Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΔΤΡΙΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Ιωάννης Καποδίστριας (1776 – 1831)
Ο Πρώτος και ο μοναδικός Άριστος Κυβερνήτης της Ελλάδος.
Δολοφονήθηκε το 1831 σε ηλικία  55 ετών
Εξερχόμενος από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας (συμμετείχε στην ακολουθία κάθε Κυριακή), δολοφονήθηκε όχι από Έλληνες Πατριώτες αλλά από Ρωμιούς προδότες οι οποίοι υποστηρίζονταν από ξένες  δυνάμεις.
Σπούδασε ιατρική, φιλοσοφία και νομική.
Επιστρέφοντας στην Κέρκυρα άσκησε το λειτούργημα του ιατρού αφιλοκερδώς, βοηθώντας και θεραπεύοντας πολλούς φτωχούς συμπολίτες του.
Τέλεσε υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας και οργάνωσε πολιτειακά την Ελβετία δημιουργώντας νέο σύνταγμα στα πρότυπα της αρχαίας Ελληνικής Πολιτείας.
Μέχρι  τις ημέρες μας ο Ιωάννης Καποδίστριας φέρει το Αξίωμα του Πρώτου επί Τιμή Πολίτου της Ελβετίας και οι Ελβετική Πολιτεία έχει καθιερώσει προς τιμήν του ετήσια  "Ημέρα του Καποδίστρια".
Το 1821 παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουργού εξωτερικών στη Ρωσία για να οργανώσει και να συνεισφέρει στην επανάσταση εναντίων των Οθωμανών.
Άξιος διπλωμάτης και γνωστός στα πολιτικά «τζάκια» της Ευρώπης υπήρξε η βάση για την απελευθέρωση της Ελλάδος.
Επισκεπτόμενος την Ελβετία ως Κυβερνήτης νοίκιασε ένα δωμάτιο χαμηλού κόστους για την διαμονή του.
Ένας φίλος του τραπεζικός, καλή τη θελήσει του πρότεινε ότι ως Κυβερνήτης κράτους θα έπρεπε να διαμένει σε ένα πιο «αξιοπρεπές διαμέρισμα».
Ο Καποδίστριας του απάντησε ότι οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας, του επιτρέπουν να δαπανά έως 6 φράγκα ημερησίως για τα έξοδα διαμονής.
Σε μία δύσκολη οικονομικά χρονιά της Ελλάδος, Κυβερνήτης ων, υποθήκευσε μέρος της ακίνητης περιουσίας του στην Κέρκυρα για να αγοράσει τρόφιμα και άλλα αγαθά. Τα μετέφερε με 2  καράβια στον Ελλαδικό χώρο και τα διένειμε στον λαό.


Mικρό περιγραφικό βίντεο του θαύματος που συντελέστηκε στην Ελβετία, όταν στο 1813 μέσα σε μια Ευρώπη ταραχών και πολέμων, ο Ιωάννης Καποδίστριας ως απεσταλμένος του Τσάρου της Ρωσίας Αλέξανδρου του Α', ουσιαστικά δημιουργεί το Ελβετικό κράτος όταν ενώνει, παρά τις μεγάλες θρησκευτικές, πολιτικο-οικονομικές και γλωσσολογικές διαφορές, τα Ελβετικά Καντόνια , συντάσσει το πρώτο σύνταγμα και η Ελβετία γίνεται ανεξάρτητο κράτος που δεν θα γνωρίσει ποτέ ξανά πόλεμο, ακόμα και όταν η Ευρώπη δοκιμάστηκε από δύο Παγκοσμίους πολέμους.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ


Πρόσφορο ονομάζεται ο άρτος που προσφέρουν οι πιστοί στον Ιερό Ναό.
Με τμήματα του προσφόρου τοποθετεί ο ιερέας στο δισκάριο της Αγίας Τραπέζης κατά την τελετή της Αγίας Προσκομηδής.
Με αυτή την τελετή ο άρτος θα μετουσιωθεί Σώμα Χριστού.
Ο οίνος που προσφέρουν οι πιστοί μαζί με το πρόσφορο θα μετουσιωθεί δια του ιερέως σε Αίμα Χριστού, κατά την τέλεση της Αγίας Προσκομιδής.
Με την συγκεκριμένη σφραγίδα Πιέζουμε τη ζύμη του προσφόρου για να αποτυπωθούν επάνω της τα ανάγλυφα σύμβολα.
Το στρογγυλό σχήμα της σφραγίδος συμβολίζει την Υπεραγία Θεοτόκο δια της οποίας εγεννήθει ο Θεάθρωπος Ιησούς Χριστός

Συμβολισμός αναγλύφων συμβόλων της σφραγίδας:
       
    "Ο Αμνός" 



Το κεντρικό ανάγλυφο σχήμα της σφραγίδας (1) με τα γράμματα ΙΣ ΧΣ ΝΙ ΚΑ (που σημαίνει: ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑ) ονομάζεται "Αμνός", σύμφωνα με την προφητεία του προφήτου Ησαΐα  που είπε: «Ο Μεσίας θα οδηγηθεί στη Θυσία ως ένα άκακο αρνάκι. Ο δε Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος επιβεβαίωσε αυτή την προφητεία λέγοντας στους μαθητές του «Ιδού ο "Αμνός" του Θεού» και δείχνοντας τους τον Χριστό. (Ιωάν.1α', 29). Επίσης ο Απόστολος Πέτρος στην Α΄ Επιστολή (1α, 18-19) γράφει: "Ελυτρώθητε εκ της ματαίας υμών αναστροφής... τιμίω αίματι ως αμνού αμώμου και ασπίλου Χριστού".
Ο ιερέας στην τελετή της Αγίας Προσκομιδής το αφαιρεί με την Αγία Λόγχη από το πρόσφορο και το τοποθετεί στο δισκάριο προς Μετουσίωση σε Σώμα Χριστού.

Το Τρίγωνο της Θεοτόκου"

Αριστερά του "Αμνού" υπάρχει το ανάγλυφο τρίγωνο της Παναγίας που σχηματίζει δύο γράμματα κεφαλαία: το "Μ" (αρχικό γράμμα της λέξεως "Μήτηρ") και το "Θ" (αρχικό γάμμα της λέξεως "Θεού")  -  "ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ"
Αυτό το τεμάχιο εφόσον ο ιερέας του αφαιρέσει από το πρόσφορο με την Αγία Λόγχη το τοποθετεί στο δισκάριο,  δεξιά του ¨Αμνού" με τα λόγια: «Εις τιμήν και μνήμην της υπερευλογημένης, ενδόξου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, και αειπαρθένου Μαρίας, της ταις πρεσβείαις πρόσδεξαι, Κύριε, την Θυσίαν ταύτην εις το υπερουράνιόν σου Θυσιαστήριον». (Συνεχίζει με τον 10ο στίχο του 44ου ψαλμού) «Παρέστη η Βασίλισσα εκ δεξιών σου, εν ιματισμώ δια χρύσω περιβεβλημένη, πεποικιλμένη». (Δηλαδή: Προσφέρουμε τη μερίδα αυτή προς τιμή και μνήμη της υπερευλογημένης ένδοξης Κυρίας μας Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας, με τις πρεσβείες της οποίας δέξου, Κύριε, τη Θυσία αυτή στο υπερουράνιό σου Θυσιαστήριο. Τιμητικά στάθηκε η Βασίλισσα στα δεξιά σου με ιματισμό χρυσό ντυμένη, στολισμένη). Η Παναγία στη Βασιλεία του Θεού έχει το πρωτείο τιμής.



Τα 9 μικρά "Αγγελικά Τρίγωνα".

Από τα εννέα μικρά "Τρίγωνα", που βρίσκονται στο δεξί μέρος του προσφόρου, εξάγονται οι μερίδες των αγγέλων και όλων των αγίων και τοποθετούνται αριστερά του Αμνού. Οι άγιοι που μνημονεύονται είναι οι Προφήτες, οι Απόστολοι, οι Ιεράρχες, οι Μάρτυρες, οι Όσιοι, οι Ανάργυροι, οι Θεοπάτορες μαζί με τον άγιο της ημέρας και τελευταίος ο Πατέρας της Εκκλησίας που συνέγραψε την τελούμενη Θεία Λειτουργία. Οι άγιοι, επειδή δεν έχει γίνει η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου και δεν έχουν εισέλθει ακόμα στον Παράδεισο, ωφελούνται κι αυτοί από τη μνημόνευση στις Θείες Λειτουργίες. Εξάλλου και στον Παράδεισο θα προχωρούν από "Δόξης εις Δόξαν", δηλ. θα βελτιώνεται η κατάστασή τους και θα απολαμβάνουν σταδιακά μεγαλύτερες θείες ευλογίες. Επίσης, κατά τον Καβάσιλα προσφέρεται η αναίμακτη θυσία ως ευχαριστία στον Θεό, που μας έδωσε τους αγίους. Αυτοί αποτελούν τα πρότυπα όλων των χριστιανών, αυτοί τους καθοδηγούν και μεσιτεύουν γι' αυτούς με τις προσευχές τους.



Τα 4 ακρογωνιαία ανάγλυφα υπό  μορφή ακτίνων:

Από υπόλοιπα ανάγλυφα τμήματα του  Προσφόρου που βρίσκονται στις γωνίες του,  εξάγονται δια τομής με την Αγία Λόγχη οι μερίδες υπέρ των ζώντων και των κεκοιμημένων, οι οποίοι ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτές τοποθετούνται εμπρός από τον Αμνό και, όταν πριν τη Θεία Κοινωνία κατά τη συστολή (ένωση) Σώματος και Αίματος ο Λειτουργός τις ρίχνει στο Δισκοπότηρο, λέει συγχρόνως τα ακόλουθα αξιοπρόσεκτα λόγια: «Απόπλυνον, Κύριε,τα αμαρτήματα των ενθάδε μνημονευθέντων δούλων σου τω Αίματί σου τω Αγίω· πρεσβείαις της Θεοτόκου και πάντων σου των αγίων. Αμήν». (Δηλαδή: Σβήσε εντελώς, Κύριε, τις αμαρτίες όσων εδώ μνημονεύθηκαν δούλων Σου με το Αίμα Σου το Άγιο· με τις πρεσβείες της Θεοτόκου και όλων Σου των αγίων. Αμήν). Στήν αρχή της Προσκομιδής ο Ιερουργός υψώνει (σηκώνει ψηλά) το Πρόσφορο μέχρι το μέτωπο και μ αυτή την κίνηση συμβολίζει την ύψωση του Χριστού στον Σταυρό, όπου έχυσε το τίμιο Αίμα Του για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Δείτε αναλυτικά τη συνταγή παρασκευής προσφόρου πατώντας στον κάτωθι σύνδεσμο:
https://mageirikikaidiatrofi.blogspot.com/2019/06/blog-post_15.html

Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

ΣΤΑΡΕΝΙΑ ΧΕΛΩΝΑ

Τεμαχισμός άρτου χωρίς μαχαίρι.
Βαθμός δυσκολίας για αρχαρίους 8.

           Υλικά παρασκευής:
  • 800 Γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 200 γραμμάρια για την παρασκευή της ζύμης
  • 1 Φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 Κουταλάκια ζάχαρη για τα ένζυμα της μαγιάς
  • 1,5 Κουταλάκι αλάτι για τη γεύση
  • Νερό χλιαρό τόσο, όσο ζητήσει η ζύμη
            Εκτέλεση:
  • Σε μία λεκανίτσα αδειάζουμε 800 γραμμάρια αλεύρι.
  • Ανοίγουμε στη μέση του μία λακκούβα και ρίχνουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε όλο το μείγμα καλά με ένα κουτάλι.
  • Ρίχνουμε και το αλάτι και συνεχίζοντας το καλό ανακάτεμα.
  • Ανοίγουμε πάλι στη μέση του μίγματος μία λακκούβα και ρίχνουμε μισή κούπα νερό.
  • Σπρώχνουμε το αλεύρι από τις άκρες προς το νερό.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να δημιουργηθεί η ζύμη.
  • Προσθέτουμε νερό μέχρι να δέσει το ζυμάρι.
  • Αν γίνει πολύ αραιό συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι.
  • Συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια μας, εφόσον τα έχουμε αλευρώσει.
  • Όταν η ζύμη δεν κολλάει στα δάκτυλα των χεριών την τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αλευρωμένη λαδόκολλα και του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
  • Τοποθετούμε το ταψί σκεπασμένο με μία λαδόκολλα σε ζεστό φούρνο, στους 50 ℃.
  • Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 30 - 45 λεπτά περίπου.
  • Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και με μία πλατιά σπάτουλα ζαχαροπλαστικής βρεγμένη πιέζουμε σε βάθος την επιφάνεια της ζύμης σχηματίζοντας τετράγωνα σχήματα.
  • Ψήνουμε το ψωμί στους 190 ℃ μέχρι η επιφάνεια του πάρει ένα χρυσό χρώμα.
  • Όταν ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο και ψεκάζουμε την επιφάνειά του με ελάχιστο νερό.
  • Το σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα μέχρι να κρυώσει.

              Tips:
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του ψωμιού οποιοδήποτε αλεύρι της αρεσκείας μας ή ένα μείγμα αλεύρων.
  • Αν θέλουμε περισσότερο άρωμα προσθέτουε στην επιφάνεια του ψωμιού σησάμι εφόσον την έχουμε νοτίσει με λίγο νερό προηγουμένως για να κολλήσει.
  • Ενσωματώνοντας διάφορα μυρωδικά (γλυκάνισο, ρίγανη, ελιές, σταφίδες κ.λ.π.)μαζί με τα βασικά υλικά της ζύμης κατά το ζύμωμα θα έχουμε αρωματισμένο ψωμί.
  • Για το χάραγμα της ζύμης εναλλακτικά, αν δεν έχουμε σπάτουλα, χρησιμοποιούμε μεγάλο μαχαίρι. 
             Vasileios

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΊΟΥ - ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ


Είναι γεγονός ότι οι Ρωμιοί παρασκευάζουν στην κουζίνα τους πολλά φαγητά μαγειρεμένα στο τηγάνι, σύμφωνα με την ανατολίτικη παράδοση που μας επιβλήθηκε τους τελευταίους αιώνες.
Αυτό δεν επιβαρύνει μόνον την υγεία μας αλλά και το περιβάλλον.
Η απόρριψη τηγανόλαδου (τηγανελαίου) στο νεροχύτη συσσωρεύει συν τω χρόνω κατάλοιπα λίπους στους σωλήνες της αποχέτευσης αλλά και στην κεντρική αποχέτευση των πολυκατοικιών δημιουργώντας απόφραξη στο υδραυλικό τους σύστημα και όχι μόνον.
Η μυρωδιά των λιπών συγκεντρώνει διάφορες ομάδες ζωυφίων τα οποία συνήθως αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται σε αυτά σημεία, περισσότερο δε κατά την θερινή περίοδο.
Εκτός αυτού τα τηγανισμένα λίπη μολύνουν ανεπανόρθωτα τον υδροφόρο ορίζοντα, τους ποταμούς, τις λίμνες και την θάλασσα.
Αρκεί 1 λίτρο τηγανελαίων για να μολύνει 1.000 λίτρα νερού.



           Ο ανέξοδος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος:
  • Θα χρειαστούμε 1 πλαστικό μπουκάλι από αναψυκτικά ή ακόμα καλύτερα 1 πλαστικό μπιτόνι 2-3 λίτρων με βιδωτό καπάκι για την αποθήκευση του τηγανελαίου και ένα χωνί για το άδειασμα μέσα στο μπιτόνι.
  • Αυτά τα δύο τα φυλάμε σε κάποιο σημείο της κουζίνας μας επί μονίμου βάσεως γι αυτή και μόνον τη χρήση.
  • Τέτοιου είδους μπιτόνια (που περιέχουν υγρά όπως αφιονισμένο νερό σιδερώματος, χυμούς φρούτων κ.λ.π.) αγοράζουμε συνήθως από τα supermarkets 
  • Μετά από κάθε τηγάνισμα αδειάζουμε στο μπιτόνι το τηγανέλαιο με την βοήθεια του χωνιού (εφόσον έχει πρώτα  καλά κρυώσει) .
            Σημεία συλλογής τηγανελαίου:
  • Όταν το μπιτόνι αποθήκευσης γεμίσει με τα προς απόρριψη λάδια ξεκινάμε την κάτωθι διαδικασία ανακύκλωσης:
  • Για τους απλούς καταναλωτές, ταμιευτήρες συλλογής (ειδικά βαρέλια) των προς απόρριψη ελαίων μπορούμε να βρούμε στα μεγάλα supermarkets της περιοχής μας.
  • Εκεί θα αδειάζουμε το τηγανέλαιο που αποθηκεύσαμε χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
  • Τα προς ανακύκλωση έλαια συλλέγουν από τα supermarkets υπάλληλοι εταιριών εξειδικευμένων επί του αντικειμένου, οι οποίες και τα επεξεργάζονται για τη μετατροπή τους σε βιοντίζελ.
             Απόρριψη διασπασμένου τηγανελαίου στο νεροχύτη:
  • Ένας άλλος και πιο πρόχειρος τρόπος απόρριψης είναι να ρίξουμε στο τηγανέλαιο, μετά το τηγάνισμα (και εφόσον έχει κρυώσει) 2 - 3 κουταλιές απορρυπαντικού πιάτων.
  • Να προσθέσουμε ίση ποσότητα νερού από τη βρύση στο σκεύος με το τηγανέλαιο και το απορρυπαντικό.
  • Να το ανακατέψουμε καλά μέχρι να αναμιχθούν πλήρως το απορρυπαντικό και το νερό με το λάδι δημιουργώντας αφρό.
  • Αν δεν δημιουργηθεί αφρός από το απορρυπαντικό πιάτων στο μείγμα δεν θα διασπαστεί το λίπος, γι αυτό πρέπει να το ανακατέψουμε καλά και έντονα με ένα κουτάλι ή ένα πιρούνι.
  • Κατ' αυτό τον τρόπο το άδειασμα των μαγειρεμένων λαδιών και λιπών στο νεροχύτη είναι πιο ασφαλές. 
  • Οι επιχειρήσεις ενδιαίτησης μπορούν να συνεργαστούν με μία εξειδικευμένη επί του αντικειμένου εταιρεία ανακύκλωσης για την απόρριψη των μαγειρεμένων λιπών και ελαίων τους.
  • Η εταιρία θα τοποθετήσει σε κατάλληλο σημείο εντός χώρου της επιχείρησης την δεξαμενή αποταμίευσης τηγανελαίων και θα περνά ανά διαστήματα για την περισυλλογή τους.
            Vasileios

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Ο ΝΕΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ - ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΣΠΡΟΠΥΤΡΓΟΥ


ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ


 ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αλλεργία στα κουκιά λόγω κυάμωσης. Ο κύαμος μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στα ζώα και στον άνθρωπο γνωστή ως κυάμωση, οι οποία προκαλεί αιμολυτική αναιμία στο αίμα του ασθενούς και σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρος. Η κυάμωση προκαλείται σε άτομα που έχουν κληρονομήσει την έλλειψη του ενζύμου G6PD (Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%AC ).
Αποφύγετε λοιπόν τα κουκιά εάν δεν γνωρίζετε για την έλλειψη του ενζύμου G6PD στον οργανισμό σας.
           Υλικά:
  • 5-7 Αγκινάρες καθαρισμένες και πλυμένες
  • 1-2 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 400 Γραμμάρια κουκιά φρέσκα καθαρισμένα και πλυμένα
  • Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 Κρεμμύδι ξερό μέτριο ψιλοκομμένο
  • 3 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 Ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 Πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε τρεις λωρίδες και καθαρισμένη από σπόρους και ίνες.
  •   Αλάτι & Πιπέρι
  • 2 Σκελίδες σκόρδο προαιρετικά)
  • Τον χυμό από μισό λεμόνι
           Εκτέλεση:
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο με μισό ποτηράκι λάδι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να φύγουν τα υγρά τους και να μαραθούν.
  • Ακολούθως προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 5 λεπτά.
  • Μετά ρίχνουμε τα κουκιά, την ντομάτα και την πιπεριά, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
  • Στο τέλος προσθέτουμε τις αγκινάρες, και μισό ποτήρι ελαιόλαδο αναμειγνύοντας όλα τα υλικά με ένα κουτάλι.
  • (Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε στην κατσαρόλα λίγο νερό).
  • Μαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να φύγει το πολύ ζουμί και μείνει η σάλτσα (30 λεπτά περίπου).
  • Πέντε λεπτά πριν το αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού.
  • Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο το φαγητό τρυπώντας με πιρούνι μία αγκινάρα.
             Vasileios

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας