Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

☆ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ☆ (Εν συντομία)





Την εποχή που ο Άγιος Βασίλειος διακονούσε ως επίσκοπος Καισαρείας, ο τοπικός άρχοντας απαίτησε την συλλογή κοσμημάτων και χρυσών νομισμάτων από τους κατοίκους της πόλης για την οικονομική ενίσχυση του κυβερνείου του.
  • Μαθαίνοντας τα κακά μαντάτα ο Άγιος συγκέντρωσε τον πλούτο των πολιτών στην επισκοπή για να τον διαφυλάξει από τις αδηφάγες προθέσεις του άρχοντα.
  • Προσευχήθηκε δε στον Θεό ώστε να διορθωθεί αυτή η άδικη φορολογική επιδρομή.
  • Ο Θεός εισάκουσε τις προσευχές του και εμπόδισε αυτή την ενέργεια.
  • Έχοντας προστατευμένο ο Άγιος Βασίλειος τον πλούτο του λαού στην επισκοπή και μετά το αίσιο τέλος του συμβάντος δεν ήξερε σε ποιόν ανήκει το κάθε χρυσό αντικείμενο.
  • Για να υπάρξει μέση λύση στο πρόβλημα έδωσε εντολή στις μαγείρισσες που τον βοηθούσαν στο έργου του να παρασκευάσουν γλυκά καρβελάκια και σε κάθε ένα από αυτά έκρυψε ισομερώς τα τιμαλφή αντικείμενα.
  • Μοίρασε δε στον λαό όλα αυτά τα γλυκόψωμα και ο κάθε ιδιοκτήτης κατ'  αυτό τον τρόπο παρέλαβε τα αντίστοιχα σε αξία κοσμήματα.
  • Από αυτό το περιστατικό λοιπόν καθιερώθηκε η Βασιλόπιτα, παίρνοντας την ονομασία της από το όνομα του Αγίου Βασιλείου.
  • Συνηθίζεται δε στις ημέρες μας να βάζουμε μέσα στην «πρώτη πίτα του έτους» και κάποιο φλουρί ή άλλο χρυσό νόμισμα. 
  • Ορισμένοι Κωνσταντινουπολίτες ζαχαροπλάστες έχουν το έθιμο να πιέζουν την επιφάνεια της Βασιλόπιτας με μία στρογγυλή σφραγίδα η οποία έχει ανάγλυφο σκάλισμα της μορφής του Αγίου Βασιλείου και έτσι αποτυπώνεται η μορφή του στην Βασιλόπιτα.
                 Επιμέλεια χρονογραφήματος Vasileios
 

Δείτε μία εύκολη και νόστιμη συνταγή της Βασιλόπιτας
στο βίντεο

Πηγή από το κανάλι: https://bit.ly/To_Kanali_Moy

 Τα υλικά της συνταγής: 

  • Ζάχαρη κρυσταλλική: 400 γραμμάρια
  • Αυγά: 5
  • Βούτυρα αγελάδος: 250 ml, (λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου)
  • Κανέλα τριμμένη: 1,5 κουταλιά της σούπας
  • Γαρύφαλλο τριμμένο: μισό κουταλάκι του γλυκού
  • Τζίντζερ (πιπερόριζα) τριμμένη: ένα κουταλάκι του γλυκού
  • Ξύσμα φλούδας πορτοκαλιών: από τα πορτοκάλια που στύψαμε
  • Χυμό από φρέσκα πορτοκάλια: 250 ml
  • Μπέικιν πάουντερ: 2 κουταλάκια του γλυκού
  • Αλεύρι Φάριν απ: 500 γραμμάρια (κοσκινισμένο)
  • Σταγόνες σοκολάτας: 150 γραμμάρια (αλευρωμένες)

Ψήνουμε το μίγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί Νο 28 με αναμμένες αντιστάσεις του φούρνου στους 170 - 175 βαθμούς κελσίου, για 50 - 55 λεπτά.

 Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μυρωδικά της Βασιλόπιτας (κανέλα, γαρύφαλλο και τζίντζερ), με μαστίχα , μαχλέπι και βανίλια.

  • Κατ΄ επιλογή μπορούμε να διακοσμήσουμε την επιφάνεια της πίτας: Με λευκή ή μαύρη σοκολάτα, με γλασέ, ζαχαρόπαστα ή ζάχαρη άχνη.

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ


    1 Κιλό πετρόψαρα Αιγαίου καθαρισμένα και καλοπλυμένα 

          Υλικά λαχανικών:
  • Μισό ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
  • Αν έχει και την σελινόριζα επάνω του την καθαρίζουμε και την κόβουμε σε κύβους)
  • 3 Κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
  • 1 Μικρή πατάτα κομμένη σε κύβους
  • 3 καρότα κομμένα σε κύβους
  • Τον χυμό από 1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι και Πιπέρι
          Εκτέλεση:
  • Καθαρίζουμε τα λέπια από τα ψάρια και αφαιρούμε εντόσθια και βράγχια γιατί αυτά θα μας δώσουν πικρή γεύση στη σούπα.
  • Βράζουμε τα ψάρια σε καθαρό νερό 2 ώρες περίπου, μέχρι να λιώσουν.
  • Σουρώνουμε το βρασμένο ζουμί των ψαριών και το ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα που έχουμε βάλει τα λαχανικά για το μαγείρεμα.
  • Προσθέτουμε το λάδι, τον χυμό από το λεμόνι, και πιπέρι.
  • Βράζουμε τη σούπα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας.
  • Προς το τέλος του βρασμού δοκιμάζουμε τη σούπα και αν χρειαστεί της προσθέτουμε αλάτι τόσο, όσο.και χυμό από μισό λεμόνι.
  • Συνεχίζουμε τον βρασμό της σούπας για 5 λεπτά.
  • Αν έχουμε την υπομονή και μέχρι να βράσουν τα λαχανικά, ξεχωρίζουμε σχολαστικά το ψαχνό του ψαριού από τα αγκάθια του και το ρίχνουμε στην σούπα.
  • Αν δεν μπορούμε τρώμε την σούπα με τα λαχανικά και τον ζωμό των ψαριών
  • Αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει και την περνάμε στο μπλέντερ για την ομογενοποίηση των υλικών.
           Tips:
  • Κατά το σερβίρισμα της σούπας στο πιάτο μπορούμε να της προσθέσουμε λίγο μπούκοβο και ωμό ελαιόλαδο.
  • Όταν βράζουμε τα ψάρια προσθέτουμε νερό, τόσο ανάλογα με την ποσότητα και την πυκνότητα που θέλουμε να έχει η σούπα μας.
  • Μπορούμε να σοτάρουμε ελαφρώς τα λαχανικά πριν το βράσιμο (δεν θα σας το συνιστούσα).
Για περισσότερη νοστιμιά συνοδεύουμε τη σούπα με κρουτόν.
Δείτε την παρασκευή κρουτόν πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://mageirikikaidiatrofi.blogspot.com/2019/03/blog-post_5.html
  • Τα ψάρια μπορεί να τα καθαρίσει και ο ιχθυοπώλης σας.
            Vasileios

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

☆ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΓΙΟΡΤΙΝΑ ☆ - Εύκολα και γρήγορα

♨♨
Άλλη μία γιορτινή συνταγή με νόστιμα ατομικά ψωμάκια εύκολη και γρήγορη._

          Υλικά:
  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 Φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 Κούπα γάλα πλήρες (250 ml)
  • 80 Γραμμάρια βούτυρο λιωμένο (όχι μαργαρίνη)
  • 2 Αυγά (μόνο τους κρόκους)
  • Και ένα αυγό ολόκληρο χτυπημένο, για το άλειμμα των ψωμιών
  • 1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Νερό όσο τραβήξει η ζύμη
         Εκτέλεση:
  • Σε μία λεκανίτσα αδειάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά ανακατεύοντάς τα
  • Ανοίγουμε μία λακκούβα στη μέση με το χέρι μας και αδειάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής
  • Ανακατεύουμε με το χέρι μας τα όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό
  • Αφήνουμε σκεπασμένη τη ζύμη με μία πετσέτα για μισή ώρα
  • Μετά παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και τα κάνουμε στρογγυλές μπαλίτσες πατώντας τες λίγο να πλατύνουν ελαφρώς
  • Όταν τελειώσουμε τη διαδικασία αφήνουμε σκεπασμένες με την πετσέτα τις μπάλες της ζύμης για μισή ώρα
  • Περνάμε τις επιφάνειες τους με πινέλο κουζίνας βουτηγμένο σε αυγό
  • Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με στρωμένη λαδόκολλα, και σε αναμμένο φούρνο στους 180 βαθμούς τις ψήνουμε μέχρι να πάρουν ένα σκούρο ξανθό χρώμα.
  • Όταν ψηθούν βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ψεκάζουμε ελαφρά τις επιφάνειες των ψωμιών με λίγο νερό. Σκεπάζουμε το ταψί με μία πετσέτα μέχρι να κρυώσουν._




 

☆ ΚΟΛΟΚΥΘΟΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ☆

Μία ξεχωριστή συνταγή με κολοκύθα κόκκινη ενόψει εορτών
       Υλικά:
  • 500 Γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 Γραμμάρια κολοκύθα κόκκινη καθαρισμένη από το κέλυφος. (Να μας δώσει 250 γραμμάρια πουρέ)
  • 70 Γραμμάρια βούτυρο φρέσκο (όχι μαργαρίνες) λιωμένο
  • 50 ml Γάλα
  • 1 Αυγό για τη ζύμη και ένα αυγό χτυπημένο για το άλειμμα των ψωμιών
  • 1/2 κουταλάκι δυόσμο ξηρό και περασμένο από το σουρωτήρι του τσαγιού (προαιρετικά)
  • 1 Φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 100 Γραμμάρια ζάχαρη
  • Και όση χρειάζεται για το πασπάλισμα των ψωμιών
  • 10 - 15 Αμύγδαλα λευκά ολόκληρα για τη διακόσμηση ή ότι άλλο ξηρό καρπό θέλετε
  • Σπάγκο μαγειρικής
  • Και όσο νερό πάρει

       Προετοιμασία:
  • Βγάζουμε όλα τα στολίδια από τα δάκτυλα και τον καρπό των χεριών μας
  • Σηκώνουμε ψηλά τα μανίκια μας και έχουμε έτοιμα όλα τα υλικά μας

        Εκτέλεση:
  • Ατμίζουμε την κολοκύθα μέχρι να μαλακώσει και την κάνουμε πουρέ
  • Σε μία λεκανίτσα αδειάζουμε το αλεύρι ανοίγοντας στη μέση μία λακκούβα
  • Τοποθετούμε στη λακκούβα όλα τα υλικά μας και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής
  • Την αφήνουμε σκεπασμένη μισή ώρα περίπου για να φουσκώσει
  • Κόβουμε σε κομματάκια τη ζύμη και πλάθουμε τα ψωμάκια
  • Τυλίγουμε το κάθε ψωμάκι με τρεις σπάγκους σε ίσες αποστάσεις μέχρι να χαράξουν ελαφρώς τη ζύμη. Δένουμε τους κόμπους των σπάγκων στη βάση των ψωμιών.
  • Αλείφουμε το κάθε ψωμάκι με αυγό στην επιφάνειά του και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη
  • Κάνουμε στο κέντρο της κορυφής των ψωμιών μία λακκουβίτσα με το δάκτυλο και τοποθετούμε από ένα αμύγδαλο.
  • Τα αφήνουμε να "ξεκουραστούν" για μισή ώρα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα
  • Βάζουμε το Ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 - 20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν οι επιφάνειες των ψωμιών. 
  • Ψήνουμε βάζοντας το πρόγραμμα του φούρνου στο αερόθερμο αλλιώς στις αντιστάσεις πάνω - κάτω
  • Όταν είναι έτοιμα τα ψωμάκια τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και κόβουμε τους σπάγκους._ 
          Tips:
  • Για τους άπειρους στον καθαρισμό της κολοκύθας ⤵
  • Υπάρχουν αυτή την εποχή έτοιμες καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια κολοκύθες σε καταστήματα τροφίμων και σε ορισμένα μανάβικα.
  • Αγοράζοντας τα έτοιμα κομμάτια κερδίζουμε χρόνο και ίσως αποφεύγουμε σύγχυση και τραυματισμούς.
 

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Κρεατόσουπα με μοσχαρίσιο κόκαλο

Χειμωνιάτικο φαγητό και με κόστος 1 - 1.5 ευρώ
 
Υλικά:
1 Κόκαλο μοσχαρίσιο
1 Κούπα σέλινο
1-2 Καρότα κομμένα σε ροδέλες ή σε καρέ
1 Μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
1 Σκελίδα σκόρο
1 Πατάτα μικρή κομμένη σε κυβάκια
1 Ντομάτα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
1 Πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε 2 - 3 λωρίδες καθαρισμένες από  σπόρους και  ίνες
1/2 ποτήρι λάδι
Φιδέ ή ότι άλλο ζυμαρικό προτιμάτε

Εκτέλεση:
Πλένουμε το κόκαλο και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το φιδέ
Βράζουμε για 45 - 60 λεπτά
Στο τέλος προσθέτουμε το φιδέ και βράζουμε το φαγητό μέχρι και αυτός να μαλακώσει
Σερβίρουμε στο πιάτο με κρουτόν και αφαιρούμε το μεδούλι από το κόκαλο με ένα μικρό κουταλάκι.
bill cooking



 

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

ΨΑΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Νόστιμος μεζές για όλες τις εποχές με φρέσκο ή κατεψυγμένο φιλέτο ψαριού
 
Υλικά:
400 γραμμάρια φιλέτο ψαριού ελαφρά ζεματισμένο (χωρίς κόκαλα)
2-3 φέτες ψωμί κατά προτίμηση μπαγιάτικο την ψίχα μόνο. Το μουλιάζουμε και το στύβουμε καλά
1 κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
½ κούπα σέλινο
½ κούπα μαϊντανό
½ κουταλάκι δυόσμο ξηρό
1 κουταλάκι πιπερόριζα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
1 καρότο τριμμένο στον μεσαίο τρίφτη
1 κουταλάκι ταραμά, λευκό κατά προτίμηση
Αλάτι με προσοχή
Λεμονοπίπερο

Εκτέλεση:
1. χωρίζουμε το ψάρι σε πολύ μικρά κομματάκια με τα δάκτυλα
2. Σοτάρουμε τα υπόλοιπα υλικά μας (εκτός από το ψωμί) μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους
3. Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά καλά και τα πλάθουμε σε κεφτεδάκια τα οποία αλευρώνουμε πριν το τηγάνισμα
Αν είναι πολύ αραιή η ζύμη προσθέτουμε λίγο τρίμα φρυγανιάς ή 1-2 κουταλιές πουρέ σκόνη
2ος τρόπος: Σε περίπτωση που η ζύμη είναι λίγο αραιή παίρνουμε μία ποσότητα από αυτή με ένα λαδωμένο κουτάλι και την ρίχνουμε στο τηγάνι με το λάδι
4. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε λάδι και όταν το λάδι κάψει τηγανίζουμε τους κεφτέδες μέχρι να πάρουν ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα.
Μετά το τηγάνισμα τοποθετούμε τους κεφτέδες σε μία πιατέλα καλυμμένη με χαρτί κουζίνας

Tips:
Για τους κεφτέδες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φιλέτα μπακαλιάρου, γλώσσας ή πέρκας
Οι περίσσιοι κεφτέδες που αποθηκεύσαμε στο ψυγείο την επομένη είναι πεντανόστιμοι και μπορούμε να τους κάνουμε σάντουιτς με ταραμοσαλάτα ή 10τιανό και απογευματινό μεζέ
Αφαιρέστε η αντικαταστήστε ένα από τα καρυκεύματα της συνταγής κατά την προτίμησή σας

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΚΡΟΥΤΟΝ


Το πιο ελαφρύ όσπριο που τρώγεται όλες τις εποχές, χωρίς να επιβαρύνει το στομάχι μας όπως συμβαίνει με άλλα όσπρια.
Το λεμόνι στις κόκκινες φακές είναι απαραίτητο όσο είναι το αλάτι στις τηγανιτές πατάτες.


Υλικά:1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 καρότα κομμένα σε 2 λωρίδες, 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο, 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε τρεις λωρίδες και καθαρισμένη από ίνες και σπόρους, πάπρικα γλυκιά, 1 κ.γ. τριμμένη πιπερόριζα, 1 κ.γ δυόσμο ξερό, λεμονοπίπερο, αλάτι και λάδι.
Παρασκευή:
Ξεπλένουμε τις φακές μέχρι το νερό τους να μην θολώνει και τις βάζουμε στην κατσαρόλα προσθέτοντας νερό μέχρι να τις σκεπάσει. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα καρότα, τα σοτάρουμε με λίγο λάδι μέχρι να μαραθούν καλά, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας τα.
Ρίχνουμε τα σοταρισμένα υλικά μέσα στις φακές και προσθέτουμε 1 κουταλάκι πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό.
Ανακατεύουμε το φαγητό και το αφήνουμε να βράσει για 20 – 40 λεπτά.
Όταν μαγειρευτεί και κρυώσει το κάνουμε πουρέ με το ραβδομπλέντερ ή το μούλτι

tips:
Η γεύση του φαγητού χρειάζεται απαραίτητα στυμμένο λεμόνι.
Προσθέτουμε δε και λίγο ωμό λάδι στο σερβιρισμένο φαγητό.
Τα κρουτόνς ψημένα με λαδάκι και ρίγανη, είναι επίσης ένα νόστιμο συνοδευτικό 
bill cooking


Δημοφιλείς αναρτήσεις

Συνολικές προβολές σελίδας