Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ


Φασόλια: Από τα πιο νόστιμα και υγιεινά φαγητά της Ελληνικής γης.
Περιέχουν φυτική πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ωφέλημα μέταλλα αλλά και αντικαρκινικές ουσίες για την προστασία του παχέος εντέρου.
Εν συγκρίσει με ορισμένα κρέατα τα όσπρια δεν περιέχουν εμβόλια, αυξητικές ορμόνες και πτωμαΐνη.
Ειδικά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού είναι επίπονο να ψήνουμε φαγητά στον φούρνο με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στην κουζίνα να ανεβαίνει. Μία εναλλακτική λύση είναι το μαγείρεμα στην κατσαρόλα και συγκεκριμένα στη χύτρα ταχύτητος. 

           Υλικά:
  • 400 Γραμμάρια φασόλια γίγαντες Πρεσπών ξηρά καλά πλυμένα και μουλιασμένα σε νερό από βραδύς
  • 1 Ματσάκι σέλινο πλυμένο και ψιλοκομμένο
  • 2- 3 Καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 4 Φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα ή 1 Κουταλάκι του γλυκού δυόσμο ξηρό
  • 1 Μέτριο κρεμμύδι ξεφλουδισμένο ή 2 μικρά
  • 1 Πιπεριά Φλωρίνης καθαρισμένη από σπόρους και ίνες, κομμένη σε 2-3 λωρίδες
  • 1 Ντομάτα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
  • 1 Κουταλάκι του γλυκού πελτέ (προαιρετικά)
  • 4 Κουταλιές της σούπας λάδι
  • Αλάτι & πιπέρι

           Εκτέλεση:
  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια και τα υπόλοιπα υλικά μας.
  • Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν τα αρώματα των υλικών
  • Προσθέτουμε το λάδι και αλατοπιπερώνουμε
  • Βράζουμε το φαγητό για μία έως μιάμιση ώρα
  • Όταν τα φασόλια έχουν βράσει σβήνουμε την εστία και τα αφήνουμε 20 περίπου λεπτά πριν το σερβίρισμα.
           Tips:
  • Σερβίρουμε το φαγητό στο πιάτο με ρέγκα ή ταραμοσαλάτα ή λευκό τυρί.
  • Συνοδεύουμε το φαγητό μας με ένα ποτηράκι λευκό κρασί
  • Μία πράσινη σαλάτα συνιστάται μαζί με τα φασόλια
  • Αν δεν θέλουμε πελτέ στο φαγητό μπορούμε να αυξήσουμε το κόκκινο χρώμα του ρίχνοντας 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά ή καυτερή.
  • Τα φρέσκοαποξηραμένα φασόλια του φθινοπώρου βράζουν πιο εύκολα και δεν επιβαρύνουν το στομάχι μας.
Ακολουθεί τρίλεπτο βίντεο με τη συνταγή


                Vasileios cooking

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

ΦΙΔΕ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

 
Ένα φαγητό με σημείο αναφοράς τους ασθενείς αλλά... δεν είναι ακριβώς έτσι.
Πολλές φορές σκεφτόμαστε να μαγειρέψουμε ένα νόστιμο φαγητό σε σύντομο χρόνο αλλά δεν μπαίνουμε στον κόπο να κοιτάξουμε τα υλικά στα ντουλάπια της κουζίνας μας. παρά άμεσα σκεπτόμαστε το Market. Λάθος
 
Υλικά:
2 Φωλίτσες φιδέ
1/2 κούπα μαϊντανό καλά πλυμένο και ψιλοκομμένο
1 Κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1-2 Σκελίδες σκόρδου
1/2 κουταλάκι δυόσμο ξηρό
1 Καρότο μικρό κομμένο σε κυβάκια
1 μικρή πατάτα κομμένη σε κυβάκια
1 Ντομάτα μέτρια τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
1 Κουταλάκι πιπερόριζα τριμμένο στο ψιλό τρίφτη (προαιρετικά)
1 Πιπεριά Φλωρίνης μικρή κομμένη σε δύο λωρίδες καθαρισμένη από τους σπόρους και τις κλωστές της (προαιρετικά)
1/2 ποτήρι λάδι
Αλάτι & πιπέρι
 
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα στην εστία ρίχνοντας λίγο λάδι.
Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι, ρίχνουμε και τις πατάτες με τα καρότα.
Τα σοτάρουμε ελαφρά για να μαλακώσουν και μετά προσθέτουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά μας με μισό ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά.
Στο τέλος σπάμε το φιδέ με το χέρι στην κατσαρόλα προσθέτοντας 2 ποτήρια νερό.
Αφήνουμε να βράσει το φαγητό μέχρι να μαλακώσει ο φιδές    
 
Tips:
Σερβίρουμε στο πιάτο προσθέτοντας λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και συνοδεύουμε με ταραμοσαλάτα ή σκληρό τυρί τριμμένο  και ότι άλλο προτιμούμε.
Ορισμένοι προσθέτουν στο φαγητό κύβο λαχανικών αλλά... δεν θα το συνιστούσα εφόσον στην πατρίδα μας ενισχύουμε τη γεύση και το άρωμα των φαγητών με φρέσκα λαχανικά τα οποία υπάρχουν εν αφθονία και χωρίς συντηρητικά._ 
bill cooking
 
 

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Οι γίγαντες φούρνου είναι ένα από τα νοστιμότερα φαγητά της πατρίδας μας!
Υλικά:
3 Κούπες φασόλια γίγαντες, από βραδύς μέσα σε νερό για να φουσκώσουν μέχρι το πρωί
1 Κρεμμύδι μεγάλο κομμένο στα έξι
1 Καρότο μεγάλο κομμένο σε ροδέλες
1 Κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κούπα σέλινο ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι του γλυκού δυόσμο ξηρό
1 Ντομάτα μεγάλη και ώριμη τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
1 Πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες και καθαρισμένη από σπόρους και ίνες
1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ (προαιρετικά)
1 κούπα λάδι
Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τους γίγαντες σε μία κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για μία ώρα και στο τέλος αφαιρούμε το νερό.
Σε ένα ταψί αδειάζουμε τα βρασμένα φασόλια και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά
Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο με θερμοκρασία 190 βαθμούς C για μία ώρα περίπου
Σβήνουμε το φούρνο όταν η επιφάνεια του φαγητού έχει καραμελώσει.
Σερβίρουμε το φαγητό με ρέγκα καπνιστή, ταραμοσαλάτα και λευκό κρασί.

Tips:
Αν τα φασόλια μας θέλουμε να βράσουν καλύτερα τοποθετούμε το βράδι την κατσαρόλα με τα φασόλια και το νερό στην εστία μέχρι να αρχίσουν να βράζουν.
Κατεβάζουμε αμέσως την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε το φαγητό να κα κρυώσει μέχρι το πρωί.
Για χυλωμένη σάλτσα αφαιρούμε από 10 βρασμένα φασόλια τις φλούδες τους.
Αν είναι απλώς μουλιασμένα η φλούδες δύσκολα αφαιρούνται.

Υγεία και όσπρια:
Τα όσπρια περιέχουν ουσίες που προστατεύουν το παχύ έντερο από  πολύποδες και όγκους.
Όσο πιο καλά μαγειρευτούν, τόσο περισσότερο ενεργοποιούνται αυτές οι ωφέλιμες ουσίες τους.
bill cooking


 

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Μπιφτέκια ψαριού με πατάτες τηγανισμένες στο φούρνο


Γι' αυτούς που δεν αγαπούν το ψάρι, μία εναλλακτική λύση είναι τα ψαρομπίφτεκα

Υλικά:
1/2 Κιλό ψάρι (βακαλάος, πέρκα ή γλώσσα) καθαρισμένα σχολαστικά από τα αγκάθια τους
1/2 Ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 Σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 Κρεμμύδι μεγάλο περασμένο σε χοντρό τρίφτη
1 Καρότο μικρό περασμένο σε χοντρό τρίφτη
1 Κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 Κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα ντιζόν
Αλάτι και λεμονοπίπερο

Εκτέλεση:
Βάζουμε ένα τηγανάκι στην εστία της κουζίνας και ρίχνουμε 1-2 κουταλιές λάδι.
Προσθέτουμε μέσα όλα τα υλικά μας εκτός από το ψάρι και τα σοτάρουμε μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά τους.
Κόβουμε το ψάρι σε μικρά κομμάτια και το τοποθετούμε στο μούλτι μαζί με τα σοταρισμένα υλικά.
Τα αναδεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και να διαλύσουν τα κομμάτια του ψαριού.
Ακολούθως αδειάζουμε το μείγμα μας σε μία λεκανίτσα και ρίχνουμε μέσα 1 φλιτζανάκι λάδι και τρίμα φρυγανιάς, τόσο όσο να σφίξουν τα υλικά και να είναι έτοιμα για το πλάσιμο των μπιφτεκιών.

Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και την λαδώνουμε με ένα πινελάκι κουζίνας.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια και το τοποθετούμε στο ταψί αλείφοντας ελαφρά τις επιφάνειές τους με λάδι.
Κόβουμε λεπτές πατάτες, τις λαδώνουμε  και τις προσθέτουμε στο ταψί.
Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς C.
Βγάζουμε τα μπιφτέκια από το φούρνο και τα αφήνουμε στο ταψί 10 λεπτά.
Σερβίρουμε στο πιάτο και συνοδεύουμε με λευκό κρασί, ταραμοσαλάτα ή μουστάρδα ντιζόν.


Tips:
Σοτάρουμε τα υλικά όπως έγραψα για να μην βγάλουν υγρά τα μπιφτέκια μας κατά το ψήσιμο και να παραμείνουν σχετικά στεγνά.
Αν περισσέψουν μπιφτέκια μπορούμε να τα κάνουμε σάντουιτς προσθέτοντας μαρούλι, ντομάτα και αλείφοντας τις φέτες του ψωμιού με ταραμοσαλάτα ή μουστάρδα ντιζόν.
Το τηγάνισμα της πατάτας στο φούρνο μας δίνει μία εξίσου νόστιμη πατάτα που δεν επιβαρύνει το στομάχι και την υγεία μας.
Τοποθετούμε αντικολλητική λαδόκολλα στο ταψί για να αποφύγουμε το κόλλημα το φαγητού μας στην επιφάνειά του.
Τα ψαρομπίφτεκα είναι εξίσου νόστιμα όταν κρυώσουν.
bill cooking

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

ΧΤΕΝΙΑ (SCALLOPS)

Νόστιμο οστρακοειδές με γλυκιά γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά (Ω3, πρωτεΐνη, ψευδάργυρος, ...).
Πολλοί οι τρόποι μαγειρέματος.
Θα συνταγογραφήσουμε 2  τρόπους:  
Έναν ασιατικό με φρουτώδη γεύση και έναν δικό μας παραδοσιακό.

1ος τρόπος
Υλικά:
  1. 6-10 Χτένια ξεριζωμένα από το κέλυφος  πλυμένα και στεγνωμένα με χαρτί κουζίνας
  2. 1 ποτήρι από χυμό πορτοκαλιού φρέσκο ή συσκευασμένο
  3. ½ ποτήρι λευκό κρασί (ή 1 σφηνάκι βότκα)
  4. ½ Κούπα πράσο ψιλοκομμένο
  5. ½ Κούπα καρότο
  6. 1 Κουταλάκι πιπερόριζα (τζίντζερ) ψιλοκομμένο
  7. 1 Κουταλάκι του γλυκού μέλι
  8. Φρέσκο βούτυρο ή βούτυρο καρύδας, ή λάδι
 Υλικά για το σερβίρισμα:
  1. Ένα Φλιτζανάκι σπόρους από ρόδι
  2. Πρασόχορτο ψιλοκομμένο ή ξηρό μαϊντανό
  3. Πράσινη σαλάτα με καρότο ή 1 φέτα αβοκάντο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 1 κουτάλι βούτυρο ή λάδι
Προσθέτουμε πράσο, πιπερόριζα, καρότο και σοτάρουμε ελαφρώς τα υλικά μας μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν λίγο.
Σβήνουμε με το κρασί ανακατεύοντας και προσθέτουμε το μέλι και τον χυμό πορτοκαλιού.
Αφήνουμε να βράσουν για 5-10 λεπτά.
Κατεβάζουμε από την εστία το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη τη σάλτσα μας να κρυώσει.
Κατόπιν βάζουμε τη σάλτσα στο μπλέντερ και την αναδεύουμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά της.
Προαιρετικά σουρώνουμε τη σάλτσα μας για πιο ντελικάτη υφή.

Για τα Χτένια:
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο ή το λάδι και προσθέτουμε τα Χτένια μας.
Τα σοτάρουμε ελαφρά για 3-4 λεπτά και στις δύο πλευρές τους μέχρι να πάρουν σκούρο ξανθό χρώμα.
Αν κατά το σοτάρισμα βγάλουν νερό δεν το πετάμε αλλά το αδειάζουμε στην έτοιμη σάλτσα μας.
Σερβίρουμε τα Χτένια σε ένα πιάτο προσθέτοντας τη σάλτσα και τη σαλάτα (ή το αβοκάντο).
Συνοδεύουμε με λευκό κρασί ή βότκα

2ος τρόπος μαγειρέματος:
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 1-2 κουταλιές λάδι ή 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο, ή βούτυρο καρύδας.
Προσθέτουμε  τριμμένο σκόρδο, κρεμμυδάκι φρέσκο και τα σοτάρουμε 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε με ½ ποτήρι λευκό κρασί και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα και να δέσει η σάλτσα

Για τα Χτένια ακολουθούμε την ίδια συνταγή μαγειρέματος.
Σερβίρουμε στο πιάτο και το συνοδεύουμε με λευκό κρασί, ούζο, ή ρακί

Tips:
Για το σοτάρισμα συνιστάται το μαγειρικό βούτυρο από το οποίο έχει αφαιρεθεί η καζεΐνη και έτσι δε μαυρίζει από τη μεγάλη θερμοκρασία της εστίας.

Τα Χτένια τα σοτάρουμε μόνο στην επιφάνειά τους ελαφρώς αφήνοντας μαλακό το εσωτερικό τους για να μη σφίξει.
Bill cooking  

Παρατήρηση:
Ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα θαλασσινά εδέσματα και θα πρέπει να προσέχουν τις επιλογές στη διατροφή τους.
Επίσης να διευκρινίσω ότι τα θαλασσινά οστρακοειδή, τα μαλάκια και δεκάποδα οστακιδή περιέχουν αρκετή χολιστερίνη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας