Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ


Οι κόκκινες φακές (ή φακές Αιγύπτου) είναι το πιο εύπεπτο όσπριο και μαγειρεύεται ποικιλοτρόπως
Σας προτείνω κάποιες ιδέες για τον τρόπο μαγειρέματος, αλλά και τον τρόπο προετοιμασίας αυτού του νόστιμου οσπρίου.
Για να μην μας αφρίζουν κατά το μαγείρεμα οι φακές θα πρέπει να τις ξεπλύνουμε μέσα σε ένα σκεύος της κουζίνας δύο ή ακόμα και τρεις φορές. Το νερό θαμπώνει στο πρώτο ίσως και στο δεύτερο ξέπλυμα.
Εάν το νερό στην κατσαρόλα πριν το μαγείρεμα καλύπτει οριακά τις φακές το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε ένα  φαγητό σε μορφή πουρέ. Εάν θέλουμε το φαγητό μας να γίνει σούπα, θα βάλουμε μισό ποτήρι περισσότερο νεράκι για το μαγείρεμα.
Μία προσωπική συνταγή θα διαβάσετε πιο κάτω με απλά υλικά:
  • Μιάμιση με δύο κούπες φακές
  • 1 Μέτριο κρεμμύδι ή τα λευκά μέρη από τρία φρέσκα κρεμμύδια
  • 2 Νυχάκια σκόρδου
  • 1 Κουταλιά πελτέ (ή 1 μικρή ντομάτα τριμμένη)
  • 1 Καρότο
  • 1 Πιπεριά Φλωρίνης
  • Πάπρικα γλυκιά ή καυτερή αν προτιμάτε
  • 1 κούπα ελαιόλαδο (ή αν  θέλουμε παραλείπουμε το λάδι)
  • Αλάτι και πιπέρι
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τρίβουμε το κρεμμύδι μας ή το ψιλοκόβουμε, κόβουμε το σκόρδο σε μικρότερα κομμάτια, ψιλοκόβουμε το καρότο σε μικρούς κύβους. αφαιρούμε από την πιπεριά  τους σπόρους της και την κόβουμε σε φέτες κατά μήκος.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία και ρίχνουμε μέσα το 1/3 από το ελαιόλαδο περιμένοντας να ζεσταθεί καλά αλλά όχι να κάψει. Ακολούθως ρίχνουμε μέσα στο λάδι τα λαχανικά μας, ρίχνουμε την πάπρικα, αλατίζουμε και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν όλα και να πάρουν μία γυαλάδα (προσέχουμε να μην αρπάξουν γιατί μετά το φαγητό θα πικρίζει).
Εάν δεν θέλουμε λάδι μαραίνουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά μας σκέτα)
Όταν τελειώσουμε ρίχνουμε μέσα τις πλυμένες φακές, το υπόλοιπο λάδι και το νερό μέχρι να σκεπαστούν.
Κατά το βράσιμο ανακατεύουμε με μία κουτάλα το φαγητό και αν οι φακές απορροφήσουν νερό προσθέτουμε αναλόγως.
Μετά από 20 - 25 λεπτά μαγειρέματος δοκιμάζουμε τις φακές με ένα κουτάλι για να δούμε αν έβρασαν ή αν θέλουν περισσότερο μαγείρεμα.
Όταν είναι έτοιμες μετακινούμε την κατσαρόλα μας εκτός εστίας και περιμένουμε να κρυώσουν.
Κατόπιν παίρνουμε το μπλέντερ χειρός και πολτοποιούμε το φαγητό μέχρι να γίνει ομοιογενές με βελούδινη υφή. Εναλλακτικά πολτοποιούμε τις φακές σε κανονικό μπλέντερ.
Το φαγητό είναι έτοιμο και όταν τοποθετήσουμε τις φακές μέσα στο πιάτο προσθέτουμε μία κουταλιά γιαούρτι στην μέση ή εναλλακτικά προσθέτουμε στο πιάτο μας ελιές και  ότι άλλο μας αρέσει.
 
Tips:
 Μπορούμε να φυλάξουμε μερικά μαγειρεμένα κομμάτια από καρότο και πιπεριά (πριν την πολτοποίηση του φαγητού) βάζοντάς τα μέσα στο πιάτο μας κατά το σερβίρισμα.
Νόστιμο συνοδευτικό στο πιάτο μας είναι τα κρουτόνια ή και ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού στο κέντρο.
Προσθέστε φρέσκο  στημένο λεμόνι στο πιάτο σας και θα απογειώσετε τη γεύση του φαγητού.
Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε στις φακές μας κύμινο, πιπερίτσα καυτερή, τσίλι ή ότι άλλο μας αρέσει.
Γενικά είναι ένα όσπριο που φιλοξενεί σχεδόν όλους τους συνδυασμούς γεύσεων.
Προτιμώ να αγοράζω τα τρόφιμα συσκευασμένα, και με αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης στην ετικέτα τους για περισσότερη ασφάλεια.
Καλό μαγείρεμα
bill cooking

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

 Ο τρόπος μαγειρέματος σε αυτό το φαγητό έχει την ίδια λογική με τα γιουβαρλάκια αλλά δεν προσθέτουμε στον κιμά.

Υλικά για 4 μερίδες:
  • 300 - 350 γραμμάρια κιμά
  • Φρυγανιά έτοιμη τριμμένη (μισό ποτήρι)
  • 2 κουταλάκια μουστάρδα
  • 2 κρεμμύδια ξερά μέτρια
  • 1 καρότο (ή και 2 άμα θέλουμε)
  • 3 - 4 σκελίδες σκόρδου
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ή μηλόξυδο
  • Ενάμισι κουταλάκι μαϊντανό ξερό
  • Μισό κουταλάκι δυόσμο ξερό
  • Μισό κουταλάκι κύμινο
  • Μισό ποτήρι λάδι
  • Αλάτι και πιπέρι
 
Εκτέλεση:
  • Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το κιμά, το τρίμα της φρυγανιάς (χωρίς να το βρέξουμε), 1 κουταλάκι μουστάρδα, το ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες, το ξύδι (θα κάνει τα κεφτεδάκια μας αφράτα), το ασπράδι από το αυγό, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το κύμινο και 1 κουταλία της σούπας λάδι.
  • Σηκώνουμε τα μανίκια μας και ζυμώνουμε καλά το μίγμα του κιμά ώστε τα υλικά να ομογενοποιηθούν πλήρως.
  • Θα μας δώσει ένα σφιχτό μίγμα το οποίο βάζουμε στο ψυγείο για 10 - 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Όσο ο κιμάς ξεκουράζεται, βάζουμε σε μία κατσαρόλα ψιλοκομμένο το 2ο κρεμμύδι, τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου, 1 κουταλάκι μουστάρδας, το καρότο σε λωρίδες, μισό ποτήρι λάδι, αλάτι, πιπέρι, ελάχιστο κύμινο, λίγο μαϊντανό (άμα θέλουμε).
  • Πλάθουμε τα κεφτέδάκια και ακολούθως τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό της βρύσης τόσο όσο να τα σκεπάσει και προσέχοντας να μη διαλυθούν.
  • Ανάβουμε την εστία μας και μετά από λίγο (όταν το νερό θα βράζει) τα κεφτεδάκια θα ανέβουν στην επιφάνεια του νερού.
  • Μετά από 1 ώρα περίπου το νερό θα έχει εξατμισθεί αφήνοντας την τελική σάλτσα του φαγητού μας.
Tips:
  • Αν το μίγμα του κιμά δεν το θέλουμε πολύ σφιχτό προσθέτουμε 1 - 2 κουταλιές νεράκι. Αλλά να μη γίνει πολύ μαλακός γιατί θα διαλύσει στο μαγείρεμα. Δεν είναι απαραίτητο.
  • Προαιρετικά, αν θέλουμε προσθέτουμε 5 λεπτά πρίν το τέλος του μαγειρέματος 1 - 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού.
  • Το φαγητό μας αν το αφήσουμε εκτός εστίας όταν πια μαγειρευτεί για 10 -15 λεπτά θα σιτέψει καλύτερα και θα δώσει όλη τη νοστιμιά του στη σωστή για το πιάτο μας θερμοκρασία.
  • Δεν χρειάζονται τσιγαρίσματα, το φαγητό μαγειρεύεται όπως γράψαμε και γίνεται ελαφρύ και νόστιμο.
  • Μέχρι να γίνει το φαγητό ετοιμάζουμε κάποιο ζυμαρικό για συνοδευτικό ή πουρέ.
  • Όταν το σερβίρουμε πασπαλίζουμε στο ζυμαρικό μας (ή τον πουρέ) με ξηρό μαϊντανό για την καλαισθησία.
  • Σάλτσα μπορείτε να αφήσετε όση εσείς θέλετε (αναλογικά με τον χρόνο μαγειρέματος)
  • Καλή επιτυχία.
bill cooking

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΗΜΟΥΝΑ ΚΙ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΘΑ ‘ΡΘΕΙΣ


Η «Απασχόληση» (El Empleo/The Employment) είναι ένα από εκείνα τα βιντεάκια που μπορεί να δημιουργήθηκε το 2008 παρόλα αυτά όμως, 6 χρόνια μετά συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον των χρηστών του διαδικτύου. Τα «clicks» και τα «views» αυξάνονται διαρκώς και μέχρι αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 1.5 εκατομμύρια χρήστες έχουν «σκοντάψει» επάνω του στο YouTube.
Η ίδια ανοδική πορεία σημειώνεται και στα “Shares” και τα “Likes” στα social media όπου και κοινοποιείται μανιωδώς.

Αυτή η μικρής διάρκειας ταινία κινούμενων σχεδίων, είναι έμπνευση του Animation Studio OpusBou από την Αργεντινή, έχει πάρει μέρος στα περισσότερα και τα πιο σημαντικά Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων και έχει αποσπάσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 100 βραβεία.

Σε έναν κόσμο, διαφορετικό από αυτόν που ζούμε, οι άνθρωποι αποκτούν αρμοδιότητες που δεν τις έχουμε συνηθίσει και μας φαντάζουν παράταιρες. Η ιστορία μας ξεκινάει με έναν άντρα που ξυπνάει το πρωί για να πάει στη δουλειά του. Όλα μοιάζουν φυσιολογικά μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποιούμε ότι το τραπεζάκι του σπιτιού διαμορφώνεται από ανθρώπους, το ίδιο και η καρέκλα, ο καλόγερος, ο καθρέφτης του μπάνιου και κάθε άλλο έπιπλο του σπιτιού. Και ενώ νομίζουμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν μόνο μέσα στο σπίτι, όταν ο άνδρας βγαίνει στους δρόμους , με έκπληξη παρατηρούμε ότι το ίδιο, αλλόκοτο σκηνικό συνεχίζεται. Ταξί δεν υπάρχουν, άνθρωποι με στολές μεταφέρουνε στους ώμους τους άλλους ανθρώπους, άνθρωποι με κόκκινες και πράσινες μπλούζες χρησιμεύουν ως φανάρια, οι πόρτες σχηματίζονται ξανά από ανθρώπους, ακόμα και το ασανσέρ λειτουργεί έχοντας στη βάση του ένα χοντρό άνθρωπο. Ο πρωταγωνιστής φτάνει στη δουλειά του και παίρνει θέση στο πόστο του…

Εξαιρετική υλοποίηση μίας έξυπνης και εμπνευσμένης ιδέας που για να γίνει ολοκληρωμένη ταινία χρειάστηκαν προετοιμασίες δύο ολόκληρων χρόνων και 8.600 σχέδια φτιαγμένα στο χέρι. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο σύγχρονος άνθρωπος και ο δυτικός τρόπος ζωής του. Με την οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση και την ανεργία στα ύψη φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ την ίδια στιγμή που οι αναφορές στην τεχνολογία και τους τρόπους που την υπηρετούμε βρίσκονται στο προσκήνιο. Μια εξαιρετική οπτική για τον σύγχρονο τρόπο ζωής όπου η ανθρώπινη εργασία κρύβεται πίσω από ωραία περιτυλίγματα και διαφημίσεις εκατομμυρίων. Το σενάριο ήταν ιδέα του Patricio Plaza ενώ η εικονογράφηση πρόκειται για σύλληψη του Santiago.
Περίπου έξι λεπτά είναι αρκετά για να ξεδιπλωθεί μεστά και περιεκτικά ολόκληρη η σύγχρονη πραγματικότητα, σε μία ταινία που αποτελεί πηγή προβληματισμού και έντονων συναισθημάτων.
Text: paparokades
Και επειδή τα πολλά λόγια είναι περιττά, το απολαμβάνουμε εδώ:

 

 
 

"Το αλάτι και το κινητό" - " Salt & SmartPhone"


  Το «Δώσε μου το αλάτι» είναι μια ταινία μικρού μήκους του Μάθιου Άμπελερ, ενός φοιτητή του Πανεπιστήμιου του Northwestern. Πρόκειται για ένα βίντεο «για την τεχνολογία και τις σχέσεις», όπως σχολιάζει ο ίδιος ο Μάθιου στο YouTube. Με έξυπνο τρόπο ο δημιουργός του βίντεο προσπαθεί να επισημάνει την αποξένωση που έχουν προκαλέσει τα social media στις ανθρώπινες σχέσεις. Οι φυσικές κοινωνικές δεξιότητες έχουν αντικατασταθεί από τα γραπτά μηνύματα και την έμμεση επικοινωνία. Όντας χιουμοριστική και συγκινητική ταυτόχρονα, η σύντομη ιστορία παρουσιάζει ένα τυπικό οικογενειακό δείπνο. Ενώ οι δύο γιοι είναι απασχολημένοι κοιτάζοντας τα κινητά τους τηλέφωνα, οι γονείς τους ανησυχούν για το ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους. Αντί όμως να φωνάξει στα παιδιά του ο πατέρας, κάνει κάτι πολύ πιο έξυπνο. Το «Pass The Salt» κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Five16 2014.
Text: paparokades


Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας