο το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε το καρότο και τον μαϊντανό ανακατεύοντας τα υλικά μας.

Όταν το ρύζι απορροφήσει το νερό στην κατσαρόλα προσθέτουμε τα  σοταρισμένα υλικά από το τηγάνι, τον δυόσμο, το τυρί, το μισό από το λάδι, αλάτι, πιπέρι και την τριμμένη ντομάτα ανακατεύοντας όλο το φαγητό.
Αυτή θα είναι η γέμιση.

 
Παίρνουμε τις πιπεριές μία - μία, τις τρυπάμε με το πιρούνι 2-3 φορές και τις γεμίζουμε με το ρύζι μέχρι και 1 δάκτυλο πάχος πιο μέσα από το τέλος τους,
Αν θέλουμε τις κλείνουμε με το καπάκι που είχαμε κόψει στερεώνοντάς το με 1 οδοντογλυφίδα
Τις τοποθετούμε γεμισμένες σε ένα ταψί και αν περισσέψει ρύζι το αδειάζουμε στο ταψί.
Προσθέτουμε το ρύζι από το μίγμα μας που τυχόν περίσσεψε, τις πατάτες, το υπόλοιπο λάδι, 1/2 ποτήρι νερό και πασπαλίζουμε ελαφρώς τις πιπεριές με τριμμένη φρυγανιά και ζάχαρη.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο με θερμοκρασία 180 βαθμούς.
bill cooking

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΖΗΜΙΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΗΣΤΕΙΑ! - ΆΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ


Η νηστεία ενισχύει την προσευχή. Γίνεται φτερό στην πορεία της προς τον ουρανό. Είναι μητέρα της υγείας, παιδαγωγός της νιότης, στολίδι των γηρατειών. Είναι συνοδοιπόρος των ταξιδιωτών και ασφάλεια των συγκατοίκων.

Ο άνδρας δεν αμφιβάλλει καθόλου για τη συζυγική πίστη της γυναίκας του, όταν τη βλέπει να συζεί με τη νηστεία. Η γυναίκα δεν λιώνει από ζήλεια, όταν βλέπει τον άνδρα της να νηστεύει.

Ποιος ζημιώθηκε ποτέ από τη νηστεία; Υπολόγισε την οικονομική κατάσταση του σπιτιού σου σε μια μέρα νηστείας. Υπολόγισέ την και σε μια συνηθισμένη μέρα. Θα διαπιστώσεις έτσι εύκολα, πόσο μεγάλο κέρδος έχεις με τη νηστεία.

Σκέψου πως ακόμα και οι εφοριακοί αφήνουν τους φορολογουμένους να ζήσουν λίγο καιρό ήσυχοι και ανενόχλητοι. Ας επιτρέψει λοιπόν και η σάρκα μια μικρή ανάπαυλα στο στόμα. Ας κάνει μια μικρή ανακωχή αυτή, που, όταν χορτάσει, φιλοσοφεί γύρω από την εγκράτεια, ενώ, όταν πεινάσει, ξεχνάει όσα δέχτηκε πριν.

Όποιος νηστεύει, δεν έχει ανάγκη από δάνεια ούτε χρειάζεται να πληρώνει τόκους. Η νηστεία γίνεται αφορμή να ευφραίνεται ο άνθρωπος. Γιατί όπως η δίψα κάνει γλυκό το πιοτό και η πείνα ευχάριστο το τραπέζι, έτσι και η νηστεία κάνει απολαυστικά τα φαγητά. ·

Αν θέλεις λοιπόν να 'ναι ευχάριστο το τραπέζι σου, δέξου την αλλαγή της νηστείας. Αν όμως είσαι πάντα κυκλωμένος από πλούσια φαγητά, αδικείς τον εαυτό σου, γιατί εξαφανίζεις την απόλαυση με την άμετρη φιληδονία.

Τίποτα δεν υπάρχει, που να μην περιφρονηθεί με τη συνεχή απόλαυσή του. Ενώ, αντίθετα, συχνά επιθυμούμε εκείνα τα φαγητά, που σπάνια γευόμαστε. Γι' αυτό και ο Δημιουργός μας επινόησε την ποικιλία στη ζωή μας, ώστε να νιώθουμε την απόλαυση όλων των αγαθών Του.

Παρατήρησε τί συμβαίνει στη φύση: Ο ήλιος δεν είναι λαμπρότερος μετά τη νύχτα; Ο ύπνος δεν είναι γλυκύτερος μετά την αγρυπνία; Η υγεία δεν είναι περισσότερο επιθυμητή μετά τη δοκιμασία της αρρώστιας; Έτσι και το τραπέζι γίνεται περισσότερο ευχάριστο μετά τη νηστεία. Αυτό μάλιστα ισχύει για όλους. Και για τους πλουσίους, που έχουν άφθονα φαγητά, και για τους φτωχούς, που διαθέτουν λιγότερη τροφή.
Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

Σε περίπτωση προβλημάτων υγείας ενημερωνόμαστε από τον θεράποντα ιατρό μας για το κατάλληλο διαιτολόγιο που  μας ωφελεί.

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Μπουκετάκια μπρόκολου στον ατμό με ελιές

Συνταγή:

Κόβουμε το μπρόκολο σε μπουκέτα και τα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό για να διαλυθούν  φυτοφάρμακα και νιτρικά.

Τα ξεπλένουμε 2-3 φορές και τα τοποθετούμε στον ατμομάγειρα μέχρι να μαλακώσουν.

Τα σερβίρουμε στο πιάτο ή πιατέλα με ελιές.

Ραντίζουμε τη σαλάτα μας με λεμόνι & λάδι.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
bill cooking


Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Υλικά:
1 ή μισό κοτόπουλο καθαρισμένο και πλυμένο
4 Πατάτες κομμένες
Μουστάρδα
3-4 Σκελίδες σκόρδου
1/2 Ποτήρι λάδι
Χυμό από μισό λεμόνι
Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ένα ταψί ΄ρίχνουμε τις πατάτες
Σε ένα ποτήρι διαλύουμε 1 κουταλιά μουστάρδας μέσα σε χλιαρό νερό
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το λάδι
Τα αναδεύουμε καλά ούτως ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά
Ρίχνουμε το μίγμα  στις πατάτες,  προσθέτουμε χοντροκομμένα τα σκόρδα και αλατοπιπερώνουμε
Αλείφουμε το κοτόπουλο με μουστάρδα, το αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού.
Προσθέτουμε στο ταψί 1/2 ποτήρι νερό και το τοποθετούμε σe φούρνο με θερμοκρασία 190 C
Το ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου προσέχοντάς το να μην αρπάξει
Το σκούρο χρώμα στην πέτσα του κοτόπουλου δημιουργείται από τη μουστάρδα
Συνοδεύουμε το φαγητό μας με σαλάτα και λευκό κρασί
bill cooking

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΜΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΓΙΑΧΝΙ

 
Το κουνουπίδι γίνεται πιο εύπεπτο μαζί με το μπρόκολο και δίνει ζωντανά χρώματα στο φαγητό μας.
 
Υλικά:
  • 1 Πολύ μικρό κουνουπίδι (μέχρι 300 γραμμάρια) κομμένο σε μπουκετάκια καλά πλυμένα
  • 1 Πολύ μικρό μπρόκολο (μέχρι 300 γραμμάρια) κομμένο σε μπουκετάκια καλά πλυμένα
  • 3 Σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση
  • 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 Κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 Μεγάλη ντομάτα τριμμένη
  • 1 Κουταλάκι πελτέ
  • 1 Καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
  • 1 Πιπεριά Φλωρίνης καθαρισμένη από τους σπόρους της και κομμένη σε 3 φέτες κατά μήκος
  • 1 Πατάτα μεγάλη κομμένη κυδωνάτα
  • ½ Ποτήρι ελαιόλαδο και 1/3  ποτήρι ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
  • Αλάτι και πιπέρι
Εφόσον ετοιμάσουμε όλα τα υλικά μας ξεκινάμε τη προετοιμασία του μαγειρέματος

Εκτέλεση:
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα το 1/3 λαδιού και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πατάτες.
  • Τα αφήνουμε στο καυτό λάδι μέχρι να μαραθούν το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Ακολούθως ρίχνουμε το κουνουπίδι  το μπρόκολο και την πιπεριά ανακατεύοντας .
  • Στο τέλος ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας, αλατοπιπερώνουμε, και αδειάζουμε στην κατσαρόλα το υπόλοπο λάδι,  ρίχνουμε και ½ ποτήρι νερό αφήνοντας  το φαγητό να βράσει περίπου για 45 λεπτά.
Bill cooking

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας